25 maj 2010

Så går det ikväll?

MrK tippar kvällens finalister från Schlagersoffan!

Medan MrR gör sitt bästa för att förmedla den pågående partykänslan i Oslo och såklart har en lite annan bild om kvällens utgång än undertecknad (oj, vad avis jag är som inte får ha nån obskyr "bara vi på plats"-favorit som vi hade Andorra 2007), tänkte jag väcka liv i den gamla taggen "Schlagersoffan" för att från det hemmaperspektiv vi andra delar rapportera lite av mina tankar och aktiviteter kring kvällens delfinal.

Självklart har jag precis som ni följt alla bloggar, platsrapporter, repetitionsklipp på YouTube och lyssnat sönder låtarna i min iPod, och efter månader med de här låtarna i skallen kan jag bara konstatera det självklara alla redan konstaterat:

Den första delfinalen är så mycket sämre än den första att det nästan är barnsligt.

Det kvittar lite att vi inte kan rösta ikväll, eftersom jag egentligen inte bryr mig ett dugg om vilka som går vidare, och inga av mina personliga favoriter i år finns med här.

Eftersom det är första gången juryn har hälften av makten i en delfinal känns det som vi börjar på noll med "hur det brukar gå"-resonemangen

De tre punkterna ovan gör detta galet svårt att tippa. Är det jämndåligt, och man kan inte urskilja tio kandidater med varken hjärna eller hjärta, i kombination med att man inte har en aning om hur juryn röstar så blir allt bara gissningar.

Jag är alltså fullt beredd på att ha det mesta fel av det jag tippar här nedan (Malta, Portugal och Moldavien istället för Finland, Ryssland och Vitryssland?) men hälften vågat friskt vunnet.

Here we go.


1. Moldavien
Sun Stroke Project & Olia Tira "Run Away"

O

Omdöme: Kitchig eurodance med alla attribut. Har chans att slinka med till final på ren startnummerlycka och på glatt partyhumör, men jag tippar att juryn fäller den på mållinjen.

Går den till final? Nej
Är det berättigat? Nja. Jag hade gott och väl kunnat tänka mig Moldavien i ännu en final.

Mitt betyg:
2. Ryssland
Peter Nalitch Band "Lost And Forgotten"

O

Omdöme: Jag har faktiskt lite motvilligt börjat gilla Ryssarnas ironiska drama och papperslappen som blåses bort på slutet, men kan verkligen en låt som den här gå till final? Fast kan samtidigt Ryssland inte vara i final med alla sina utflyttade landsmän? Nä. Jag vågar inte chansa på det.

Går den till final? Ja
Är det berättigat? Nä, det skulle jag nog egentligen inte vilja säga.

Mitt betyg:
3. Estland
Malcolm Lincoln & Manpower 4 "Siren

O

Omdöme: Malcolm och hans lite skeva låt tar i så de spricker för att vara härligt indie-quirky – och de lyckas hyfsat i mina öron. Det är lite smågulligt, scennumret stämmer bra ihop med låten och jag har den i min iPod…men final? Nä, det tror jag ändå inte.

Går den till final? Nej
Är det berättigat?
Det är väl inte världens starkaste ESC-bidrag om man säger så, men i en personlig final hade jag haft den med. Så jag håller tummarna för att jag har fel, faktiskt.

Mitt betyg:

4. Slovakien
Kristína Peláková "Horehronie"

O

Omdöme: En tidig personlig favorit, som dock har tappat lite av sin magi på vägen. Numret är liksom som lite för mycket grönsaksvarianten av Roger Pontares Silverland, fast med få etnobidrag i årets tävling känns det här ändå som ett finalämne.

Går den till final? Ja
Är det berättigat?
Absolut

Mitt betyg:

5. Finland
Kuunkuiskaajat "Työlki ellää"

O

Omdöme: Jag har gillat den här käcka finska visan från första stund och repetitionsklippen tycker jag ser ut vara tillräckligt fyllda med glädje, handklapp och blonda brudar för att det ska räcka till ännu en final för Finland. Kanske ett önsketänkande, men jag chansar.

Går den till final? Ja
Är det berättigat?
Klart det är.

Mitt betyg:

6. Lettland
Aisha "What For"

O

Omdöme: Hur mycket jag än fnissade åt söta Aisha och hennes märkliga grammatik under förhandsvideon, så var jag nog ändå rätt säker på att Lettland nog var i final. Efter att ha sett repetitionsklippen är jag inte det. Alls. Även om hon ryktats ha ryckt upp sig på genrepet så tror jag det blir svårt att nå final. Och jag behöver inte ens fråga Herr Gud om varför.

