14 maj 2009

Schlagerprofilerna betygsätter kvällens bidrag!

Det finns ingen anledning att slösa tecken på en massa inledning!
Ju färre tecken desto bättre är Twitter-trendens melodi, och här är Schlagerprofilernas omdömen och betyg på kvällens låtar i behagligt "under 140 tecken"-format.

MrK twittrar grönt
MrR tar till lila

Kroatien
Vad heter folk/låtar i år egentligen? Anush, Hora och här Cukrov! Godkänd balkanballad som lär slås av Bosnien om den ens hittar till final. (2)
Ett balkanskt standardupplägg som inte håller ända fram. (2)

Irland
Fungerar bättre utan den tuggummiglättiga videon. Hyfsad, småbrötig tjejpop med Bangles-vibbar som drabbats av ett taskigt startnummer. (2)
Sånt här går aldrig till final. I vanliga fall. NU finns det hopp eftersom kvartetten är insprängd mellan två seeega låtar. (2)

Lettland
Handlar tydligen om trafikstockning – något jag hellre lägger tid på än att lyssna på den här smörjan. Ohämmat uselt. Men snygga vägskyltar. (0)
Något av det sämsta och skramligaste som drabbat oss på en ESC-scen i år. Lett utanför finalfältet. (0)

Serbien
Acceptabel konstighet i min bok, men jag fattar inte något för det. Rätt schyst beat i botten, men vem röstar på detta utanför Balkanhalvön? (2)
Serbien brukar ju vara bra, men i år skickas en rappande Mr Tjocksmock i knasfrisyr. (1)

Polen
En av årets zzzzegaste ballader som inte ens Mariah skulle kunnat göra något av. Alla klyschor är med; balettdans, gospelkör och tyllklänning (1)
Hyfsad ballad, men det hjälper inte i dessa sammanhang. Det här wailkalaset åker ut. (2)

Norge
Det har pratats så länge om Norge nu att man redan tror han vunnit. Själv har jag tvärtröttnat på Fairytale, men Rybaks saga börjar ikväll. (3)
Jag får minnas hur det var då jag såg den första gången: Kärlek! För nu känner jag bara trötthet inför den här icke-låten. (3)

Cypern
Bakom ansträngd falsksång från en sockerbit finns här möjligen embryo till en fin låt, men 1000 eldflugor kan inte ha fel: Det här är bajs. (1)
Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz. (1)

Slovakien
Den låt från i år jag kommer glömma bort först. Ett par skriker till varandra och ser ut som dvärgar framför stora stearinljus. Kisspaus. (1)
Hej då gapiga dramatrams, vi ses inte i finalen. (0)

Danmark
Hyfsat hookigt radioskval från Ronan Keatings komposthög med en bra sångare och ett rakt-på-sak-nummer. Kan nog funka för Danmark. (3)
Varje gång jag hör den slås jag av att den är rätt catchy. Sekunden den slutar har jag glömt den, men mellan två dåliga nummer får den nog röster... (2)

Slovenien
Ett Il Divo med stråkar och en låt med minimalt med sång. Patetiskt fiasko eller Nocturne-succé? Jag är helt säker på det förstnämnda. (1)
Ospännade grupprunk med stråkar. (1)

Ungern
Överkoreograferad gaydisco-light med kvällens snyggaste armar. Får vibbar från både Deen, Andrej Dezan & Paul Oscar. Aldrig fel. Chanslöst? (3)
Men fan, det där med armarna var min grej! Håller med ovanstående talare... (3)

Azerbajdzjan
En av årets bästa & somrigaste låtar, säkert framfört av snygg tjej & svensk superstjärna. Absolut i final och förmodligen topp 3 tillslut. (5)
Enda låten i år som är en given hit hur det än går. Helt klart en av årets segerkandidater. (4)

Grekland
Greklands främste strandraggare har en uppdaterad Måns-schlager, höftjuck och en pimpad Perelli-ramp som lyfter. Självklart final och topp5. (4)
Javisst blir det topp5 för Mr Sex. Sakis är snyggare än någonsin och med den här I Turn to You-släktingen gör han solklar succé. (4)

Litauen
Många hör en vacker låt där jag bara hör pekoral och störiga harmonier. Flamman i handen är snygg, men hatten är det inte. Juryfavoriten? (1)
En fruktansvärt seg och ogripande ballad med klyschtext går aldrig hem i min bok. Men kan värdelösa Israel kan Litauen. (1)

Moldavien
Galen etnisk tokdans (som jag börjat finna smått oemotståndlig) serveras med snygga LEDar och en scenshow man tappar kalorier bara av att se. (4)
Hysteriskt dansnummer som är en avlägsen släkting till forna ESC-kusinerna Moja Stikla (Kroatien 06) och Forogj Vilag (Ungern 05). (3)

Albanien
Årets märkligaste nummer kan falla på dvärgar, stela moves och en grönklädd superhjälte trots en söt discodänga och en tjej som kan sjunga. (4)
Gud vad jag älskar den här vemodiga popdiscon av en söt sextonåring! Måste gå till final! (5)

Ukraina
Det är porrigt, det är skrikigt, det är trumset, romare, akrobatik och gigantiska muttrar - och dessutom en bra låt. Fantastiskt. Final. (4)
Ett ESC-nummer av rang! Naket, sexigt och proffsigt. Synd bara att sångerskan måste se ut som ett praktluder. (4)

Estland
En av årets vackraste ballader får estniska att låta urvackert. Snygg sångerska + bra låt måste betyda final. Vilken uppryckning sen ifjol! (5)
Årets bästa låt! Den här electroballaden om nomadfolket är underbart suggestiv och vacker. (5)

Nederländerna
En 13-årig jag hade älskat schlageranslaget i det här - om det gjorts av jämnåriga. Mitt nuvarande jag bara ryser åt de obehagliga gubbsen. (2)
Catchigt glitternummer med tre män som sjunger rätt bra. Årets stora guilty-pleassuremoment. (2)

Till final gissar vi båda två (oberoende av varandra) att följande länder går:

Norge
Danmark
Ungern
Azerbajdzjan
Grekland
Litauen
Moldavien
Albanien
Ukraina
Estland

MrK vill dock slänga in en brasklapp om att han tror Ungern ligger väldigt, väldigt löst till (och beslöt sig i sista sekund för att hålla med MrR mest på grund av hjärta än hjärna där) och tror att något av balkanländernas bidrag - främst Kroatien eller möjligen tokhåret från Serbien - kan ta den platsen istället. Men ikväll vet vi!

2 kommentarer:

Pär sa...

..jag har gissat på nästan exakt samma 10, men har Nederländerna där istället för Ungern. Kroatien och Lettland kan skrälla. Polen kommer sist.

Oswald sa...

Jag kommer för alltid hävda att jag hade 10/10. :)
Hade Kroatien men gick med på Ungern.

Jag tycker vi säger att vi alla tre hade rätt - och va fan. De bästa låtarna gick vidare!