12 maj 2009

Schlagerprofilerna betygsätter kvällens bidrag!

MrK har redan sagt så mycket - här, här, här, här, här, här, här och här - om hur han gissar att det ska gå under repetitionerna, så inför kvällen får ni hans och MrRs (nyligen hemkommen från Det Stora Äpplet) betyg/omdömen i behagligt Twitter-format!

Något att skicka till mamma?
Här är i alla fall kvällens låtar förklarade på exakt/under 140 tecken.

MrK twittrar grönt
MrR tar till lila

Då kör vi igång:

Montenegro

En för tunn röst i en för tunn låt (som dock sätter sig snabbt) med ett jättefånigt Saturday Night Fever-nummer. Glöms bort innan halvlek. (2)
Först är det jättebra. Sen är det bara trist och falskt. Kunde ha varit en rätt bra poplåt. (2)

Tjeckien
Rappande (nåväl) zigenarsuperhjälte i obegriplig kletzmerdänga där behållningen är serie-kulisserna. Sämsta bidraget går ut som 2:a. Så MF! (0)

Kan inte komma på nåt positivt alls med det här bidraget. Bort. (0)

Belgien
Har östvärden någon som helst relation till Elvis? Har någon en relation till en smällful Elvis med en ordinär rockabilly-låt? Tror inte det. (1)
Allt är sagt här ovan. Usch vad dåligt. (1)

Vitryssland
Rak ryss-rock kör så det ryker. Inget större fel på varken låt eller nummer (stormvindsfångad brud i lakan) men det är ingen favorit hos mig. (2).
Han får grannrösterna, inte mer. Tråååkig låt. (2)

Sverige
Hur det än går så skickade vi rätt låt. Inget kan få mig att tycka något annat. Heja Malena! Klart vi klarar det här och sen kan allting ske. (4)

Final! Final! Final! Fattar inte hur folk kan tveka, det är klart Malena går vidare! (5)

Armenien
Snyggt etnonummer & härlig Slumdog Millionaire-låt. Men var är Nor Par-dansen? Skandal att de tog bort den. Men gjuten i toppen - i finalen. (3)

Larvig etnopop-låt med översminskade systrar. Final tyvärr. (1)

Andorra
Ung, naiv tjejpop med en inte lika ung sångerska med för stor gitarr och för långa ärmar. Småglatt men lättglömt. Jag saknar Anonymous! (2)
Sött, trallvänligt och chanslöst. (2)

Schweiz
Den snyggaste låten har de snyggaste LED-skärmarna. Coldplay möter Kent möter U2 och jag bara älskar det från första stund. Hit går min röst. (5)
Bra poprock som till och med jag gillar. Givet final. (4)

Turkiet
Snygg tjej skakar på rumpan i hitig, orientalisk radiopop. Har vi hört det förut? Ja. Sett det förut? Ja. Har det alltid gått bra förut? Ja. (2)
Trött. Turkiet satsar på säkra kort med orientrytmer och en snygg tjej som vickar på höfterna. Final. Tyvärr. (2)

Israel
Tre språk, två systrar och en låt som aldrig lyfter. Ännu en fredspekoral som kan gå vidare på ren sympati. Men jag saknar Israels ESC-80tal. (1)
Fredsbajs från Israel igen. Ge er! (0)

Bulgarien
Någonstans fanns en okej låt, men den kommer ingen någonsin att hitta igen under alla falska toner och medeltidskläder. Årets falsettkalkon. (1)

Hmmm...vet inte hur det ska gå. Den är ju rätt bra... (3)

Island
Kvällens bästa ballad OCH dess tråkigaste sångerska. Inte ett ord känns äkta. Men med bra röst, låt, scenografi och stråkar borde det funka. (3)
Tävlingens bästa klassiska ballad. Heja Island. Direkt till final och klart topp tio. Och man tror visst på vad hon sjunger. (4)

Makedonien
Eurovision-motsvarigheten till HEAT? Grabbrock med rejäla röstresurser som schlagerfansen inte fattar alls - och som går direkt till final? (2)

Skitdåligt. Verkligen. (1)

Rumänien
Balkantjejer gillar att parta sjunger Elena - men på skärmarna ser vi döda träd. Slynpop i den sämre skolan som borde varit så mycket bättre
. (2)
Menlös lättpop som inte kommer att tilltala någon. Ut! (2)

Finland
Härlig Eurotechno-nostalgi på skiva som känns ganska platt och tempolöst på scen. Nycirkus-killar med eldslungor känns stendött. Får kämpa. (3)
Bra låt förstörs helt på scenen. Typiskt, då landet äntligen kunnat placera sig rätt bra. (3)

Portugal
Gulligt och väldigt färgglatt. Ett hippietroll med söt world music som jag dras till mot min vilja. Borde ta Portugal till final i år igen. (3)

Småfin låt med charmig rund tjej. Tja, final men inget mer. (2)

Malta
Fläskig ballad i alla bemärkelser som känns unken och gjord tidigare. Kan Maltas tidigare tvåa bli årets Selma och bomba? Gärna för mig! (2)
Präktig tjock tant sjunger urtråkig låt. Helt värdelöst. (1)

Bosnien
Rockband kör snygg balkanballad med Les Miserables-poser och kvällens mest särade ben. Grymt! Jag faller fullständigt. Delfinalens vinnarlåt? (5)
Pampig ballad som har seglat upp som storfavorit den senaste veckan. Bra men inte mer. (3)

Så tycker vi nu! Vill ni veta vad vi tyckte vid en första lyssning finns alla Schlagerprofilernas Inför ESC 2009-filmer i vänstermarginalen här i bloggen.

Happy Eurovision-evening!

1 kommentar:

Anonym sa...

När man har hört alla bidrag i kvällens semi så TYCKER man ju att sverige SKA till FINAL,, MEN europeerna är ju så oförutsägbara ibland,, Nää jag håller med om melodifestivalens introsång tidigare i våras; europas musiksmak MÅSTE RÄDDAS,, så här kan vi inte ha det,. // Jonas