15 oktober 2007

Artister Schlagerprofilerna vill se i Melodifestivalen 2008

Fem artister jag (MrR) vill se i Melodifestivalen 2008

Charlotte Perrelli
Klart att Hovmantorps enda Eurovisionvinnare står överst på min lista. Som en av Sveriges bästa sångerskor och med en förmåga att lyfta halvtaskiga låtar känns hon för mig given i MF 2008. Hon har ingenting att förlora på att vara med, har man haft en hit under hela sin karriär och ÄNDÅ räknas som ett relativt stort namn så är man stjärna. Charlotte har i flera år varit ett namn som nämnts men nu är det fanimig dags att hon får en bra modern poplåt i uptempo som kan bli en schlagerklassiker, Tänk "Det gör ont" korsad med "My Number one" och med ett par stänk "Kalla nätter" så har vi en vinnarkandidat. Perrelli kan dessutom göra en modern Paparizou-poplåt på ett snyggt och trovärdigt sätt. Det kan INTE Carola.

Caracola
Sveriges sötaste tjejtrio har haft fyra topp-tio-låtar på Hitlistan men ännu inte lyckats göra sig ett stort namn. MF 2008 kan ändra på det. Förra året släppte de sin debutplatta med trallvänlig svensk schlagerpop och jag var såld. Caracola gör musik som definitivt passar in i en av de fyra delfinalerna och de lär knappast skämma ut sig på scenen. De har turnerat oavbrutet de senaste tre åren och har tonvis av erfarenhet. Cosmo4 lyckades nästan förra året, Caracola kan gå hela vägen med en bra låt och ett charmigt framträdande. De gör nämligen exakt sån musik som folk vill ha i Melodifestivalen.

Lili & Susie
Alla stora 80-talsnamn har redan comebackat. Nu är det fanimig dags för systrarna Päivärinta. Låten måste vara klassisk svensk schlagerpop med Lili & Susie-feeling, gärna skriven av Tim Norell, Ola Håkansson och Alexander Bard. Med rätt låt kan duon få en hit och eftersom Susie aldrig lämnat musiken så tror jag knappast att vi behöver vara oroliga för att de gör bort sig. Och snälla, vågar man hoppas på en körinsats av Ankie Bagger?

Danny Saucedo
Idolkillen med mest potential att lyckas i schlagern i år heter förstås Danny. Han kan definitivt göra Årets Måns och slå sig ända fram till Globen. Men. Låten måste vara trallvänlig danspop signerad av September-låtskrivarna Van Der Burg, precis som musiken på hans debutplatta. Danny har karisman, rösten och energin som behövs i MF 2008 och får han rätt låt så är vi löjligt intresserade.

Ace of Base
Nittiotalsgiganterna har inte längre har samma buzz om sig och borde se MF som ett ett lysande comebacktillfälle.. Tänk en låt som "Always have, always will" och vi är i hamn. Uffe, Jonas, Malin och Jenny skulle definitivt kunna göra en låt som fick Globen att lyfta. Och let´s face it. Dom har ingenting att förlora.

Fem artister jag däremot inte vill se:

Carola
För tidigt. För uttjatad. För mediesökande. För gammal. För mycket. För överlägssen?

Kurt Olsson
Vi har inte haft med ett skämtbidrag sedan 2003 års Brandsta. Låt det stanna där.

Andreas Johnson
Två år i rad räcker. Vi vill inte ha en trallvänlig 40-plussarfavorit med retrosound och handklapp igen.

Bröderna Rongedal
Tvillingar som klär sig likadant och klipper sig likadant känns lökig komediserie. Och har man skrivet en låt som Shirleys "Dålig mottagning" så borde man aldrig mer få pyssla med musik.

Markoolio
Värsta schlagern var bra och kul. Så vi stoppar där. Vi vill inte ha din clownmusik i festivalen.Fem artister jag (MrK) vill se i Melodifestivalen 2008

Jag skriver också under på min kollegas upprop om Ace of Base och Charlotte Perelli - men får jag utöka med ytterligare fem (utan några som helst begränsningar) så säger jag:

Alcazar
Jo, jag vet att Andreas Lundstedt, i samma andetag som han berättade att gruppen hade återuppstått, fastslog att de inte var aktuella för Melodifestivalen...men hur många gånger har vi inte hört det? Alcazar hör hemma i Melodifestivalen - och på dansgolven det efterföljande året. Så är det bara.

