12 maj 2009

Noterat i Expressen

Expressen skriver idag en artikel om hur Malena "måste spränga östpakten" och använder som argument att "elva av de tävlande östländerna har aldrig gett oss poäng. Fyra har bara vid ett tillfälle belönat de svenska bidragen med poäng".

Man frågar dessutom personer från Azerbajdzjan (som i Expressen stavas Azerbadjan) och Serbien om intresset där - och får svaret att det är lågt och att de inte tänker ge oss poäng.

Gott så. Det är säkert sant.

Problemet är ju bara att varken Serbien eller Azerbajdzjan FÅR rösta ikväll. Och att man inte i artikeln alls nämner vilka av de där "Sverigehatande" (min hårddragning, inte Expressens) elva östländerna som verkligen skulle kunnat (om de nu velat) göra det idag.

Kan det möjligen vara så att Expressen inte har en aning om att bara nitton länder - det minsta antalet i en Eurovisiontävling sedan 1986 - har rätt att rösta på Sverige i kvällens semi? Och att det intressanta - om nu sådan här statistik där allt ju handlar om helt olika låtar varje år kan vara intressant - vore att se hur de som verkligen får rösta ikväll brukar rösta?

Suck.
Jag säger inte att Sverige tar sig vidare lätt.
Eller att vi inte har svårt att få öströster.
Men fyller en sådan här faktafelaktig artikel verkligen någon funktion för någon?
Och är kvällspressen lika dåligt påläst när de rapporterar om sport?
Jag förstår att de tappar läsare...

5 kommentarer:

eurofivestar sa...

Och så bygger man artikeln på felaktig statistik. Telefonomröstning infördes 1998, inte 2003, som det står i artikeln...

Markus Gisslén sa...

Pinsamt!

Micke sa...

Bra skrivet! Jag har också tänkt på att liknande kommentarer i kvällspressen aldrig hade accepterats om det handlat om exempelvis fotboll. Bara begreppet östpakten är lite komiskt.

Pär sa...

Heja, vad bra att du fångade upp det.

Eurofivestar: Telefonomröstning infördes ju till och med redan 1997! För visst kan man väl säga det även om det bara gällde 5 länder?

Kulturlebban sa...

Jag tror iofs att Östeuropéer har en annan musiksmak, och att det kommer bli allt svårare för Sverige att nå toppen. Men i år har vi ju, tack och lov, något helt unikt att komma med - och opera är väl nåt som går hem i de flesta länder?!