07 februari 2009

Experterna om kvällens delfinal

Expressen: Anders Nunstedt tycker att Alcazar står ut och tycker att ”Stay the Night” är det bästa gruppen tävlat med sedan ”Not a sinner nor a saint”. Däremot är han inte säker på att det räcker till Globen eftersom det hela kan falla på ”gruppens iskalla perfektionism”. Nunstedt tippar att Shirley gör Alcazar sällskap till Globen och att Nina Söderkvist och Scotts går till ”Andra Chansen”. Han tror också att Marie Serneholt blir internationella juryns val. Sämst omdöme får Jonathan Fagerlund. Hans överkorsade geting motiveras med ”På scenhar Jonathan inte bara samma utstrålning som töntpolaren till supermesen i vilken collegerulle som helst, han sjunger som en strykrädd hund i en jätteglad låt…”. Scotts är hursomhelst inga favoriter här och Nunstedt beskriver ”Jag tror på oss” som ett stelopererat raggningsförsök.

Aftonbladet: Markus Larsson har lika fyndiga beskrivningar av låtarna som alltid, men är återhållsam med betygen. Han tippar Alcazar och Scotts till final, medan Shirley och Nina är ”Andra Chansen”-material. Larsson gillar inte alls Scotts men tror att deras fans kan rösta dem vidare trots en medioker låt. Alcazar gillar han däremot och tycker att gruppen bjöd på ett snyggt genrepsframträdande. Anledningen till att Shirley inte går direkt till Globen är att ”balladtraditionen börjar kännas extremt söndertuggad.” Larsson ogillar Scotts och Jonathans låtar mest, och tycker att ”Jag tror på oss” är lika anonym, som ett dike…

GP: GPs Jan Andersson, Johanna Hagström och Erik Gustafsson tippar att Shirley och Scotts går direkt till final, trots att de tror Shirley är beroende av sin fläkt och maffiga ljusramp och att dansbandskamparnas låt är lättglömd. Till "Andra Chansen" skickar de Alcazar ("deras lojala fanbase kan bli tungan på vågen") och Nina Söderquist ("inte vår kopp te med skrällvarning utfärdas"). Skrällvarning använder de även om Marie Serneholt, medan de inte tror att "mammas röster" räcker för att "trevliga Emilia" ska gå vidare.

DN: Har inte fått tag på dessa ännu, men fyller på senare….

SVD: Svenska Dagbladets Dan Backman tror att Emilia, Shirley, Scotts och Alcazar tar sig vidare till final och Andra Chansen. Han tippar Alcazar till Andra Chansen men är oerhört luddig vilken placering de andra tre ska få i slutändan. Bäst tycker Backman om Emilia som får fyra av sex möjliga poäng., och sämst betyg får Nina Söderkvist. Hennes rocklåt beskrivs som ” en skrikig hårdrocksrökare utan melodi” och Backman tycker att Nina borde satsat på en powerballad istället. Alcazars ”Stay the night” får bara en tvåa och beskrivs som ”ofärdig och vulär”.
Betygen:

”Tick Tock” Nina Söderquist
Expressen: 2/5
Aftonbladet: 2/5
GP: Inga betyg
DN: -
SVD: 1/6

”Welcome to my world” Jonathan Fagerlund
Expressen: 0/5
Aftonbladet: 1/5
GP: Inga betyg
DN: -
SVD: 3/6

”Med hjärtat fyllt av ljus” Shirley Clamp
Expressen: 3/5
Aftonbladet:3/5
GP: Inga betyg
DN: -
SVD: 2/6

”Jag tror på oss” Scotts
Expressen: 1/5
Aftonbladet: 1/5
GP: Inga betyg
DN: -
SVD: 3/6

”You´re my world” Emilia
Expressen: 2/5
Aftonbladet: 3/5
GP: Inga betyg
DN: -
SVD: 4/6

”Stay the Night” Alcazar
Expressen:4/5
Aftonbladet: 3/5
GP: Inga betyg
DN: -
SVD: 2/6

”Snälla Snälla” Caroline af Ugglas
Expressen: 2/5
Aftonbladet: 3/5
GP: Inga betyg
DN: -
SVD: 3/6

”Disconnect me” Marie Serneholt
Expressen: 2/5
Aftonbladet: 2/5
GP: Inga betyg
DN: -
SVD: 2/6

2 kommentarer:

Birdseed sa...

DN tippar egentligen inte utan har nån slags odds baserade på konceptet procentuell chans att gå vidare. Utifrån dessa kan man slutleda sig till att Mattias Dahlström tror att Shirley ("En elastisk röst, en proffsig scennärvaro och en storslagen ballad") och Alcazar ("sparar inte på nåt som helst krut") går till final, med Scotts som säkert andra-chansenkort och resten (utom Jonatan Fagerlund) som utmanare. Gamla soulräven Dahlströms favoriter är inte oväntat "sofistikerade" Emilia och Caroline's stilfulla "southern soul-ballad".

Nina: 2/5
Jonathan: 2/5
Shirley: 3/5
Scotts: 2/5
Emilia: 4/5
Alcazar: 3/5
Carro: 4/5
Marie: 3/5

Alexander sa...

Dan Backman från SvD verkar ju inte ha mycket uppe i skallen... Rösta Jonathan Fagerlund bättre än Nina, Shirley, Alcazar och Marie. Herregud vad tänker mannen med?