15 mars 2010

Så röstade Sverige i Melodifestivalen 2010!

Här har ni alla siffror från årets festival. Klicka på bilden så blir den större.


I första röstningsomgången ledde Jessica över Ola med 826 röster, bara 1425 röster efter Salem! I andra omgången körde dock Ola om med knappt 7000 röster.

Jenny Silver var den av årets sistaplatsare som drog in flest röster, 6970 stycken. Det var dock inte många hundra röster som skiljde sistaplatsarna i de tre första delfinalerna åt.

Eric Saade och Kalle Moraeus & Orsa Spelmän var överlägsna i röstningomgång ett i Sandviken. Över 11.000 röster skilde Kalle och hans vänner från Andreas Johnson. När väl Eric var borta var fårhållandet plötsligt det omvända och Andreas slog gänget från Orsa med nästan 10.000 röster.

Hanna Lindblad var aldrig ens i närheten av Pauline.

Timoteij slog Darin med endast 2618 röster i omgång ett. I omgång två knockade Darin sina motståndare med årets största enkilda siffra: 113 593. Den når dock inte riktigt upp i Måns Zelmerlöws dito ifjol, som var 129 621 röster i andra omgången i Skellefteå.

Alcazar var hela tiden solklar fyra i sin deltävling.

Bara ynka 81 röster stoppade Elin Lanto från att slå Getty Domein i kampen om Göteborgs sjätteplats.

Den bästa siffran för ett bidrag som gick direkt till Globen i omgång ett tillhörde ironiskt nog Globenfemmorna Timoteij. Därefter kom trean Eric Saade, ettan Anna och sämst siffra hade tvåan Globentvåan Salem – en siffra som förresten var sämre än de två främsta bidragen i alla de andra tre deltävlingarna.

Nästan exakt 700 röster stoppade Lovestoned från att hindra att publikfavoriten NEO ens tog sig vidare bland de fem främsta i Malmö.

Py Bäckman var överlägset sist i år med bara 3822 röster, ungefär två tredjedelar av Anna Maria Espinosas nästsistaplatsröster i Sandviken. Det gör henne till tredje sämst sedan 2003 när delfinalröstandet tog fart. Kwanzaas Lovin' Your Feen leder förresten den lite trista ligan med sina 3179 röster år 2005, och tvåa är Addis Black Widows Clubbin som fick 3 717 röster i delfinal 1 2007.

Runt 3000 svenskar röstar varje vecka i omgång två på bidrag som inte gått vidare. I Göteborg var den siffran en enda röst från 4000…

Med facit i hand ser vi att alla de bidrag som gick till semi i Andra Chansen var sin delfinals treor. AC var dessutom aldrig någon match röstmässigt för de fyra bidrag som tog sig vidare i omgång ett.

37 kommentarer:

Lina sa...

Roligast är ju ändå de tusendals som röstar på bidrag som inte är med i tävlingen längre. Snacka om att kasta pengarna i sjön :)

Anonym sa...

Men hur kan noll disciplin ha mindre röster i omgång 2 än första? Felskrivning? // Jonas

Oswald sa...

@ Jonas: Räkneverket nollställs ju mellan omgångarna. Mindre personer valde helt enkelt att rösta på dem i andra omgången än i första.

MrR sa...

- HUR kan Py inte ha sämst siffror någonsin??? VEM röstade på henne? I WANT NAMES!

- Bajs att Jessica Andersson var så nära final i D1. Men fan vad kul att hon hade så bra siffror i AC.

- Shit vad arenapubliken och vi journalister såg nåt annat än tittarna när det gäller Neo. Galet.

- Idiot vidare som fyra. Thank God att Neo tog dom sen.

Elias sa...

Jätteintressant och nördig info. Dock har ni fel angående vem som fått minst röster sedan 2002 (åtminstone enligt Wikipedia). Här är alla som fått under 4000 röster sedan delfinalerna infördes:

1. Jennifer Newberry "Ingenting ingenting" (2002) 2360 röster
2. Linda Grip "You're the best thing" (2002) 2670 röster
3. Kwanzaa "Lovin' your feen" (2005) 3179 röster
4. Richard Sköld "En värld som alltid brinner" (2002) 3352 röster
5. Addis Black Widow "Clubbin'" (2007) 3717
6. Py Bäckman "Magisk stjärna" (2010) 3822 röster
7. Jennifer Escola "You are the sunshine of my life" 3828 röster

Oswald sa...

Bra jobbat Elias! Så går det när man är stressad. Tack!

Anonym sa...

Det roliga är att i tidningsartiklar om Py innan fesivalen beskrev hon sin låt så här:
"Magisk stjärna" är en svängig poplåt med tydlig refräng och med vass text. Först kallade jag den "Godnatt min prins"...

jag säger istället: Godnatt Py! Ställ aldrig upp igen! Men ett gott skratt har du gett oss, tack för det haha.

