03 mars 2009

En första hint om Globenvinnaren?

Okej, det fattas fortfarande tre bidrag i finalen - och min personliga uppfattning är att man inte lika lätt som tidigare kan räkna bort de tre låtar som kommer ta sig vidare efter Norrköping - men om man ser till de åtta som är där så har vi genom en undersökning i Expressen kanske fått en liten indikation om vart sångfågeln är på väg i år!

I tidningens grafik till höger kan ni se att med 24% av alla rösterna vann Malena Ernmans La Voix med knappa två procent över Måns Hope & Glory.

Hmmm. Skulle denna tendens hålla i sig så kommer jag bittert få ångra ett litet vad på efterfesten i Malmö, där min "kombatant" var just tvärsäker på Zelmerlöws topp två-placering i år, medan jag höll Malena, HEAT och Alcazar före Mr Mums-Mums.

Kempe-hårt i toppen alltså!
Vad tror ni? Är det här en tendens som kommer hålla i sig?
Och kan Andra Chansen/Internationellajury-valet utmana?

40 kommentarer:

Lina sa...

Jag förstår inte... jag hittar ingenting bra med Malenas låt? Dessutom såg hon ju scary ut på scenen. Jag hoppas på Alcazar!

Anders sa...

Heja Malena! Bu för Måns!

Anonym sa...

Vad som helst utom Mans tack!

TH sa...

Heja Måns!!

Johan sa...

De enda som man kan räkna bort helt är AC-låtarna (de kan komma tvåa-trea, men de vinner aldrig), HEAT (för rockigt för att vinna), Emilia (för anonym, finalist endast för att hon deltog i svaga Göteborg) och Molly (hon är mycket bättre än låten, räcker möjligen till topp fem men inte mer).

Sedan tror jag att Måns, EMD, Alcazar, Malena och möjligen Agnes slåss om slutsegern. Helt omöjligt att tippa. Föregående år har det alltid utkristalliserat sig en given topp 3, men det tycker jag är svårare i år.

Ska jag ändå resonera mig fram till en vinnare så tror jag att Måns och EMD slåss om samma röster, och därmed tar ut varandra. Kvar då är Malena, Agnes och Alcazar - och jag tycker inte att någon av dem heller är en gjuten vinnare. Helt omöjligt att plocka ut någon med andra ord!

Känns lite som samma läge som 2005, när alla trodde att det skulle stå mellan Nanne, Shirley och Alcazar och sedan gled Martin Stenmarck förbi på Minsta gemensamma nämnare-faktorn. Och ska man använda den i år så tror jag nog ändå på Malena. Inte för låtens skull men för folkets och juryns vilja att skicka något annorlunda till ESC den här gången.

Måns lider att han framför Hero pt 2, därför blir han bara tvåa eller trea.

Robert sa...

Malenas "La Vox" är det klart bästa bidraget Sverige har i år. Så vacker och så bra! Den har klass! Får gåshud varje gång jag hör den! Den kommer säkert även funka bra i Eurovison. Jag kommer tokrösta på denna!

Anonym sa...

Jag tror Malena Ernman har goda chanser att skrälla. På pappret borde jag hata låten, men istället blir jag ganska glad av den! Den är otroligt kitchy...

Sen tror jag H.E.A.T också har stora chanser. Deras publik röstar bara inte i undersökningar på expressen.se. Jag kan faktiskt föreställa mig dem som vinnare.

Båda dessa låtar vore ju nåt nytt för Sverige i Eurovision, vi har inte skickat nåt liknande tidigare, och det är ju roligt i sig.

Men sedan finns ju även E.M.D., Måns och Agnes i slutstriden... Men inte Alcazar. De kommer inte topp 3.

Danne sa...

Total katastrof om vi skickar en lam operadisco till ESC. Herregud människor, inser ni inte detta?

Vi får se om 1½...men jag bävar!

Oswald sa...

Du måste ju bara berätta vad du vill skicka istället också, Danne!

