05 mars 2008

Dagens Schlagerkortisar!

Det är verkligen lågsäsong med schlagernyheter så här i början på veckan, men det här är vad vi vet hittills...

Kvällstidningarna har lyckats göra en höna av en fjäder...eller möjligen en björn av ett svanshår...genom att piska upp pöbeln med sitt "avslöjande" om "nyheten" att Björn Gustavsson inte ska vara med i Kirunaprogrammet. Snark. Vi gillar Björn lika mycket som alla andra - men bara för att folk glömt hur Andra Chansen såg ut ifjol (ingen plats för mellanakter-då-folk-ska-rösta där inte) så gläds vi lite åt att vi slipper folk som kastat sig på mailprogrammet och meddelat Aftonbladet saker som "Man kollade ju bara på skiten för att Björn var med. Och om dom nu inte har tänkt ha med honom mer så slipper man ju titta." Vi tror de röstar helt fel i vilket fall.

Bert Karlsson (eller åtminstone någon underhuggare på Skoda i hans namn) fyller journalisternas brevlådor inför Kiruna om att han bokat upp en halkbana tillsammans med Skoda där han ska utmana Carola på bilkörning i en Skoda. Förresten, sa vi att Bert sponsras av Skoda hela turnén och kränger bilar åt dessa på deltävlingorternas torg?

Nästa vecka gäller det att få så mycket spelningar av sin finallåt som möjligt. Fredagen den elfte dyker till exempel Rongedal upp i TV4s morgonprogram och framför Just a Minute. Se till att ha övat in rörelserna tills dess.

Vår frenemys problem med att få artisterna att förstå vad han verkligen heter, kan vara den här resans roligaste interna pseudoföljetong. TorbjörnTobiasToblerone eller vad han nu heter verkar förresten ha siktat redan nämnde Björn Gustavsson i Kiruna...

Sanna ligger inte på latsidan heller förresten. Söndagen den 9/3 besöker hon Ica Maxi i hemstaden Bromölla för att signera skivor innan resan till finalen. Dessutom kommer hon göra en exklusiv klubbspelning på Blue Moon Bar i Stockholm i april för att lansera kommande skivan.

Här kan ni förresten se E-type stylas om av Expressens Annika Leone om ni missat det. Vad gör man inte för några extra getingar på åtminstone en sida i Expressen på lördag?

Carola & Andreas rapporteras ju ha finjusterat sitt nummer inför helgen, Nordmans frispråkige manager Brinkenstjärna kontrade ju med att de minsan också skulle pumpa in mera pengar "och gärna bränna en man också" (det lär inte bli en gubbe av de sex på scen kvar om vi låter Brinken hållas) och nu meddelas det dessutom ifrån BWO-lägret att man gjort vissa ändringar i numret. Vi vill inte riktigt veta vad som är ändrat (några överraskningar vill vi ha under repen i Globen) men vi har i alla fall kollat upp att de inte tagit bort numrets bästa specialeffekt...kex-Lars!

På tal om BWO så spelar de såklart ut sitt mest givna kort - sin öststatspopularitet och listframgångar i hela Europa - inför finalen i Globen. Huruvida detta har någon betydelse när det väl gäller får vi väl se, men förhoppningsvis kan camp-Perrelli hitta en lite roligare kontring än "Bard har inte vunnit schlager-EM, det har Charlotte!" till finalveckan. Känns inte det svaret bara som en anledning att rösta på BWO den här gången?

Sanna, Charlotte och BWO. Där har ni de tre ligger ungefär sida vid sida vad gäller de åtta stora bettingbolagens odds inför finalen just nu. Ger mellan 3-4 gånger pengarna tillbaka. I övrigt är det bara Androla och Amy Diamond som ligger på ett snitt under 30. Spännande! Speciellt om Nordman knäcker Androla på lördag.

Björkman (men med Marie Lindberg i programmet), Måns Zelmerlöw, Sarah Dawn-Finer, Magnus Carlsson...och Ola Salo är väl redan bokad till Globen. Ska vi gissa att Sonja Aldén dyker upp i Kiruna på lördag för att bilda en komplett soffa med artisterna som fick förra årets största hits och som sedan drar telefonnummer i årets festival? Andra Chansen var väl dessutom mestadels hennes triumf ifjol.