Marit Bergman
Sveriges indiedrottning har aldrig haft några problem med att vara hejdlöst kommersiell eller skriva trallvänliga låtar och borde därför fungera perfekt i Melodifestivalen både som artist och låtskrivare.

Agnes
Egentligen ville jag ju ha Amy Diamond här, för sedan hon knäckte mig med sin version av Je ne regrette rien i något TV-program för ett tag sedan så är jag en Amy-fan i smyg. En fantastisk röst som borde vara självklar för Melodifestivalen - men nu visar det sig att bruden bara är femton i år och få därmed vänta tills nästa år. Okej. Så får jag inte Amy då så hoppas jag åtminstone att de stoppar in Idol-Agnes - jag vill nämligen ha minst en liten brud med stor röst i årets tävling, och den där tjejen är alldeles för talangfull för att falla i Daniel Lindström-glömska.

Peter Jöback
Dags för grabben att ställa upp med något nytt, fräscht så vi får den plus En sensation på Europride till sommaren. Peter har ju just släppt en fantastisk skiva, som gott skulle kunna få lite draghjälp av en adderad smäktande schlagerballad eller en poppig discodänga vid en ny-release till våren. Ännu en duett med Laakso eller Säkert! fungerar också riktigt bra för mig.

Cosmo4
Lite oväntat kanske, men jag älskar ju tjejband och blev rejält imponerad av vad de här tjejerna gjorde med (egentligen ganska trista) What's Your Name i Göteborg förra året. Dessutom vill man ju ha dem på minst en efterfest eftersom de är bland de bästa på att hålla igång ett dansgolv i schlager-Sverige.

Däremot slipper jag gärna:

Carola
Ronny har redan sagt det, men det tål att sägas igen (trots att det inte lär hjälpa). Jag tycker en Carolamedverkan skall vara något exklusivt i festivalen - nu börjar hon bli värre än Kikki. Håller för övrigt med min kollega om alla hans förslag på artister som skall hålla sig borta. Långt borta.

Magnus Carlsson
Okej, han har ju sagt att det inte är någon risk så egentligen är det kanske en onödig kommentar. Men jag vill bara försäkra mig om att han håller sig borta 1-2 år och kommer tillbaka och vinner sen! Gärna då i discoduett med Jessica Andersson (som jag också gärna slipper i år).

Arja Saionmaa
Inget fel på Arja, men det känns som om vi har återuppväckt alla 80-talsikonerna nu och kan börja blicka framåt istället. Vill vi ha med nostalgi så ringer vi Ann-Louise (utan Molle).

Tomas Ledin
Jag tror aldrig det varit på tal, men efter E-type och Uggla så känns det verkligen inte som om man kan vara säker på att ingen av de här artisterna som bara Kungen verkar gilla egentligen, plötsligt dyker upp i en delfinal.

Christer Sjögren
Dansband i melodifestivalen känns väldigt, väldigt 1990-tal.

2 kommentarer:

Johan sa...

Äntligen är Sveriges bästa schlagerblogg tillbaka - tack för det!

Håller med om i princip allt ovanstående, men speciellt styckena om Carola. Dessutom tror jag att det finns en viss risk för en Carola-backlash OM hon skulle ställa upp...

De flesta man pratar med är trötta på henne och tycker att hon tar alldeles för mycket plats - tror inte alls hon skulle ha samma läge i år om hon ställde upp. Förra gången kändes det exklusivt eftersom hon inte varit med på 15 år - men eftersom hon totalt tog över hela showen och i princip dödade all spänning i samma stund som hon började sjunga första gången i Göteborg så ser jag helst att hon håller sig borta ett tag.

Men om hon ändå skulle ställa upp, skulle det vara kul att se hur hon hanterar en andra chansen-placering eller en femteplats i finalen... Tror som sagt att hon överskattar suget efter sig själv en aning.

eurofivestar sa...

Johan, ja det vore ju drömmen! En femte plats i en semi! Men jag tror inte det händer. Hon har tyvärr alldeles för många fans för det :(

Jag vill även se The Attic gör comeback!