26 augusti 2008

STORA schlagernyheter! Välkommen tillbaka!

Vi säger som Towe Jaarnek: Back Again!

Schlagerprofilerna har haft ett långvarit sommarlov och pysslat med annat, men nu är vi tillbaka för att börja räkna ner mot MF 2009. Och vi börjar - i vad som faktiskt är vårat åttahundrade inlägg sedan starten - med SVT:s nyheter om de fyra förändringarna i Melodifestivalen.


Nyhet 1 Dueller i deltävlingarna
Åtta bidrag tävlar som vanligt i varje delfinal, och fem av dessa går vidare. I andra röstningsomgången får däremot den som fått flest röster möta den med fjärde flest röster, i en duell precis som i Andra Chansen, och tvåan och trean möter varandra i en duell. Den som kommit in som ”femma” är däremot redan ”körd”, men får veta det först när de sista två duellkombatanterna utropas. Vinnarna i varje duell går sedan såklart till Globen och dom som ”förlorar” hamnar i Andra Chansen.

Schlagerprofilernas kommentar:
Åh, det här gillar vi! Andra Chansen blev underbart spännande efterduellerandet och nu får vi det varje vecka. Att ettan och fyran möts är bra eftersom fyran antagligen aldrig har chans på ettan - och den låt som gått till Globen med det gamla systemet gör det nu med. Att tvåan och trean ställs mot varandra blir också toppen. Minns hur Frida & Headline bytte plats med Caracola i år? Eller hur Rongedal och Androla bytte plats inför sista röstningen? Bra ändring!


Nyhet 2
Fler på scenen
Åtta personer får i år stå på scenen till skillnad från tidigare år då bara sex fick vara med.

Schlagerprofilernas kommentar:
Det här har vi väntat på. Trots att ESC:s regler säger sex på scenen kör SVT MF med åtta. Öppnar för fler dansare, mer musiker om man så vill och framförallt bra och snygg tv. Bättre att 31 nummer blir bättre än att vi har färdigförpackade ESC-nummer för låtar som inte ens är i närheten av att få åka till ESC.
Dessutom; äntligen vi kanske också kan få överraska på plats i ESC med ett helt nytt vinnarnummer, och inte ett som alla sett sönder på YouTube och kan utantill redan. Flera andra länder har kört så här länge. Välkommen in i gänget, Sverige!


Nyhet 3
Röster på backingtracks tillåts
Tävlingen tillåter att förinspelad körsång hörs på musikbakgrunden. Artisterna måste däremot sjunga live, precis som tidigare år.

Schlagerprofilernas kommentar:
Hello barnkörer! Hello pampiga manskörer! Hello Lars x8! Mycket blir nu möjligt när man får lägga kör på band. En liten ändring, men ack så mycket roligare. Och detta gör att vi får mer ögongodis på scenen då det förinspelade bandet kan sköta körsången och dansare bara kan vara snygga...
(Inte för att du Snygg-Lars inte både kan sjunga och dansa, men vi vill ju inte att du jobbar ihjäl dig)

Nyhet 4
Internationell jury och ett elfte finalbidrag
En jury bestående av personer från olika länder är med under hela Melodifestivalens gång och väljer i varje delfinal ut ett bidrag som de tycker är en given Eurovision-kandidat. Den internationella juryns slutliga favorit blir presenterad under Andra Chansen och får ta en elfte finalplats i Globen.

Schlagerprofilernas kommentar:
Kul grepp! Men här kommer det att bli snurrigt att förklara för folk vad som gäller. Så vitt vi kan förstå så rankar denna jury låtarna i varje delfinal och om någon av Globenkandidaterna hamnar högst vandrar man nedåt på listan. Juryns favorit blir då kanske en Andra Chansen-låt, eller kanske en som helt lämnat tävlingen. Under AC-kvällen utses juryns favorit och blir en elfte finalist i finalen.
Så, om vi tänker oss årets tävling så kanske den utländska juryn hade Velvet, Carola & Andreas, Caracola och Daniel Mitsogiannis som favoriter. Androla och Caracola är redan i AC, Velvet och Mitsogiannis utanför. Här vet vi inte hur den utländska jurun kommer att jobba.

Ska svenska folket veta om att Androla och Caracola är den utländska juryns favoriter? I så fall kanske folk inte röstar på dom eftersom dom antar att dom ligger bra till att nå final i alla fall. Och röstar den utländska juryn fram sin favorit innan? Så om Androla och Caracola båda tagit sig till Globen via AC, blir det denna jurys trea då? Velvet?
Och hur gör man med radiospelningar? Ska man redan efter delfinal ett stoppa Velvet från att spelas i radio trots att hon kom femma, för att förhindra att hennes låt redan ligger på Tracks då den plötsligt kastas in i Final-racet? Och kommer folk någonsin rösta på en låt de inte röstat vidare till Globen ens via andra chansen?
Frågetecknen är många - men får en favorit chans att tampas i Globen så är vi all aboard hur det än sker.

Det var alla nyheter! Inte illa, va?

Nu ska vi bara försöka sparka igång vår säsong med ett traditionsenligt releaseparty för de närmaste i slutet på september, och sen kör vi igång på riktigt med Idol 2008-snack och Melodifestivalskvaller till det exploderar efter årsskiftet.

Välkomna tillbaka!

Läs mera:
SVTs pressmeddelande
Björkman och Ronnie Lans (MFs projektledare) om förändringarna
Aftonbladet
Expressen

4 kommentarer:

Mika sa...

Herregud, är det bara jag som är vansinnig över det här?! Det är en SVENSK Melodifestival, och Huskören BEHÖVS. Gaaaaaaah!!!! Jag kommer bli helt tokig på det här, det roligaste är ju typ att sitta och plocka ut vem som sjunger vad och vem som räddar vem och iiiih!!!!

Nä. Tillbaka med gamla Mello!

Malin sa...

Jag håller med Mika till 100%!

Oswald sa...

Äsch, kom igen nu!
Kolla hur det blir först innan ni nostalgiskt längtar efter något annat!

Jag tror det bli grymt kul - och vem säger att man måste ta bort kören? Det är ju bara det att man FÅR göra det - vilket jag antar är en reaktion på hela "tjocka dansare bakom Charlotte"-biten ifjol - och alla kanske inte väljer det.

Schlagerboys sa...

Can we be on the International Jury please?