Anonym sa...

Tycker nog dessa siffror pekar på att man bör avskaffa stegomröstningar och endast ha en enda omröstning, alternativt inte nollställa räkneverket när första omgången är avgjord.

Katy sa...

@Annonym

Jag har ingenting emot om hon ställer upp som TEXTFÖRFATTARE, hon gar ju oss Nordman, "Gabriellas sång" och "Min plats på jorden". Men hon som ARTIST ---> aldrig i livet!

Slinkan sa...

Oj oj oj. Efter en lyssning var Anna inte ens nara att fa mest roster i Sverige. Hur ska det ga i Europa da?

Katy sa...

@Slinkan

Även om jag inte gillar den alls, jag tycker att Anna är myyyyyycket bättre än låten, men jag tror att hon gör succe i ESC. Vet inte varför, en magkänslan kanske

Slinkan sa...

Don't get me wrong - jag alskar Anna och laten. Jag bara hoppades och trodde att hon var solklar fran borjan. Men hon fick farre roster and Orsa spelman i omgang ett!

Oswald sa...

@Slinkan: Fast man kan inte räkna så rakt av egentligen, då Malmödeltävlingen hade långt färre tittare. I så fall får man börja räkna procentandelen röster m.a.p antalet tittare i varje deltävling.

P. sa...

Mycket intressant läsning... Ett par saker:

* Den delfinalsvinnare med flest röster (Timoteij) fick sämsta startnumret i Globen

* Inför finalen pratades det mest om Salem och Anna, men de vann bara sina delfinaler med några tusen röster! Om vi inte hade vetat att just Salem och Anna vann sina deltävlingar, tror ni fortfarande att de hade slutat etta och tvåa i Globen? Jag skulle tro att om man inte visste vilka som hade vunnit deltävlingarna, hade tex Darin och Jöback målats upp som störra favoriter inför finalen, de hade omgetts av mer "hype" och också nått en högre placering.

* Det har ju pratats och skrivits mycket om sjunkande röstningssiffror. Med tanke på de ändrade reglerna är väl det mest rättvisa att jämföra antalet röster från första omgången. Jämför man med 2009 ser man röstningssifrrorna INTE minskade i år.

M sa...

Är det inte lika bra att ta bort jurygrupperna, är ju ändå folkets röster som vinner till slut, nio fall av tio alla fall? (Sanna skulle väl vunnit nåt år då, och borde kanske gjort det). Är det möjligt att avge folkets röster från elva städer i landet? Isf tycker jag man borde göra det och skippa juryn...

R sa...

@p: well Björkman ville tydligen inte skicka timoteij. Så jävla dåligt att inte ge dom ett bättre startnummer då de som sagt vann sin delfinal med så höga siffror. @m: men allvarligt. Lägg ner det korkade snacket om att vi ska skippa jurygrupperna. Hur spännande blir finalen då? Obegripligt att folk fortfarande kommer med såna här kommentarer.

M sa...

Spänningen ligger väl i hur foket har röstat, som då (oftast) tar fram vinnaren?! Jurygrupperna känns bara överflödiga och ointressanta, speciellt den internationella, det är folket som ska bestämma! Kan säkert lägga upp det på ett bra sätt som håller spänningen uppe ändå, back to basic säger jag!

P. sa...

Om jag inte har helt fel kör väl Norge med den metoden, att tittarrösterna delas upp och redovisas precis som jurygruppernas. Men folket röstar i princip lika oavsett var i Norge de bor, så spänningsnivån är låg. Jag föredrar definitivt det nuvarande systemet

Anonym sa...

Hmm... undrar hur svårt det är att automatisera röstandet....
100000 röster kostar 400k, är det värt det för ett skivbolag som tror att deras artist har chans att vinna ?

M sa...

Då tycker jag vi ska prova Norges metod ett år, men kanske "trixa till det" lite på nåt klurigt sätt så att det ökar spänningen, måste väl tänka i andra banor nån gång, förnya och förändra, är ju vad folk vill ha, medan en internationell jurygrupp inte är det, tro mig! Tänk helt om...

Oswald sa...

Fast systemet med flera internatinella jurygrupper var väl å andra sidan ett nytänk? Och vi HAR ju haft systemet med upp delade folkröster i Sverige också under nittiotalet (då resultatet var precis samma som i Norge - folk röstar lika var de än bor i Sverige så spänningen blir obefintlig).

Klart man alltid ska förnya...men det var väl precis vad som hände i år?

Loa sa...

Mediahaypade NEO var som ja sa innan aldrig med i duellen. Synd att han inte kom sexa i sin deltävling.

M sa...

Javisst, det var ett nytänk, nu har man provat det, med nya jurygrupper, kanske man ska prova nåt nytt med folkrösterna? Det är mitt råd, folket vill bestämma, låt dom göra det, på ett nytt sätt, inte vet jag hur men det finns väl proffs som kan lista ut detta? Vore väl ett nytänk om något, all makt åt folket, med en "twist"...