Nu är det avslöjat vilka som blir programledare för de två semifinalerna och finalen av Eurovision Song Contest i Serbien i maj. Paret heter Jovana Janković och Željko Joksimović, där den förstnämnda är programledare för morgontv på kanalen RTS (som producerar och sänder tävlingen) och den sistnämnda såklart är killen som framförde Lane Moje 2004 (och skrev Lejla 2006). Joksimović tävlar även i Serbiens nationella final (den som fått flyttas fram pga oroligheterna med Kosovo) i år med en låt som kommer framföras av Jelena Tomasević.

Avslutningsvis: Kan ni gissa i vilken finallåts redan färdiga video som artisten får smisk av en apsnygg lädermadame?

Imorgon drar MrR till Kiruna och MrK till Göteborg. Stay tuned.

13 kommentarer:

T sa...

Ja, tänk om Björn är på plats? Och har lärt sig vad jag heter? Följ fortsättningen i bloggen :-)

MelloMats sa...

Oswald: Tack för dina svar, jag fortsätter här. :)

Om MF blivit större än ESC (vilket man på ett sätt kan tycka) kan ju en variant vara att SVT släpper ESC till TV4 på samma sätt som man gjorde med JESC. Det förutsätter dock att man lyckas få till en alternativ tävling med t.ex. NRK, DR och YLE t.ex. Är det inte nått sånt som Bert pratat om i flera år? Eller skulle det verkligen funka att ha MF utan en efterföljande internationell tävling? Jag tror inte det.

Angående ballader. Sverige har aldrig någonsin vunnit med en ballad. Om vi skickar Sanna som sjunger om sina bröst (mammories) så kanske vi har en chans, mest för att den europeiska pöbeln hoppas på att få se en skymt av dem om hon vinner. Nej, Sverige har endast vunnit med ABBA eller med låtar som låter som ABBA. Med det i minne finns det bara en vinnare i år och det måste ju vara BWO som t.o.m. snott titeln från en ABBA-låt!

Eller så skickar vi Christer.

Kul att Joksomovic blir programledare, Lejla dyker upp då och då i min playlist. (Fick han inte ngt slags kompositörspris för den?)

Vem får smisk? Christer så klart. Inte Amy iaf.

Välkommen norrut!
MelloMats

(som också leker civilingenjör på veckorna men schlagernörd på helgerna)

Tobias sa...

Jag hoppas också att det är Christer som får smisk. Eller möjligen alla som röstade på Frida.

eurofivestar sa...

Jag hoppas inte det är Amy i alla fall :-O

Mellomats: Varför detta snack om att dra sig ur ESC? Känns lite märkligt. OK att MF är större än ESC just nu, och att det gick dåligt förra året, men måste Sverige dra sig ur ESC för det? Det är ju typ det enda pan-Europeiska underhållningsprogrammet... om man räknar bort barnvarianten och dans-ESC. Det luktar bara dåliga förlorare. Nä, det är klart att Sverige ska vara kvar, och att MF vinnaren ska dit. Sedan spelar ju det inte så stor roll om man vinner eller kommer sist.

MelloMats sa...

eurofivestar: Nej, jag menade inte att Sverige skulle dra sig ur ESC, utan att SVT skulle lämpa över det på TV4. Jag tycker att ESC är bra underhållning, men tävlingsformen funkar inte så bra. Varje land (oavsett storlek och ESC-popularitet) har lika många poäng att dela ut. 1000 telefonröster väger alltså betydligt olika i Sverige jämfört med Luxemburg. Det gör att det blir lite skevt. Ur det perspektivet var jurysystemet inte helt fel. Men det kan vara så att det är jag som bara längtar tillbaka till den gamla goda tiden...

Är det nån som vet hur pass populärt ESC är i olika länder? Man hör ju mycket, men finns det konkreta tittarsiffror nedbrutet per land?

Avslutningsvis, ESC är en tävling. I en tävling spelar det roll vem som vinner och vem som kommer sist.

Anna sa...

