27 februari 2010

Eftersnack

Sådärja. Då har vi klarat av fyra delfinaler. Det var det.
Dags att sammanfatta kvällen lite. MrK här. MrR på QX.se.

Schlagerprofilerna hade rätt på:
Jöback fick göra en Darin. Vi älskar att Peter är i Globen, men vi vill inte ha honom till Oslo och vi tror inte vi behöver oroa oss. Han är årets säkraste sångare i finalen, men låten är för klurig för ESC-röstarna.
Sibel floppade. MrR har sågat den sedan första sekund, och medan undertecknad ryktes med lite i sextiosekunderhajpen så var han benhård. Och korrekt.
Lovestoned var ett osäkert kort. De känns för mycket körsångare för att ro i land låten i TV, men i arenan är de kungar.
Py kom sist. Well, det kanske inte var hjärnkirurgi.

Saker vi missade:
NEO var inte självklar direkt till Globen. Sanningen är (till vårt försvar) att killen nog aldrig missat så många kameror som ikväll, men vi tror fortfarande på både honom och låten, och vore vi Alcazar skulle vi ha en liten otäck känsla i magen just nu. "Schlagergruppen" i AC blir stenhård.
Noll Disciplin blev femma. Tja, vad ska vi säga. Vi kopplade kanske inte låtens styrka på grund av musiksmak lååångt från skatepunken. Men grattis killar. I direktsändning fick ni en hit.
Anna Bergendahl gick direkt. Tja, det är lätt att pudla nu, men MrK har hela veckan haft den känslan i magen, och den har inte blivit mindre av att två vänner från olika håll (som hört låten) har messat och bestämt hävdat att Anna skulle gå direkt. Och de fick rätt. Vi hävdar dock fortfarande bestämt att låten är en Bobby-macka skriven i sömnen och att Anna är en stor stjärna som förtjänar något bätte.

MEN: Klart låten blir en P4-hit, klart låten har vinstchans OCH Schlagerprofilerna är glada både för gulliga Annas skull och för att vi tror paketet är en "Darindödare" som antingen snor balladröster från You're Out of My Life och jämnar ut startfältet, eller som till och med kör om allt och vinner.

Just nu har vi faktiskt Anna som en av de tre vi helst skickar till Oslo av de åtta finallåtarna - mer om det kommande veckor - och det är trots att vi båda som sagt fortfarande inte gillar låten så värst. Vi tror däremot Anna vore toppen i ESC. Två olika saker.

Mer då?
Tja, Pernilla möter två rockgrupper i Andra Chansen. Det blir som en lyckligare variant av Nordman vs Carola men med ovissare utgång OCH kvällstidningssuccén "Jag missar brorsans bröllop". Vi gillar ju Pernilla och ser gärna Jag Vill Om Du Vågar i Globen. Bara för partyt och tjejen. Låten är vi fortfarande....tveksamma till.

Vilka går vidare nästa vecka? Well, NÅGOT ska vi ju ha att skriva om i Örebro.

Så. Nu ska vi på efterfest. Fotobevis på QX.se imorgon. Och kanske, kanske en liten schlagerstudio innan det. Vem vet.... Men nu vill vi veta vad NI tyckte! Vem var bäst? Sämst? Hur var programmet? Var det bästa deltävlingen i år? Shoot!

15 kommentarer:

Anonym sa...

Ha, vad var det jag sa om Anna? Kan absolut tänka mig att skicka henne till Oslo, tror den hade gjort bra ifrån sig där. Kvällens BÄSTA låt! MEN jag vill nog ändå se Pernilla i Globen inte som vinnare men som lite feststämning.. så rätt vinnare till Globen, Absolut. // Jonas

Anonym sa...

Och NEO? Nej nej. // Jonas

M sa...

Fan va kul! Mina fyra favoriter gick vidare! Förstår nu vad ni menade med Sibels låt, den spårade helt ur i sista halvan och blev konstig. Men fattar inte ALLS er kritik mot Jöback, som skulle va komplicerad och "hackig"? Tyckte själv först att den verkade va seg, men i sin helhet var den ju fantastisk! Hjärtslagen mot slutet var en jättesnygg uppbyggnad från noll till hundra och är inte alls komplicerat, bara supersnyggt! Ni fick mig tro att jag skulle bli besviken, men det blev jag inte, snarare tvärt om, den kan gå väldigt långt, tom i ESC, tro mig!

P. sa...

Bästa deltävlingen i år. Ett annat år hade den dock betraktats som en sådärbra deltävling.