Underbar diskussion allihopa.
Keep 'em comin'!

Själv lutar jag helt klart åt Malena eller Alcazar eller Sarah just nu, och känner lite samma som Danne gör om Malena för Måns bidrag: Skickade vi inte den typen av låt ifjol?

"Herregud människor, inser ni inte detta?" :)

Björn sa...

Operatoner blir ju mer och mer vanligt i ESC, men det har kanske inte bjudits på något så helgjutet och melodiskt innan Malena. Tycker definitivt att vi ska våga satsa på detta! Visst är H.E.A.T duktiga, men i ESC kommer "1000 miles" att låta sååå Lettland 2004...

Anonym sa...

Vem som helst utom operaeländet ...

Anonym sa...

Malenahysterin kanske kan lägga sig på en dryg vecka och folk komma till sans och tråk- och trygghetsrösta istället.

Men det vore jäkligt kul och oväntat svenskt att våga riskera bli utskrattade i Moskva. Även om många väl faktiskt skrattade åt svenska Perrelli förra året med är jag rädd...

Jag tycker alla dock innan ska betänka - exakt vad hade vi och våra experter sagt om Malenas nummer tävlat för något östland eller så...

Oswald sa...

Frågan är bara vilken låt man röstar på i år om man verkligen vill "trygghetsrösta"?

Finns det någon sådan i år?

Måns?
Efter Charlottes krasch ifjol med samma typ av låt - är det verkligen en trygghetsröst?
Alcazar?
När funkade gaypop i ESC senaste?
HEAT?
Försvann inte hårdrockshajpen i ESC med Lordi?

Jag menar absolut inte att Malena är enda valet - men om hon är ett mera spännande "det kan gå hur som helst"-val, vilket är tråk- och trygghetsrösten i år?

Jag tycker inte det finns något sådant bidrag!

Men fortsätt diskutera. Det här var ju hur skoj som helst att läsa.

La diva sa...

Malena har en otrolig buzz nu, alla pratar om henne och om låten. Jag tror många känner att detta är något nytt för oss i Sverige. Man känner att detta vore oerhört roligt att skicka som representant för Sverige. Malena är otroligt kompetent, har en vacker skolad röst. Låten är otroligt melodiös på samma sentimentala sätt som Sarah Brightman och Andrea Bocellis "Time to Say Goodbye", fast i snabbare takt. Europa har skickat låtar med operaröster förut och det har gått relativt bra. Hoppar vi på denna trend för sent? Jag tycker ju hårdrocksgrejjen definitivt är för sent eftersom det gått och vunnit hela Eurovision med Lordi. Så det är gjort. Men operadiscon har inte vunnit ännu och är det nån som kan ro hem det isåfall så är det Malena. Hon är en världsartist med pondus (men tyvärr tittar nog inte hennes vanliga publik på Eurovision). Men jag tror stenhårt på Malena och att hon vunnit svenska folkets gunst vet jag nu. I övrigt är det väldigt mediokert i år. Måns låt är en repris på fjolåret och det vore ju nästan pinsamt att skicka. Alcazar är inget nytt även om de är en frisk fläkt som jag föredrar före EMD, som med sitt fracknummer totalt gör bort sig. Tre snygga killar som hade vunnit mer på trendiga kläder. Balladerna kommer aldrig vinna, för ingen av dem är i närheten av "Empty Room". Att Sarah Dawn Finer kommer med i finalen tror jag ingen tvekar om och jag tror även jurygrupperna kommer favorisera henne då. Det är en typsik juryfavorit. Tyvärr tycker jag den var trist och oinspirerad, rent av tråkig. Hon är en bra sångerska, men tyvärr, låten håller inte. Så jag tror definitivt Malena tar hem segern på lördag 14 mars.

Anonym sa...

Jag förstår inte hypen runt Alcazar! Dussinlåt tycker jag. De har gjort ett gäng bättre låtar än den här! Partiet tjejerna sjunger ligger för högt och de låter illa live! Överkoreograferat! Detta om nåt tycker jag känns lite gammalt, även om det är en radiohit.

Och jag tippar dem på högst plats fyra i finalen.

Räknar ni bort H.E.A.T? Det tror jag inte ni ska göra. Stark låt från ett up-and-coming band, i genre som står ensamt i finalen. Som någon annan sa, all disco-pop kan ta ut varandra, och då seglar hårdrocken upp i resultatlistan. Inte mig emot nödvändigtvis, jag gillar låten!

Anonym sa...

I ar tror jag det kommer vara stor skillnad pa jurypoangen och poangen fran svenska folket. SDF, Mans kommer fa jurypoangen, Malena, EMD ligger bra till hos folket.
Jag tycker vi ska namna Agnes ocksa. Hon kommer inte fa mycket jurypoang men en hel del teleroster. Om hon kan slappna av och sjunga som bra (som hon gjorde andra gangen i Malmo sa tror jag hon kan bli top 3. Love Love Love ar fantastisk och jag ar glad att i alla fall iTunes koparna har insett detta!

Danne sa...

Oswald:

Jadu, jag håller med dig om Måns låt. Dock lite bättre framträdande och mer intressant på scenen än Perelli dock så är låten komponerad på exakt samma sätt och att det är samma låtskrivare märks ju "ganska" väl.

Jag håller mig till Alcazar alternativt Sarah Dawn Finer. Hittils i uttagningarna till ESC så är det ju inga höjdarlåtar. Tror vi skulle tjäna på att skicka en låt med riktigt bra kvalité.

Med Agnes skulle vi komma sist, jag lovar er...NÅGOT borde vi väl för fan ha lärt oss genom att kräla i bottenträsket de senaste åren...?

För övrigt en bra blogg :)

Schlagerboys sa...

Malena for Moscow! She's fab!

Rallebullen sa...

Det som är riktigt intressant är just att det inte finns någon solklar favorit. Det är för mig en indikation på att ingen av låtarna är tillräckligt bra för att vinna ESC. En kanonlåt skulle ha större del av kakan än 24 %. Det är synnerligen otroligt att vi skulle ha en jämn kamp om segern om en av låtarna var riktigt riktigt bra.

Se t ex på Norge, där Alexander Rybak vann överväldigande. Där tror jag att vi kan hitta en framtida vinnare. Den tilltalar tillräckligt många tillräckligt mycket.

Vi får se året som ett mellanår musikaliskt och showmässigt. Det gör det naturligtvis ej mindre intressant, snarare mer spännande i Melodifestivalen. :-)

ESC är roligt oavsett om vi har haussat upp vårt svenska bidrag till oanade höjder. :D

Rallebullen sa...

Själv störtgillar jag Alcazar. SDF är mycket stabil och ger en fabulös dos svulst, men ger mig inte riktigt balladpirret som jag senast kände av Sonja med "För att du finns".

Larinen sa...

Intressant diskussion, det här. I år är det riktigt spännande för en gångs skull, tidigare år har jag varit säker på vem som skulle vinna, och vilka som eventuellt skulle kunna utmana, men i år är det en sån bredd och genomgående hög kvalitet på alla bidragen i finalen att det är omöjligt att försöka tippa rätt.

Jag hoppas iaf att Malena tar hem det hela - och jag önskar att folk kunde släppa diskussionen om genren. Hon gör en BRA LÅT, kan vi inte nöja oss med det? Man vinner eller förlorar ingenting på att diskutera huruvida operapop, hårdrock, dagispop, whatever är bra eller dåligt, varje låt ska själv dömas efter förtjänst. Därför är liknelser som på andra håll gjorts med Alenka Gotar helt irrelevanta. Alenka hade en grym låt i mitt tycke, men det sket sig live. Hon hade inte samma röstresurser, samma scenvana, samma pondus och närvaro som Malena.

