05 maj 2009

Tankar kring tredje dagens ESC-repetitioner

Fyller på nerifrån, men Norge och Alexander Rybak måste jag såklart toppa med. Killen är ju mera förhandstippad att vinna är ANC i ett Sydafrikanskt val, och som ni ser gör norrmännen inte många fel. Jag älskar sagobyn på LED:arna med fönster som tänds och släcks, alla färgerna, stjärnorna som faller och fyrverkerierna i refrängen, Alexander är 'as charming as ever' och sjunger klart godkänt, tjejerna är söta (om än lite...hm..fåniga) och skulle jag ändra på något skulle det förmodligen bara vara den hysteriska "Carola i Rom fast 10ggr värre"-dansen (även om det är snyggare nu när ena snubben voltar framför Alexander och inte ute i annexet).

Vad tror ni? Ska vi boka hotell i Oslo? Här är Norge.Då kör vi igång med repen från första halvan i torsdagens delfinal. Fyller på nerifrån när tid finns.

Kroatien har en ballad - alltså kör Kroatien med blåa LED-skärmar. Undra vem som kom på det där likamed-teckent för ballad och blått? Ringde alla ballad-länderna varandra och kollade vad de andra skulle ha på sig? Den här balladen ger mig fortfarande nada. Han sjunger okej, tjejerna ser snygga ut (men jag hoppas armviftningarna har med kommande kläder att göra) och de vita blommorna är väl snygga. Men zzzznark.

Jag är beredd att ändra mig en del om Irland. När jag hörde låten med videon kändes den lite för barnslig, men på scen med fyrverkerier, de tuffa blixtarna (snyggt!) och "bokstavs-räkneverken" (också snyggt!) och utan alla pasteller är det helt okej tjejrock. Radiovänligt. Rösten är väl kanske lite sådär, men vår Frenemy skvallrar om dålig medhörning, så vem vet?

Lettland. Skitlåt. Fortfarande. Aldrig i final. Har inte mer att säga. Oväntat lite bilar för att handla om tafikstockning. Var inte riktigt med på om han skrev på tjejernas kläder där en stund eller vad han gjorde. Typ det.

Snygg skylt i bakgrunden dock, men allvarligt...alla de här GIGANTISKA LED-bilderna många länder använder? Okej, det är fysiskt möjligt att göra - men när kameran filmar personerna på scen lär man ju bara se en åttondel - alternativt hela bilden syns och artisterna blir små, små myror. Det ska bli intressant att se vilka skärmar som ger något i TV...

...och bara för jag skrev det så verkar Serbien kopplat grejen och har ett litet dragspel precis bakom Marko Kon som kommer se utmärkt ut i TV förmodligen. Framträdandet verkar vara en tillfixad version av det i förhandsvideon (very Sweden-eque att göra så) och låten... Tja, den är fortfarande inte sämst, men knappast en favorit heller. Men de där uråldigt dataanimerade gubbarna är lovely.

Polen har en ballad - gissa färgen på LED:arna? Blå, självklart. Hyfsat statiskt blått (tills lite pappersbitar och moln kommer flygande mot slutet) med ett par balettdansare/utförare av modern gymnastik. Ger mig absolut ingenting. Och hur illa sjunger hon inte (i det här klippet i alla fall)? Usch.

Cypern fortsätter direkt efter Norge på sagotemat. Riktigt vacker bakgrund med eldflugor och sagoträsk på blå (såklart) botten (som sedan blommar ut i vackert orange) men de där radiostyrda sockerbitarna var kanske att dra flugtemat ett steg för långt? Dessutom låter det verkligen inte direkt behagligt. Om Evridike inte klarade det så ska verkligen inte det här heller vara i final.

Kors i taket! En ballad (nästan) utan blå bakgrund! I stället har Slovakien behållit temat med ramar, kandelabrar och en flygel precis som i videon. Ligger dock varken på flygeln eller under ramen, men ser istället ut som lilleputtar framför LED:arnas gigantiska stearinljus. Lite för plottrigt. Lite för skrikigt. Totalt ointressant i min bok.Danmarks låt må representera en musikstil - pojkbandsmidtempoballaden - som är lika utdöd som Finlands eurodance (men mindre dansvänlig och nostalgifylld) men Brincks starka röst och rakt-upp-och-ned-framträdande med band och svart/vitt med lysrör och lampor och lite fyrverkerier känns ganska befriande efter de senaste färgorgierna och totalhavererande rösterna. Låten är fortfarande från långt, långt ned i Ronans byrålåda, och kanske är det bara mitt nordiska sinne för enkla, avskalade nummer (en annan del av mig skriker Scotts-varning!) eller att jag älskar Danmark i allmänhet som påverkar, men det här är en av dagens få favoriter...

...men då har det varit den säsmta repetitionsdagen hittills också i mina öron. I morgon kommer istället anledningarna till att torsdagen kallats den svåra delfinalen. Ska bli sjukt kul att se om några av mina favoriter på skiva stjälper helt live. Azerbajdzjan? Det säger ju alla är en katastrof live - men de har i alla fall skyhög budget och blir spännande att se. Albanien? Hon kan ju i alla fall sjunga. Grekland? Estland? Oh, kan det inte bli imorgon nu!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Jag skulle gärna se en omröstning av olika direktbloggare på den här sidan. Jag har följt repetitionernas direktbloggare från allkindsofeverything, oneurope, oikotimes, esctoday och aftonbladet och tycker kanske att recensenterna också bör bli recenserade. Ibland är de mer än lovligt elaka - kanske riskerar de att knäcka någon artist? Någon på oneurope skriver att allt är helfalskt hela tiden - ibland har han rätt - ibland håller artisterna faktiskt bara tillbaka - och det är inte detsamma som att sjunga orent (det handlar väl om röstens bärighet). Killarna på "All kinds of everything" - är mer balanserade fast formulerar sig kanske inte lika underhållande. Jag skulle gärna se en metadiskussion om bloggarnas insatser eller en omröstning om deras insatser på den här sidan. De har hållit på ganska länge och tyckt till utan att själva ha blivit granskade. Vilka är bloggarna egentligen. Vilken kompetens besitter de?

