16 mars 2009

Sämsta finalsiffrorna någonsin!

Det må ha varit den mest rafflande Melodifestivalen någonsin vi bevittnade i lördags - men vi var tydligen långt färre än vanligt som såg det!

När nu tittarsiffrorna kommit visar sig nämligen finalen vara den minst sedda sedan delfinalerna infördes 2002 - ja, faktum är att det är den första finalen någonsin som fått sämre tittarsiffror än en delfinal haft tidigare år och den minst sedda på hela 2000-talet.

2006 i Göteborg såg 3.645 000 människor Carola och Björn Kjellman gå vidare till Globen, medan endast 3. 592 000 såg Malena Ernman klå Caroline af Ugglas (medan Måns såg chockad ut) i lördags.

Så här ser numera övre delen av Melodifestivalens tittartopplista ut:

2006 Final.....4.240 000 (Carola vann)
2004 Final.....4.105 000 (Lena vann)
2005 Final.....4.055 000 (Martin Stenmarck vann)
2008 Final…….4 025 000 (Charlotte vann)
2007 Final……3 975 000 (The Ark vann)
2003 Final.....3.815 000 (Fame vann)
2002 Final.....3.720 000 (AfroDite vann)
2006 4:4.........3.645 000 (Carola & Björn Kjellman vidare)
2009 Final.....3.592 000 (Malen Ernman vann)
2008 4:4………..3 410 000 (Charlotte & Linda Bengtzing vidare)
2008 2:4…………3 340 000 (Sanna Nielsen & Rongedal vidare)
2004 2:4.........3.305 000 (Fame & E-type vidare)
2004 1:4.........3.295 000 (Sara Löfgren & Petra Nielsen vidare)
2009 1:4………….3 294 000 (Alcazar & Emilia vidare)
2004 4:4.........3.275 000 (Lena & After Dark vidare)

Bara ungefär 300.000 fler såg alltså finalen i Globen, än vad som såg Alcazar och Emilia gå vidare i Göteborg.

Fast oke, nu ska man ju komma ihåg att Melodifestivalen bara tävlar med sig själv i sådana här sammanhang, och förmodligen ohotat ändå är Sveriges stösta TV-program 2009. Men ändå? Vad kan dippen bero på? Vad tror ni?

13 kommentarer:

eurofivestar sa...

Det berodde nog på det jamntjocka/rätt svaga startfältet, och bristen på stora stjärnor. Dvs precis det som gjorde finalen så spännande.Vi får se hur svt tolkar siffrorna, men efter 7 år så är det nog dags att titta över semifinalseystemet. Kanske 32 låtar är för många, kanske det räcker med 20 eller 24, så man blir av de mest uppenbara "losers". Men man ska nog inte dra för stora slutsatser ännu. Men det är viktigt att SVT agerar på något sätt, innan mf-fatiguen slår in och folk tröttnar.

Johan sa...

Mättnad är det första jag kommer att tänka på. "Vanligt folk", och där inkluderar jag inte mig själv och ni andra schlagernördar som skriver här, tycker nog att det har blivit för mycket för många år på rad. Det säger sig ju nästan självt att man inte kan hålla uppe kvaliteten och artistgenomströmningen när 32 artister ska plockas ut. Är Velvet och/eller Sahlene med nästa år så kräks väl folk på dem...

I år har det dessutom inte funnits någon Charlotte/The Ark/Carola-figur, som alla har en relation till och som överskuggar hela tävlingen. Positivt tycker jag - men kanske negativt i medelpublikens ögon. Dessutom tror jag att det ständiga duellerandet kan ha bidragit till att folk tröttnar. För även om det kom in många röster under omröstningsomgång ett och två i telfinalerna så slutade ju folk att rösta i duellerna. Och så kan väl knappast Björkman & Co ha tänkt från början. Ska bli väldigt intresserant om SVT kan vara så prestigelösa att de går tillbaka till det system som varit tidigare år. Det är ju mycket mer både rättvist och spännande med fem vidare till omgång två, där en inte ens går till andra chansen. Det ger lite annan nerv tycker jag.

I övrigt håller jag tummarna för att nuvarande koncept, med 32 låtar och sex veckor består. Tänk vad hemskt om tävlingen skulle monteras ner till att bara vara en eller två veckor om året - trist!

Björn sa...

För mycket omröstningar! De nya duellerna har gjort att folk till slut tröttnade på att rösta, och tydligen titta. Mellanveckan med Andra chansen blev i år en enda lång transportsträcka jämfört med den vitaminkick den varit efter en lång turné de senaste två åren. Därför är det inte alls så konstigt att det tappades en halv miljon, både i tittare och röstande.

Anonym sa...

Tillfällighet?? // Jonas

Anders sa...

Jag tror det blev för komplicerat. Den internationella juryn, alla duellerna...det tog musten ur "folket".

Göteborg hade ju jättehöga siffror och där fanns ju inga direkta stjärnor. Men duellerna krävde mer av tittarna än de tillförde. Ingen orkar följa ett program där man måste vara på helspänn i 95 minuter om man inte ska missa nånting. Gick ju knappt att gå på toaletten utan att missa en finalist.

Jag hoppas verkligen, som skrevs tidigare, att SVT är prestigelösa nog att backa och göra om.

Sen bidrar säkert de usla ESC-resultaten också...folk vill se saker Sverige är bra i. Skidskytte var ju en icke-sport till Magdalena Forsberg började ta VM-guld. Curling blev intressant när det blev OS-medaljer av det. Vi vill inte se tävlingar där Sverige kommer sist.

Anders sa...

Och nej, flera hundra tusen tittare tror jag inte är nån tillfällighet. I synnerhet inte som flera av deltävlingarna också legat mycket lågt.

Viktigt att SVT reagerar och då på rätt sätt, inte genom att införa fler "spännande moment" utan genom att förenkla.

Anonym sa...

Jag tror helt enkelt att avsaknaden av en stor stjärna sänkte publiksifforna. Men spelar det så stor roll egentligen?

Johan sa...

Det är klart det spelar roll, på den här sidan är inga MF-ämnen för små för att dissekeras =)

Anonym sa...

vem vet, svt play och direktsändning på nätet kanske påverkar mer än man tror

Anonym sa...

Kan dem verkligen räkna ALLA som ser det på storbilds-TV?? // Jonas

Oswald sa...

Jonas, man räknar alltid på samma sätt och jämför samma siffror. Självklart är det ingen exakt vetenskap, men det går ändå att jämföra de olika finalerna med varandra eftersom det förmodligen inte var många flera storbildsskärmar i år än ifjol etc.

Anders sa...

Men vem var den stora stjärnan förra året som förmodas ha dragit ytterligare 400 000 tittare? Perelli?? Bengtzing? Sjögren...?

Oswald sa...

Helt klart Chrlotte.
Det är lätt att vara efterklok - men innan finalen ifjol var ju Charlotte en av våra okrönta schlagerdrottingar som vunnit Eurovision och inte varit med i tävlingen på åtta år.

Hon var ett stort namn ifjol - men givetvis i kombination med alla tittare Carolafjde genererat veckan innan OCH Sannas revival OCH BWO, Sjögren, Bengtzing och Rongedal. Typ.

I år var det väl också kända namn, men mest från Idolvärlden.