Iaf, även om jag hoppas på Malena och tror att hon kommer få högst eller näst högst poäng bland tittarna, så tror jag hon kommer falla på dåligt stöd hos juryn. Istället tror jag att Molly och Måns kommer premieras av juryn, och kanske även HEAT om juryn försöker tänka 'alternativt'.

Under alla som helst omständigheter tror jag att Agnes, EMD och Emilia är chanslösa, vilket jag även tror att alla resterande finalister som ännu inte är uttagna också kommer vara, möjligtvis med undantag av SDF - kan tänka mig att hennes låt och hennes patetiska Vertigo-wannabeframförande växer ju mer man hör den.

Anonym sa...

Alcazar tar hem det....

Anonym sa...

Malena är en ny Sylvia Lindenstrand i fråga om humor, självdistans och utstrålning och det kan nog blidka även juryn.

Men varför detta snack om att operaschlager är något nytt i Sverige? Senast förra året tog sig ju Terran Andersson till Andra chansen.

Anonym sa...

Therese Andersson är väl knappast en operasångerska. malena Ernman är i en helt annan liga...

Robert sa...

Om man kollar på YouTube så är det redan många från flera länder runt om i Europa som gillar "La Voix" skarpt! :)
Heja Malena! Du är bäst!

Robert sa...

Om man kollar på YouTube så är det redan många från flera länder runt om i Europa som gillar "La Voix" skarpt! :)
Heja Malena! Du är bäst!

Anna-Sofia sa...

Vinner Marlena så vet jag inte vad jag gör. Den är ju bara så...dålig, så usel. Heja Sarah & Alcazar!

Anna sa...

..en annan sak, om ska titta på vad som går hem hos youtubeknarkare så ska man väl kanske lägga till att det är Avril Lavignes Girlfriend som är det mest sedda klippet någonsin. Och den låten är ju så himla bra, verkligen.

Anders sa...

Jämförelsen med Alenka Gotar har jag hört till leda redan trots att det bara gått tre dagar sen lördags kväll. :)

1. Malena är bra mycket duktigare
2. Låten är mycket bättre komponerad, producerad, arrangerad...vad man mer vill ha för ord
3. Även om det skulle gå exakt samma för Malena som för Alenka så tog ju hon sig iaf till final och kom på femtonde plats, vilket ju är betydligt bättre än vad Hero gjorde förra året (som ju faktiskt fick en livlina till final).
4. Om man ska jämföra Alenka med Malena så måste man också kunna jämföra Måns med Hero, låtarna har minst lika stora likheter. Och i valet mellan femtonde plats i finalen eller elfte i semin så är mitt val givet.

Det var ur ESC-perspektiv.

Men som nån skrev tidigare, jag älskar låten för låtens och artistens skull, inte för dess genre. Den kommer få mina röster (en rejäl hög) i Globen tack vare det, inte tack vare ESC eller genre eller nåt annat. (sen finns det ju onekligen ekonomiska intressen också eftersom en inte obetydlig pott med pengar väntar mig om hon vinner :)

Anders sa...

Jämförelsen med Alenka Gotar har jag hört till leda redan trots att det bara gått tre dagar sen lördags kväll. :)

1. Malena är bra mycket duktigare
2. Låten är mycket bättre komponerad, producerad, arrangerad...vad man mer vill ha för ord
3. Även om det skulle gå exakt samma för Malena som för Alenka så tog ju hon sig iaf till final och kom på femtonde plats, vilket ju är betydligt bättre än vad Hero gjorde förra året (som ju faktiskt fick en livlina till final).
4. Om man ska jämföra Alenka med Malena så måste man också kunna jämföra Måns med Hero, låtarna har minst lika stora likheter. Och i valet mellan femtonde plats i finalen eller elfte i semin så är mitt val givet.

Det var ur ESC-perspektiv.

Men som nån skrev tidigare, jag älskar låten för låtens och artistens skull, inte för dess genre. Den kommer få mina röster (en rejäl hög) i Globen tack vare det, inte tack vare ESC eller genre eller nåt annat. (sen finns det ju onekligen ekonomiska intressen också eftersom en inte obetydlig pott med pengar väntar mig om hon vinner :)

Experten sa...