Jag tycker det är väldigt intressant att 4 av 8 Globenlåtar är ballader. Och Andra Chansenformatet brukar ju gynna ballader. Förnuftet säger ju då att balladerna kan ta ut varandra i finalen.

Det osäkra kortet inför finalen är de internationella jurygrupperna. Utan dem tror jag att Salem hade varit klar segrare, då han lär få mkt höga poäng av juryn (hög kreddfaktor) samt höga tittarpoäng (då balladrösterna splittas på minst fyra bidrag). Men vad tycker de internationella jurygrupperna om svensk P3-musik? The Ark funkade ju inte alls i ESC till exempel.

Känns som en extremt öppen final! Kul, men också tråkigt eftersom öppenheten till stor del beror på avsaknaden av riktigt riktigt bra bidrag.

Anonym sa...

Jag hoppas att Pain of Salvation går till globen. Det har innan årets melodifestival inte funnits någon ballad som jag har berörts särskilt mycket av sedan jag började följa melodifestivalen 1997, men i år så finns det tre ballader som jag tycker har varit otroligt vackra, Road salt (som är min absoluta favorit), Andreas Johnson och Anna Bergendahl. Jag tror faktiskt att dessa tre låtar är de som skulle gå bäst i Oslo om de representerade Sveriga

Calle från Uppsala sa...

Detta var den mest ovissa omgången hittills. Den var jättesvårtippad för både Globen och AC. Peter Jöback kunde lika gärna ha hamnat i Örebro som i Stockholm. Därmed inte sagt att någon låt var den absolut bästa. Det handlar mer om att samtliga låtar riktar sig till samma röstningsgrupper. Anna Bergendahls låt växte under hela framträdandet. Helt klart en rättvis seger i kväll. jag tror även som ni två att den kan bli giftig i Globen och mycket väl komma ända till Oslo. Peter Jöback gjorde ett proffsigt nummer som skulle kunna tilltala övriga europa,eftersom det är lite rysk ballad över den enligt mig. Att Sibel skulle floppa så stenhårt trodde inte jag. Definitivt med i AC,men hon kommer att få en garanterad P3-hit med låten. Lovestoned tycker jag förtjänade ett bättre öde,även om låten inte gick igenom rutan så satte jag den framför Pernilla Wahlgren som gjorde en blek kopia av Linda Bengtzing. Jag håller med er om att det fanns potential i låten,men den kom aldrig fram. I NEOs låt fattades en hög hatt och några ompalumpier för att jag ska vara nöjd. Jag tröttnade efter 1:30 av låten på falsettsången,men kommer att bli en hit oavsett. Tack för att ND inte gick vidare. Inget fel på låten,men sången behöver slipas ordentligt på i framtiden. Den var en av två låtar där sånginsatsen lät riktigt falsk bitvis. Vilket osökt för oss in på Py. Alltså det är få låtar i MF som gett mig rysningar av obehag,men denna var definitivt en av dem. Jag vill också veta vem som har något att säga till sitt försvar i denna fråga,för det här var bland det värsta jag har hört. Men någon på CIA är säkert glad för bidraget till samlingsskivan Absolute Torture-"Snart i ett hemligt fängelse nära dig"
Får man tycka att pausnummret var bäst i kväll? Jag älskar "det börjar verka kärlek banne mig" Topp fem med schlagerlåtar för mig. Synd att inte Lill Lindfors var med också. Det hade varit ett fantastiskt framträdande. Örebro kan bli ett lika intressant program som finalen kommer att bli. Ser fram emot det.

Sjumilakliv sa...

Jag måste säga att Anna Bergendahl gjorde ett grymt framträdande med massa känsla. Härligt att se! Men visst håller jag med om att hon förtjänar en (ännu) bättre låt.

Peter Jöbacks framträdande fick mig att rysa här i tvsoffan, otroligt grymt! Neo var också grym, och jag sörjer lite att han kan få möta Alcazar i AC... för jag skulle vilja ha båda i finalen.

Py var ett absolut bottennapp, som tom var sämre än Noll Disciplin. Trodde inte det var möjligt.

Favoriter i Andra Chansen - Alcazar (eller Neo) och Crucified Barbara.

Alexander sa...

Jag vill däremot se Peter Jöback i Oslo. Hela paketet med sång, artist, låt och "show" stämmer precis.

Jag kan inte se någon av de andra finalisterna vinna tävlingen. Poppojkarna Eric och Ola får slåss om samma röster, Eric är snyggare och går igenom rutan mer medan Ola har den bättre låten. What to do?! Ingen av de sjunger särskilt bra heller.

