21 juli 2007

Baltic Song Contest

Befinner mig i på semester i Blekinge, närmare bestämt i Karlskrona.
I andra delen av länet pågår för tillfället Östersjöfestivalen och lokaltidningarna fylls därför med information om Baltic Song Contest – en festival jag aldrig varit på och sett på plats, men som jag haft koll på genom åren på grund av att en hel drös av Melodifestival/ESC-deltagare ställt upp och tävlat där.

Vinnare av festivalen är till exempel bland annat Ich Troje (som vann för Polen 2001 och gjorde samma i ESC 2003), Sandra Dahlberg (vann BSC 2004 för Sverige) Eleena (vann för Sverige 2003), Brainstorm vann BSC 1998 två år före sin ESC-succé i Globen och Peter Jöback 1992.

Andra ESC-favoriter som ställt upp på Baltic Song Contest genom åren är Edyta Gorniak (Polens ESC-drottning från 94 tävlade i BSC 1993 och kom trea) och schlagerbloggfavoriterna Kirsten & Sören som kom tvåa 1987.

I år är inget undantag; Sverige representeras i år av Elin Lanto (och mindre kända Valeria Dasilva – Sverige får nämligen ha två artister med i tävlingen och brukar satsa på ett känt och ett lite mindre känt kort) och låtarna hon skall sjunga – i BSC sjunger man två och man får välja fritt från sin karriär så vitt jag förstår – är genombrottet I Won't Cry och MF-låten Money.

Ännu mera Melodifestival- och ESC-anknytning har annars Estland som skickat Maarja. Hon ställer inte upp med varken Kaelakee hääl eller Keelatud maa, men däremot med sin svenska MF-låt He Is Always On My Mind från 2003 (och med låten Unspoken Words).


Elin Lanto vs Maarja

Övriga bidrag i årets Baltic Song Contest är Cat-rin Ru från Lettland, Jurga från Litauen, Toggi från Island, Giorgi från Italien, The Ambersmith från Ungern, Eleanor McEvoy från Irland och Patrycja Markowska från Polen.
Kanske har någon av dem en ESC-anknytning som jag missat – framförallt känns väl deltagande i nationella finaler inte otroligt – någon som vet?

Tävlingen avgörs ikväll på Östersjöfestivalen i Karlshamn och programledare är Tina Leijonborg – även hon MF-veteran.

Inga kommentarer: