15 oktober 2008

Schlagernotiser

Om vi nu utgår från Aftonbladets artistlista; Micke Rickfors, Susanne Alfvengren och Lili&Susie!? Var det 2009 eller 1989 nästa år? Nu tycker jag SVT tar och plockar in Martin Timell och Annika Jankell som programledare och döper om tävlingen till Listan och så är nostalgifaktorn total.

En av de få låtar som inte har en artist på Aftonbladets lista är för övrigt Killing Me Tenderly, låten som sägs gå lite i Duffy-stil. Anledningen till varför så är fallet avslöjas nu av samma tidning: Det var en låt vikt för Brolle, som nu tvingats tacka nej då han skall ensamfronta musikalen Buddy Holly i Stockholm till hösten. Men är inte Elin ledig då?

Bosniska Laka som tävlade i ESC tidigare i år med Pokusaj har vunnit ett MTV Europe Music Award i kategorin "Best Adria Act" (dvs artist från Serbien, Bosnien, Slovenien, Makedonien eller Kroatien). Även Israels Shiri Maimon (som tävlade för landet i ESC 2005) och årets Eurovisionvinnare Diman Bilan har vunnit samma pris i israelisk och rysk motsvarighet. Priserna kommer delas ut i Liverpool under den stora livesändningen den sjätte november.

Den sorgligaste artikeln jag läst i kölvattnet på låtpresentationerna igår är intervjun i Arbetarbladet med Larry Forsberg från låtskrivartrojkan Forsberg/Sjöberg/Wastesson (ni vet de som ligger bakom schlagerklassiker som La Dolce Vita, Crazy in Love och Kom och ta Mig) som förra året bara hade med en enda låt (Emile Azars Vi Hade Nåt) och som inte fick med en enda låt i år. Vad sägs om citat som:
"Redan imorgon träffas de tre för att mixa musiken till en dokumentär som de jobbar med, men självklart kommer de också att analysera varför deras bidrag inte kom med i år heller"
eller
"Bimbo Boy från Sandviken står sig ju slätt mot sångaren i BWO. Och gör vi en låt som låter Alcazar och de också själva är med i tävligen så förstår man ju att det inte går."
Stackarna.
Mitt förslag är att lyfta luren och ringa upp lite gamla Idol-deltagare. Vad gör Marie Picasso nuförtiden till exempel?

Efter svettfiaskot ifjol gör nu Estland helt om sin nationella uttagning. Nytt mål för tävlingen är inte i första hand att rösta fram en låt till ESC, utan att få fram bra musik som funkar på hemmaplan. Allt för att kunna ha en inhemsk succé att förvalta om det skulle bli aktuellt (vilket det var ett bra tag efter i våras) för Estland att dra sig ur ESC helt.

Gratistidningen Metro satsar på melodifestivalen i år genom att plocka in en ny schlager/poprecensent som heter Anneli Wikström. Schlagerprofilerna välkomnar en brud som känns lika härligt schlager-svennig som vi och som startar sin tid i Metro med meningar som "Starkare startfält än på länge. Är det bara jag som får rysningar av vällust?" och "Jag tycker att det är konstigare att folk INTE gillar schlager än att de gillar det". Heja!

Tycker ni förrsten att 32 bidrag är alldeles för mycket i Melodifestivalen (och vad gör ni då i den här bloggen, btw) så kan ni ju alltid tänka på att i Malta – ett land med ungefär 400 000 invånare, typ lika många som i Östergötland – har 56 bidrag i sin uttagning... det var ju för övrigt där Idol-Kevin kom fyra ifjol.

På Expressens lista över de hetaste namnen att deltaga i 2009 års Melodifestival ser vi fortfarande Lena&Orup, Sonja Aldén, Timbuktu, EMD, Veronica Maggio, Jessica Andersson och Sandra Dahlberg...med "också aktuella"-flagga för Carin da Silva., Linda Lampenius, Bosson, Josefin Nilsson, Caracola, Peter Jöback, The Arrival, Babsan, Marie Lindberg, Hannah Graaf, Frida, Arash och Kurt Olsson och Damorkestern. Inte ett enda av dessa namn figurerar på Aftonbladets eller QX listor idag. Och då har ändå ju Expressens Lars Johansson uppdaterat den där listan ungefär tre gånger i veckan ett bra tag nu. Ska bli kul att se vem som har rätt.

Greklands Sakis Rouvas blev som bekant den förste att bli klar för Eurovision 2009. Vi hoppas det går bättre på scenen i Moskva än under OS-avslutningen 2004.Slutligen; Sugna på att se Melodifestivalen 2009 på plats? Ticnet släpper i så fall biljetterna till Globenfinalen, Andra chansen och alla deltävlingarna fredagen den 24e oktober klockan 09:00! Var beredd på kö...

Inga kommentarer: