10 mars 2008

Rangordning av alla årets 32 bidrag!

Nu när finalveckan är här och Melodifestivalskivan är inköpt så måste vi ju självklart ge oss på att göra varsin lista där vi rangordnar alla låtar från den bästa till den sämsta. Här är resultatet.

MrR tycker!1. Caracola - Smiling in Love
Låten som har allt. Mördarrefräng, skön vers, en snygg inledning, handklappsbreak och en så jävla bra tonartshöjning. När Caracola kom med i festivalen hoppades jag på mycket. Allt infriades och mer därtill. Tack.

2. Charlotte Perrelli - Hero
Hero växer för varje lyssning och det blir allt tydligare hur välgjord denna discoschlager är. Kempe och Bobby har gjort en klockren schlager som känns 2008. Charlotte gnistar som aldrig förr och jag skulle inte skämmas en sekund om vi skickar låten till ESC.

3. Sanna - Empty room
Sanna skapade magi under sina tre minuter i Västerås och jag är övertygad om att hon tog en jordskredsseger den där lördagen. Det här är schlagerballad i sin allra ädlaste form och när Brömöllas finest nästan börjar gråta av inlevelse så gör jag det också. Årets vackraste.

4. BWO - Lay your love on me
Låten är allt som Temple of love inte hade, och jag skulle så gärna skicka den här dramadiscon till Belgrad. Dessutom har låten årets bästa parti: Marinas snack i kombination med de eldiga stråkarna (?) är skäl nog att skicka trion till Serbien.

5. Velvet - Deja vu
Velvet borde ha varit i Kiruna. För jag fattar inte hur den här utmärkta kombon av schlager och modern pop inte fick en andra chans. Nog för att Velvet inte är världens mest karismatiska sångerska, men numret var så jävla bra och låten är galet vass. Årets Femma. Här med.

6. Linda - Bengtzing - Hur svårt kan det va?
Linda gjorde allt rätt. Sjöng galet bra, hade en snygg scenshow och valde rätt kläder, men har framförallt en låt som passar henne perfekt.
7. Sibel - That is where I´ll go
Årets genombrott för årets bästa sångerska i en väldigt bra låt.
8. Frida feat. Headline - Upp och hoppa
Jag blir bara så sjukt jävla glad varje gång jag hör Fridas ljuva skånska.
9. Suzzie Tapper - Visst finns mirakel
Suzzie framförde sin urvackra ballad med så mycket värdighet och stolthet att jag fortfarande blir helt rörd. Underbar.
10. Rongedal - Just a minute
Sätt på det här lyckopillret på ett dansgolv närsomhelst, hursomhelst. Jag hatade Rongedals innan Melodifestivalen. Nu har jag gjort en totalpudel och kapitulerat helt.

11. Amy Diamond - Thank you
12. Nordman - I lågornas sken
13. Christer Sjögren - I love Europe
14. Ola - Love in Stereo
15. Face 84 - Alla gamla X
16. The Nicole - Razborka
17. Therese - When you need me
18. Calaisa - If I could
19. Patrik Isaksson - Under mitt tunna skinn
20. Daniel Mitsogiannis - Pame
21. Fronda - Ingen mår så bra som jag
22. Lasse Lindh - Du behöver aldrig mer vara rädd
23. Ainbusk - Jag saknar dig ibland
24. Alexander Schöld - Den första svalan
25. Andra Generationen - Kebabpizza Slivovitza
26. Andreas & Carola - One love
27. Michael Michailoff - That's love


28. Niklas Strömstedt - För många ord om kärlek
Jag gillar Strömstedt, men det här kan vara det mest intetsägande som dansat ur hans guldtandsprydda mun.
29. E-type & The Poodles - Line of Fire
Folk säger att dom är trötta på Carola. Jag är trött på trista låtar som man försöker dölja genom att lägga miljoner på pyro och kombinera det med en stirrig E-type och ett chipsplufsigt rockband.
30. Brandur - Lullaby
”Is it a lullaby sung by a butterfly?” No, it's a boring song sung by a faroese guy.
31. Mickey Huskic - Izdajice
Jag tycker fortfarande att låtar som den här ska med i Melodifestivalen. Men jag behöver inte gilla dem för det.
32. Eskobar - Halleluja New World
Ett praktexempel på att ”ett namn” inte ska få komma med i MF enbart för att det är just ”ett namn”. Urtråkig låt med tre om möjligt ännu tråkigare artister.

MrK tycker!1. BWO - Lay Your Love on Me
Ohotat årets bästa låt. Och kanske en av de bästa BWO gjort. Refrängen, Oh Mama-lånet, Marina-pratan, det underbara stråkpartiet, HungUp-drivet... Jag blev hopplöst förälskad i den redan första gången jag såg det grymma numret, och det är utan konkurrens den låt jag kommer lyssna på mest från årets festival. Inget skulle göra mig gladare än om den vann.

2. Charlotte Perrelli - Hero
Det må i grunden 'bara' vara en kraftigt blingad Skaraschlager med Kempetouch, men det är samtidigt en milstolpe inom den svenska, klassiska schlagern med sin moderna produktion och sitt coola framträdande. Bobby & Fredrik är 2000-talets Lasse Holm och Torgny Söderberg. En framtida klassiker hur det än går...fast vad skulle kunna stoppa den ifrån att vinna?

3. Sanna Nielsen - Empty Room
Redan förra året hörde jag det ryktas om att Bobby tänkte skriva en ballad till Sanna, men att det skulle bli så här bra och så innerligt vackert hade jag nog inte vågat hoppas på. Glömmer till och med bort mellan varven hur mycket jag tycker om den - men varje gång jag hör den så säkrar den sin plats på topp tre. Där ligger den förmodligen i resultatlistan också efter lördag.

4. Ola - Love in Stereo
Jag har älskat den här åttiotalsnostalgin med sin småporriga text redan från första stund - och den blir bara ännu bättre i studioversion trots att jag gillade Olas nummer skarpt. En klar partyfavorit hos mig, och den låt som jag kommer sakna mest i finalen. Den borde dock bli en ordentlig radiohit, och jag hoppas Ola fortsätter jobba med de här duktiga låtskrivarna.

5. Caracola - Smiling in Love
Man skulle kunna tro att jag bara köpt all entusiasm från min bloggkollega rakt av, men faktum är att jag stundtals kan störa mig rätt rejält på den käcka refrängen och inte alls är ombord på samma lovsångsbåt av Finlandsfärjestorlek som han...MEN: Samtidigt tröttnar jag aldrig på de sköna tjejerna, det gladschlagriga anslaget eller den oväntat snygga produktionen på singeln.

6. Sibel - That's Where I'll Go
Denna svulstiga nittotalsballad växer mest för varje lyssning i årets festival och har fått mig att helt omvärdera Sibel som sångerska och artist.
7. Daniel Mitsogiannis - Pame
Årets CaraMia har lite oväntat bara växt och växt och spelats om och om igen sedan Karlskrona hemma hos mig.
8. Linda Bengtzing - Hur Svårt Kan Det Va?
Linda är Linda och jag älskar (och det behövs) lite svensk bonnschlager varje år i festivalen - dessutom görs det för lite schlagers om att klappa katter.
9. Rongedal - Just a Minute
Årets överraskning är en låt som mina idoler Scissor Sister skulle ha dödat för att ha som uppföljare till I Don't Feel Like Dancing.
10. Velvet - Deja Vu
Jag sjunger fortfarande Etymons "forever and ever" i refrängen, men det stoppar inte det här ifrån att vara en skön dansradiohit.

11. Patrik Isaksson - Under Mitt Tunna Skinn
12. Amy Diamond - Thank You
13. Face-84 - Alla Gamla Ex
14. Suzzie Tapper - Visst Finns Mirakel
15. Lasse Lindh - Du behöver Aldrig Mera Vara Rädd
16. Androla - One Love
17. Frida feat. Headline - Upp o Hoppa
18. Niklas Strömstedt - För Många Ord Om Kärlek
19. Alexander Schöld - Den Första Svalan
20. Ainbusk - Jag Saknar Dig Ibland
21. The Nicole - Razborka
22. Fronda - Ingen Mår Så Bra Som Jag
23. Brandur - Lullaby
24. Nordman - I Lågornas Sken
25. Christer Sjögren - I Love Europe
26. Calaisa - If I Could
27. Therese Andersson - When You Need Me


28. Eskobar - Hallelujah New World
Ett ljuvligt stick - men samtidigt festivalens absolut sämsta verser som Daniel Bellqvist knappast ens klarar av att sjunga alla orden i ens i studioversionen. Märkligt trist framträdande dessutom.
29. Mickey Huskic - Izdajice
Ganska okej på bosniska, ganska okej på engelska (båda versionerna finns på iTunes) - men i sin kombinerade version blir den bara fånig och det känns mera påtagligt att det är väldigt lite skön balkanballad och väldigt mycket brötrock i grunden.
30. Michael Michailoff - That's Love
Jag är så sjukt trött på den här typen av meningslös sextiotalsrock a' la' Wallstones i festivalen. Bort, bort, bort. Det ger mig ingenting, och jag är lika sjukt trött på den sortens "schlagerkören leker rockband"-nummer som Michailoff serverade i Göteborg.
31. E-type & The Poodles - Line of Fire
Helt enkelt en bara fruktansvärt dålig låt, som helt saknar den hitkänsla som Night of Passion eller Paradise ändå hade. När allt alla pratar om är raketerna ska man nog tänka en sväng extra på att det är en meloditävling.
32. Andra Generationen - Kebabpizza Slivovitza
Det här kunde varit så bra, men det är bara tjatigt, tjatigt, tjatigt och med en urtöntig text. Nä, det här vill jag helst slippa höra flera gånger nu.

2 kommentarer:

fschwa sa...

Hade Rongedal vunnit hade Sverige haft en skitbra chans att vinna hela skiten. De har en HELT egen image - två helt identiska tvillingar (dem sticker ut mer än t.ex. alla homosexuella artister eller blodiner/divor som redan finns där ute)

De är en av dem artister folk verkligen minns från tävligen just pga. deras image. Vem har glömt bort Lordi? (trots att man kanske inte gillade deras låt...)

Till sist så är låten riktigt bra! Texten är glad och upplyftande. Dessutom blir låten ännu bättre just pga. imagen.

Oswald sa...

Du förstår säkert att skriver man en sån urbota dum mening som "dem sticker ut mer än t.ex. alla homosexuella artister" (och det heter för övrigt DE inte DEM, språktips från en bög) så finns det en ganska stor risk att folk inte lyssnar på det andra man vill säga heller.

Rongedal var klart bra. kanske hade det gått bättre för dem.

Men vad är det för homosexuella artister du snackar om? Så SJUK fånigt. Inte en enda av finalisterna i Globen i år var homosexuella - med undantag för Alexander Bard...och menar du verkligen att BWO och deras outfits inte "stod ut"?

Fördomar av det allra otäckaste slaget.