Anonym sa...

NU när man såg hur det spelade ut sig så måste man dels ta bort det här med att berätta vilket bidrag som är etta i sin delfinal!! Så mycket spänning och kul försvann pga det!! Speciellt som många av de stora stjärnorna säkert drabbats av att deras fans tror att de tämligen säkert skall gå vidare utan att de skall behöva tokrösta. Peter, Darin osv förlorade all (ok mycket) hype och glans av att inte gå först till globen!

Sedan tycker jag att de svenska jurygrupperna var riktigt kassa! De går ju bara på det som skrivits i tidningarna och faller för det som senast blivit hypat- typ anna som vann den sista delfinalen och jessica som vann i andra chansen!!! De utländska gjorde mycket bättre i från sig!! - låt svenska folket och en helt internationell jury avgöra!! Det svenska finns ju redan hos folket- det behövs inte svenska jurygrupper också - tycker jag!!

Erik sa...

Om man faktiskt gör som Oswald säger och räknar förhållandet mellan röster och antalet tittare så vinner fortfarande Timoteij, men med mycket mindre marginal.

Salem 1,58%
Ola 1,51%
Eric 2,05%
Andreas 1,55%
Timoteij 2,29%
Darin 2,20%
Anna 2,24%
Peter 2,09%

Vilken betydelse det egentligen har kan man ju fundera på.

Internationella juryn gjorde nytta som spänningshöjare, men någon indikation på hur det ska gå i ESC tycker jag inte man fick.
Dels var det en sån spridning – Darin fick 12 av Grekland och 0 av Serbien t.ex.
Dels fick Ola och Andreas massor av röster. Vem tror att dessa herrar skulle funka i ESC?

NYC sa...

Tracks (13 mars):

1. Salem al Fakir
4. Darin
8. Anna Bergendahl
15. Pauline
19. Eric Saade

Lina sa...

Jag tror den stora spridningen i den internationella juryn berodde på att vi inte hade något självklart bidrag som skulle fungera i europa :)

E de föresten någon som vet vilka som satt med i jurygrupperna?

Anonym sa...

Py is the QUEEN!
Var snälla mot py hörrni.

Hon är ju fantastisk när hon sjunger stad i ljus på genrepet 1988, kolla youtube vettja.

MrR sa...

Det låter ju FÖR TASKIGT när hon sjunger Stad i ljus. Py is crap. Tyvärr.

Anonym sa...

apropå ingenting, den där listan lämnar ett helt annat slutresultat än denna:
http://svt.se/2.121594/1.1926380/svt_hela_resultatlistan?lid=puff_1926357&lpos=extra_4

den ovan har ju även den ett slutresultat som inkluderar juryrösterna (även om dom inte redovisas)

???

Lina sa...

Anonym: Om du kollar lite närmare på sista bilden i inlägget så står slutresultatet där oxå.

Hur jurygrupperna röstade kunde du se på programmet ;)

Anonym sa...

fast enligt bilden ovan så kom t.ex. Andreas på 10:e plats och Ola kom 8 och det stämmer ju inte med SVT's resultat.
Det står ju "inkl. juryns poäng" och under det resultatet...
Jag får inte ihop det.
Vad är det jag har missat?

Anonym sa...

fast enligt bilden ovan så kom t.ex. Andreas på 10:e plats och Ola kom 8 och det stämmer ju inte med SVT's resultat.
Det står ju "inkl. juryns poäng" och under det resultatet...
Jag får inte ihop det.
Vad är det jag har missat?

Oswald sa...

Nä, du har rätt.
Den sista kolumnen är ju helt felaktig.

Typiskt SVT faktiskt att inte riktigt ha kläm på vad de skickar ut... I första vändan var tex Eric tvåa!

Nåväl, på deras hemsida verkar det se rätt ut. Och förhoppningsvis har de bättre koll på röstsiffrorna de skickat ut, än på placeringarna de gett...

M sa...

Har lyssnat på en del av låtarna i ESC och måste säga att många är riktigt usla, så vi borde absolut gå vidare till finalen, känns ju skönt. Israel har en ganska överdrivet dramatisk ballad, lite "too much", men tror den kommer få många röster, och kanske vinner, bara en känsla jag fick...

Hampus sa...

Tjena, jag tänkte bara länka till ett fint klipp jag precis lade upp på youtube. Det är från "Den stora schlagerfesten"-turnén 2002 där Christer Björkman, Magnus Carlsson och Nanne Grönvall sjunger Never Let It Go utklädda till Afro Dite.

http://www.youtube.com/watch#!v=rC--DyHoeT8

matshogman sa...

Nice Eurovision blog. Recently I put up a great Eurovision Song Contest jukebox. It’s linked YouTube clips which can be played thru my site. Have a try.

Try this: http://www.xn--hgman-jua.se/pages/esc.htm