Jag tycker vi ska skicka Kempe. Det brukar gå bra.

Anonym sa...

@Experten: ditt inlägg klingar inte med ditt alias....*suck*

Jag hoppas du var ironisk?

Anonym sa...

Jag är mest rädd för att det ska bli en knasomröstning där alla jurygrupper får för sig att dissa Malena och så kommer hon tvåa-trea trots att hon ev får mest röster av tittarna. Jag har inte Malena som personlig favorit men jag tycker alltid det är lite trist när den med flest tittarröster INTE vinner....

Anonym sa...

Jag vill inte att operaeländet vinner av en enda anledning. Det är ingen bra låt.
Den består av två delar som inte hör ihop för fem öre. Sedan må Malena vara hur duktig och charmig och kompetent som helst. Låten suger.

Vill vi utmärka oss och skicka något man antingen hatar eller älskar borde vi ta Joplin med gummistövlarna - alltså tant Uggla.

Anonym sa...

...för övrigt är det väl dags att skippa jurygrupperna? Jag kan förstå att de fyllde en funktion när vi hade en final med tio låtar man aldrig hört förr och juryn kunde då "plussa" lite på låtar som krävde några lyssningar. Men nu är ju läget annorlunda. Man har haft chans att höra finallåtarna i delfinalerna, på radio, youtube, svt.se etc vilket gör att väldigt många kanske (kanske rentav de flesta) inte hör låtarna för första gången på finalkvällen utan har hunnit bilda sig en uppfattning efter några lyssningar.

Lina sa...

Jag tycker också juryn ska bort!!! Den fyller ingen funktion. Den vet bevisligen inte heller vad som fungerar i Europa och därför borde vi skicka den svenska folket vill ha som vinnare istället!

Anders sa...

Juryns funktion är ju enbart TV-mässig, att bara läsa upp en resultatlista blir ju för tråkigt.

Jag tycker däremot att tittarnas poäng borde utdelas procentuellt istället. Det ska inte skilja 24 poäng när det kanske bara skiljde några hundra röster.

Sen tror jag inte juryn har varken mer eller mindre koll på topplistan i Azerbajdzan eller har vare sig bättre eller sämre kristallkulor än gemene man. Tittarna har ju även röstat fram framstående placeringar som The Ark och Roger Pontare. Ingen får heller någonsin veta om Empty Room eller Håll om mig hade funkat bättre än juryns val.

Larinen sa...

Tidigare har juryn inte fyllt någon större funktion, men i år kommer ett jurysystem användas av ALLA länder under ESC. Ländernas poäng kommer fördelas efter vem som har fått högst kombinerade poäng av juryn och telefonrösterna i respektive land.

Anonym sa...

@ Anders.

nog hade det med "Håll Om mig" och "Empty Room" inte gått så mycket sämre iaf ;)

Charlie sa...

Jag tror att det kanske dummaste vi kan göra är att skicka Måns. Visst är låten bra, visst är han bra, visst kommer han att få en monsterhit i Sverige med den - men det här är precis den sortens låt som får folk i Europa att säga "Sverige skickar alltid samma sorts bidrag". Renskrubbad, polerad schlager, en genre som i de flesta andra länder faktiskt inte ens existerar. Själv älskar jag schlagern och önskar den ett långt och lyckligt liv här hemma, men i Moskva skulle Måns bara bli magplask.

Jag tror absolut på att skicka nånting som får folk att hissa upp ögonbrynen och säga "huh? Vad är det här sa ni? Sverige, det var oväntat!" Och då är det Malena eller Caroline som gäller. Emilia kan faktiskt också kvala in i den kategorin, men det är för lite tryck i hennes låt, den är jättejättesöt men lämnar inget bestående intryck.

Både Malena och Caroline kan komma precis var som helst i Moskva. Spännande!