Här får ni en schlagerkortis som jag ännu inte sett publicerad någonstans till min stora förvåning, speciellt som jag mejlade iakttagelsen till er frenemy, torbjörn, eller var det tobias han hette? ;) Iallafall när Luuk presenterade nordman som första artist till andra chansen så placerades de omedelbart ut i "andra chansen-trädet" som motståndare till Androla. Innan har ju svt spridit ut att det är den låt med lägst startnummer som går till andra chansen som får möta androla, detta medförde ju som en logisk konsekvens att Calaisa inte kunde vara det andra bidraget som gick till andra chansen, spänningen förstördes lite för oss där hemma tycker jag. Konstigt att ingen har reagerat på detta? / Anna

eurofivestar sa...

Jo, men varför ska just TV4 göra det, och inte SVT?
Som det är nu slipper vi alla reklamavbrott iaf.
Det är sant det där med tävlingsformen, men det skulle ju missgynna de största länderna mest. Om Tyskland hade flera miljoner poäng att dela ut, men lilla Andorra bara några hundra. Då skulle Andorra kunna få miljoner med röster, utan att dela ut lika många själv, och Tyskland skulle dela ut miljoner, utan att kunna få lika många tillbaka.

Störst är det väl i Sverige, Grekland, Malta och "värdlandet". Det är där tittarsiffrorna är som högst, percentuellt. Lägst är tv-tittandet i Frankrike och de länderna som inte tar sig till final. Och det är ju också skillnad i pris. I vissa länder är det dyrt att ringa så det är inte lika många som ringer då, och i andra är det väldigt billigt.

Jo, det är klart det är viktigt, men om det nu är att MF är viktigare för skivförsäljning i Sverige, så kan man se ESC som lite kul efter den "stora" MF och inte bli alldeles förstörda när det går dåligt, eller att bara skylla på "politisk" röstning, när det är helt enkelt Sverige som skickat fel låt.

Oswald sa...

Anna: Jodå! Om du läser mitt inlägg direkt efter tävlingen i lördags så ser du:
"Än värre blev det när Nordman ställdes mot Carola ...blabla ... och vi insåg att nu var det Calaisa i final eller femma."

Fast det KUNDE ju varit Calaisa som slagit ut Charlotte, eller hur? ;)

Har de väntat tills båda varit berättade innan de placerat dem tidigare veckor alltså? Jag har för mig att de gjort samma varje vecka?

Anna sa...

Jag kollar upp det och du har givetvis rätt. I Linköping så avslöjades det ju för tittarna att frida inte kunde vara andra bidrag till andra chansen (Jag var inte lika påläst den veckan och tänkte följdaktligen inte på nummerordningen). Men är det så smart att göra så när man innan avslöjat systemet som låtarna placeras efter? Jag tycker att det verkar bättre att de placerar in låtarna i "trädet" när båda har presenterats! *gnällkärring*

MelloMats sa...

eurofivestar: Jag har inget bra förslag på hur man löser tävlingsformen. Kanske de länder som har starka tittarsiffror får lite extrapoäng till sig själva eller nåt.

Eller så kan vi lotta fram en vinnare och resten kommer på delad andraplats! :)

Hur är upplägget i ESC i år förresten (ja, nu går vi händelserna i förväg)? Är det två semifinaler med alla låtar utom förra vinnaren? Hur är det med Big Four?

Anna: Jag hajade också till över hur de placerade ut Nordman, men lyckades inte få till om Calaisa åkte ut eller inte innan resultatet presenterades.

Schlagerpinglan sa...

MelloMats: Så här är upplägget i ESC i år: Två semifinaler (20:e och 22:e maj) med 19 länder i varje grupp. 10 bidrag ur varje grupp går vidare till finalen den 24:e maj dit redan Serbien, Tyskland, Spanien, Frankrike, Storbritannien och Serbien är kvalificerade.

Tyskland och Spanien får rösta i den första semifinalen medan Frankrike, Storbritannien och Serbien får rösta i den andra.

MelloMats sa...

"10 bidrag ur varje grupp går vidare till finalen den 24:e maj dit redan Serbien, Tyskland, Spanien, Frankrike, Storbritannien och Serbien är kvalificerade."

Va?! Får Serbien vara med två gånger?? ;)

Schlagerpinglan: Tack så hemskt mycket! :)

Schlagerpinglan sa...

Mellomats: Jepp, nya generösa regler för vinnarlandet. :) Njae, kanske inte...

Sant är i alla fall att ett av de tio bidragen som går vidare ur varje semifinal kommer att väljas ut av en speciell jury, resten är som vanligt upp till folket som röstar.