10 januari 2011

Hur hade ett resultat med de nya poängreglerna sett ut 2010?

Vi kan givetvis inte låta bli att ta fram miniräknaren och lista ut hur 2010 års finalresultat hade sett ut om de nya regler som idag tillkännagivits för Melodifestivalen 2011 hade tillämpats redan då, lite som en fortsättning på mitt inlägg om procentuell fördelning av rösterna mellan 2002-2009.

Då var det ju bara fem utländska jurygrupper, så för att få ett lite mera rättvist resultat än om vi bara tar jurypoängen rakt av (de svenska jurygrupperna röstade i stort sett som svenska folket), så dubblerar vi dessa gruppers poäng, för att få fram ett hyfsat trovärdigt resultat på hur elva utländska jurygrupper skulle kunna ha röstat.
Dock skulle ju detta motsvara tolv jurygruppers poäng (6*2) så för rättvisans skull låter vi Irländarna - som röstade mest olikt de andra och därför sannolikt är de som påverkar vårt hittepå-resultat för de där fem icke existerade grupperna i fel riktning - har kvar sina ursprungspoäng.
Sådär. 5*2 + 1 utländska jurygrupper har nu röstat - och här har ni resultatet:



Vi kollar nu på folkets telefonröster, räknar ut hur många procent av dessa varje bidrag fick, och ger sedan varje artist den skopa poäng av de 473 som ligger i potten som de förtjänat.
Folkets röster ser då ut så här.



Notera till exempel att Annas 132 poäng från folket, med det nya systemet - och här gör vi inga antaganden, här är det rena fakta på hur det skulle sett ut - reducerats till 98. En minskning av folkets kärlek med 26%!

Så hur skulle resultatet sett ut då? Jo, så här.



Vi hade alltså fått se Björn Gustavsson vid pianot bakom Salem al Fakir i Oslo om nuvarande röstningssystemet införts 2010, och stackars Peter Jöback hade fått ta jumboplatsen från pernilla och alltså kommit ännu sämre än vid debuten 1990.

Kommentarer på detta?

8 kommentarer:

Len W sa...

Tror Salem eller Eric skulle ha gjort bättre i Oslo med Eurovision röstning än stackars Anna.

M sa...

Säger bara: Äntligen! Har tjatat om detta flera gånger, att ett procentuellt system skulle vara mer rättvist och spännande, så tack!

ToHell sa...

Du missar den psykologiska effekten av att juryns röster redovisas innan telefonröstningen avslutats:
http://tohellblog.blogspot.com/2011/01/psykologisk-raknemiss-i-aftonbladet.html

Oswald sa...

Nej, jag har inte missat det för det stämmer inte.

Vi trodde kanske också att det förhöll sig så och har därför kollat upp hur det där förhåller sig och sanningen är att tendenserna innan juryrösterna börjat redovisas har faktiskt i stort sett alltid varit precis samma som efteråt.

Det du beskriver i din blogg är alltså bara en myt (möjligen lugnar sig röstandet något ifall juryns och folkets etta är samma) och har inget att göra med de fakta vi fått från de som sett siffrorna trilla in under röstningen. Anna ledde till exempel stort redan innan juryn redovisat sina röster ifjol.

ToHell sa...

Imponerande :) ...och överraskande.
Det låter som om jag får göra en rättelse.

Oswald sa...

Jag ska villigt erkänna att vi trodde exakt samma sak som du! :)

Folk verkar dock vara säkra på sin favorit ganska tidigt, och alltså strunta helt i vad jurygrupperna tycker...

...både på gott och ont kan jag tycka nu när vi har en lite annan typ av jury med andra ögon!

M sa...

Undrar lite över anledningen till att jurygrupperna ska bedömma genrepet och inte direktsändningen, är det pga tidsbrist eller vad?

Lina sa...

Juryn har väl alltid bedömt genrepet? De måste ju ha tid att diskutera innan rösterna ska lämnas.