Oswald sa...

Grejen är att det är svårt att ha en åsikt om någons åsikter eftersom det är subjektivt.

Att recensera recensenter är väl helt omöjligt utan att själv bli en recensent som ska recenseras?

Alla har ju rätt att tycka det de vill, och i de flesta av de fall du räknar upp så är det ju helt enkelt bara fans från olika länder med olika bakgrund och musiksmak som skriver efter sin egen smak och sitt eget huvud - och vars kompetens är ett osvikligt intresse för tävlingen och dess historia - precis som vi gör här när vi tycker till om Melodifestivalen (och ESC).

Skulle man börja diskutera folks åsikter skulle man ju alltid, alltid utgå i från sina egna - vilket skulle göra det hela meta-meta eller liknande, och jag är inte riktigt säker på vad det skulle ge för resultat.

Dessutom känner jag att det för Schlagerprofilernas del skulle vara väldigt mycket att kasta sten i glashus att starta en sådan diskussion, då vi snarare borde vara några av de som diskuteras.

Jag hoppas vi ger en tydlig bild om vilka vi är genom det vi skriver - vilka alla andra är får man säkert bäst reda på genom att fråga, och är det några man inte gillar så är nog det bästa att - som de flesta artister gör - bara strunta helt i att läsa dem.

Det ger även i så fall "mest skada tillbaka" på den blogg man avskyr.

Själv tycker jag knepet är att hitta personer som du vet ligger nära dig själv om du vill ha tips om hur du själv förväntas tycka, och sådana som skriver underhållande (men kanske tycker helt olika mot dig) för läsvärdet.

Hoppas du är nöjd med svaret trots att det inte blir något inlägg.
Mitt tips är annars att du startar en egen blogg och drar igång diskussionen, eller till exempel registrerar dig på en community typ Qruiser och startar en diskussionstråd.

Robert sa...

Vad har norrmännen gjort! Detta känns ju bara som jul och nyår. Framträdandet kändes tråkigt och gammaldags, inte samma UNS som det man såg från Norges festival. Jag tror inte det är så självklart att denna komma vinna längre faktiskt. Hade denna som solklar favorit tidigare precis som många andra. Men inte nu länge. De flesta som kommer titta på semi och finalen har aldrig sett på youtube, hängt på bloggar och liknande. Det är alltså bara vid ett tillfälle det gäller att övertyga – här och nu. Norge övertygar absolut inte längre utifrån att dömma av detta.

Oswald sa...

Intressant, Robert!

Jag gick ju igång stenhårt på den där sagobyn - men det är jäkligt intressant att vissa reagerade precis i motsatt riktning.

Precis som du säger har ju inte alla sett norska uttagningen (och har då å andra sidan inget att jämföra med) så nu är det upp till Alexander och låten att bära det själva.

Spännande! Även om de nog fortfarande får gälla som storfavoriter? Väl?

Anonym sa...

Svar till Oswald: Visst, man måste ju läsa livebloggarna på olika sätt. Det verkar ju som om särskilt de brittiska killarna leder drevets attacker med schlagerskvaller och styr åsiktsflödet i kraft av sin språkliga förmåga. Kanske är det istället en journalist som skall granska dessa åsiktsmaskiner. [Kanske skulle ni annars riskera bli utjagade ur arenan när ni väl kommit dit för att fira ESC och rapportera? ; ).] Ändå undrar man ju hur många läsare vissa livebloggar har och hur många andra bloggare som först konsulterar just dessa livebloggares åsikter innan de själva skriver samman och lägger ut en text. Även om många i arenan upplever detsamma så får man intrycket att vissa bloggares röster kommer att få ett genomslag i andra bloggares inlägg men också i mediernas nöjesrapportering. När man vill stilla sin nyfikenhet gäller det att läsa med både humor och en kritisk inställning. Ju fler röster och åsikter - desto bättre.

Oswald sa...

Håller med helt!
Läser själv i stort sett bara de där irländska grabbarna - och mycket på gund av att de har rätt schysta bilder.

Tror däremot att bloggandet - ännu så länge - har en väldigt liten betydelse för ESC i stort - och mycket då för att det är försvinnande lite folk som skriver och läser mot vad som tittar och röstar.

Mick sa...

Jag kände också att "nu är det jul igen" över Norge!
Älskar låten men som musikalnummer kanske, som ESC vinnare känns den bara mossig!

Blir mer och mer orolig för Sverige vars scen är riktigt riktig ful!
Sämsta scen = Sverige?
Ryssarnas payback för tingeling? ;)
LOL!

Oswald sa...

ed tanke på alla plottriga och överdrivna LED:ar är jag benägen att säga att Sverige har en av de bästa. Med frätningen av färgerna i rutan tror jag det kan bli en mycket bättre effekt än ett stort akvarium, epelepsiblinkningar, saker som bara syns en tiondel av i rutan och gigantiska ljus som får folk se ut som vättar.

Visst, vissa rockar typ Schweiz. Men många är ju gräsliga.

Anonym sa...

Jag har inga problem med att Alexander vinner,, det är bara norrmännen jag inte kommer orka med,, tänk hur stöddiga dem kommer bli fast å andra sidan leder sverige ff med 4 vinster... // Jonas

Mick sa...

Jag hoppas att du har rätt Oswald för jag är jätteorolig för Sverige.
Vill ju att det ska se bra ut!