Nä, hellre en 30+ som kan sin grej än en 80talist eller 90talist som är osäkra på ett eller flera sätt.

De andra finalisterna har jag mer eller mindre glömt. Vilka var det nu igen?! :-S

Anonym sa...

Jag kan väl acceptera de som gick vidare, men jag skulle byta plats på Peter Jöback och Neo, och sen Neo och Anna Bergendahl... så blir jag nöjd! Jag får starka Stockholm 2011-vibbar av Human frontier, vore sjukt pinsamt att inte skicka en sån låt till Eurovision... men, men... folket kanske vill sova sig genom Eurovision i år, alla låtarna förutom Danmark och Island är ju ballader...

Anonym sa...

** Men jag vill verkligen inte se Jöback i finalen! Och ingen äldre än 28, för det fungerar faktiskt aldrig när vi skickar äldre, folkkära artister. Eurovision Song Contests tittare och röstare består till mestadels av tjejer och killar mellan 15-28, och det gick inte bra med Stenmarck, Perrelli eller Ernman. Vi behöver skicka en UNG talang någon gång, vi har aldrig provat det förut!

Dessutom åkte Jöback in på ett bananskal, för låten är en sån som jag själv skulle kunna ha skrivit på en halvtimme... inte så mycket till melodi heller, och väldigt enformig...

NYC sa...

Jag haller pa bli tokig over att inte komma pa vilken lat som "This is My Life" ar en kopia av... Jag tror det ar en Dido-lat. "Here With Me"? http://www.youtube.com/watch?v=PSu5nAQ7uZw&

Nat annat forslag??

Anonym sa...

jöback i esc - kan det bli en Haldor?

py kom med för att ingen annan i kategorin årets "susanne alfvengren" skickat in ett bidrag

edwards schlagernördmanusvinkar är trevliga som "eld och lågor det brinner" förra veckan och en 1+1=2-vink för andra veckan i rad!

på dansgolvet dröjde det över två minuter innan jag+sällskap kunde identifiera neos låt igårnatt. någon form av tecken?

Anonym sa...

Py var sämst, pinsamt att ta med en så dålig låt, svårt att förstå att det är samma människa som gjort Stad i ljus och underbara Gabriellas sång. Jag förstår faktiskt inte kritiken mot årets startfält visst är det många låtar som är dåliga och de som är dåliga är fler än förra året men jag tycker de som är riktigt bra är fler än förra året, jag menar Malena hade inte haft en chans i år. Det är vad jag tycker i alla fall. Sen tycker jag NEO var bäst igår och Jöback, Annas låt var inte helt tokig men ingen vinnare. Nej som sagt jag gillar faktiskt alla låtar som tagit sig till final och jag känner mig glad för vilken som än vinner men allra gladast blir jag om Darin vinner.

Johan sa...

Ja vad säger man - roligast efter gårdagens delfinal är ju att vi verkligen får en vidöppen final. Jag hoppas (men är osäker på att resten av Sverige håller med mig) att vinnarfajten står mellan Timoteij och Eric Saade - det är de enda två låtarna i år som suttit från första lyssningen och som i och med att de framförs av nya, fräscha och duktiga artister känns som något nytt.

Jag tror absolut inte vi ska skicka någon ballad - det finns en Darin, Andreas Johnson eller Peter Jöback (låtmässigt) i varje land. Och som jag varit inne på tidigare, eftersom jag verkligen inte fattar grejen med Salem så tror jag inte på honom heller. Kan det kanske vara så att han har fått ett "Sibel-odds" av Svenska Spel, det vill säga alldeles för lågt eftersom de inte har någon koll?

Och om jag inte fattade Salem så måste jag verkligen säga att jag inte greppade Anna Bergendahls succé igår. Visst, hon är bra i TV, men tävlingen heter ju trots allt inte Gå igenom rutan-festivalen. Låten var ungefär lika kul som grumligt diskvatten. Kan, trots att jag lyssnat på den tre-fyra-fem gånger, inte identifiera någon form av hook överhuvudtaget. Så därför vinner den väl antagligen hela tjottabalongen, och blir det ultimata monumentet över schlageråret 2010 - året då "så ohookigt som möjligt" var det nya svarta.

Det positiva med årets rätt bleka uppsättning låtar är att vi förhoppningsvis får en reaktion 2011, där man tvingas gå tillbaka och tänka mer åt hit-hållet.

Robert sa...

NYC: Kan det vara en Emilia låt du tycker den påminner om...? Tycker också den påminner om någon faktiskt...