Går den till final? Nej
Är det berättigat?
Ja

Mitt betyg:

7. Serbien
Milan Stanković "Ovo je Balkan"

O

Omdöme: En av mina favoritlåtar i den här delfinalen, framträdandet känns fräscht och lagom koreograferat och inte ens en märklig frisyr kan stoppa Serbien från final. En av kvällens kandidater att vinna sin deltävling.

Går den till final? Ja
Är det berättigat?
Absolut.

Mitt betyg:

8. Bosnien och
Hercegovina

Vukašin Brajić "Thunder and Lightning"

O

Omdöme: En av de låtar jag helt räknade bort under förhandsklippen, men som fått en snygg stageing (ryktesvis av samme snubbe som gjorde Lane Moje tror jag att jag läst någonstans) och som jag nu tror kan fylla den väldigt låga rock.-kvoten i årets tävling. Klart det sitter gamla hårdrockare i juryn. De finns överallt.

Går den till final? Ja
Är det berättigat?
Well. Jag hade inte skickat dit den.

Mitt betyg:

9. Polen
Marcin Mroziński "Legenda"

O

Omdöme: Det finns något lite lockande i sticket precis innan refrängen, men det försvinner i polska skrik och folkdräktsklädda gummor som äter äpplen. Inte min grej alls, trots sitt LeMis-aktiga musikalanslag.

Går den till final? Nej
Är det berättigat?
Japp.

Mitt betyg:

10. Belgien
Tom Dice "Me And My Guitar"

O

Omdöme: Även om jag direkt gillade det här Jason Mraz-syskonet så hade jag svårt att ta den till mig fullt ut så länge Tom Dice såg ut som den gatumusicerande bastardsonen till Fågelskrämman i Oz och Albert & Herbert… Men den nya propra Tim bakom gitarren är saken dock en helt annan, och jag tor det här kan bli en av Belgiens bästa placeringar sedan förra gången de tävlade i Norge.

Går den till final? Ja
Är det berättigat?
Absolut. En favorit till deltävlingsvinst.

Mitt betyg:

11. Malta
Thea Garrett "My Dream"

O

Omdöme: Malta brukar ju alltid vara i final med sina ballader, men om jag så får äta upp det så mycket ikväll att jag vaknar upp i storleksordningen Chiara imorgon så vägrar jag tippa den här trista dussinballaden med sin måskille (trots att han slängt näbben och blottat en vältränad (tranad?) bringa) i final. Hur stilrent än numret är.

Går den till final? Nej. Hoppas jag.
Är det berättigat?
Jajamensan.

Mitt betyg:

12. Albanien
Juliana Pasha "It's All About You"

O

Omdöme: En förhandsfavorit hos undertecknad som verkar fått en sångerska som kan sjunga skiten ur det mesta. Synd bara att numret ser så statiskt ut (och fiolkillen känns verkligen bara som en del av Rybak-effekten och inget annat) och de inte fortsatte mera åt Kejsi Tola-hållet. De tappar på det, men jag tror de klarar sig final.

Går den till final? Ja
Är det berättigat?
Jodå.

Mitt betyg:

13. Grekland
Giorgos Alkaios & Friends "Opa"

O

Omdöme: Det har varit en del gnäll på att Giorgos inte är en het brud bland alla hunkdansare, men själv tycker jag det inte är något större fel varken på honom eller låten (nu när den tappat sina värsta ringsignalstendenser). Ett snyggt nummer gör detta till en av kvällens tre mest säkra finalister.

Går den till final? Ja
Är det berättigat?
Vαί

Mitt betyg:

14. Portugal
Filipa Azevedo "Há dias assim"

O

Omdöme: Denna tre minuter långa wailfest är marginellt bättre än Malta. Men jag ser ingen anledning till att den ska vara i final bara för det. Jag är dock lite beredd på att andra inte håller med mig om det.

Går den till final? Nej
Är det berättigat?
Ja. Portugal kan bättre. Trots allt.

Mitt betyg:


15. Makedonien
Gjoko Taneski feat Billy Zver & Pejcin "Jas Ja Imam Silata"

O

Omdöme: Dålig rocklåt. Dålig smak. Dåliga finalodds.

Går den till final? Nej
Är det berättigat?
Inget är mer berättigat.

Mitt betyg:


16. Vitryssland
3+2 feat. Robert Wells "Butterflies"

O

Omdöme: Som jag har undrat vad Robert Wells skulle göra efter att ha floppat med senaste Rhapsody-turnén – och nu fick jag svaret: Spela flygel bakom tre gigantiska fjärilar och resterna av Il Divo (eller motsvarande). Disneyinställsamt, rätt oförargligt och egentligen inte SÅ dåligt. Jag tror den kommer uppröra och slå de mera creddiga Malta/Portugal-balladerna på fingrarna och sno en finalplats.

Går den till final? Ja
Är det berättigat?
Den tar ju i och för sig mest upp en plats där…

Mitt betyg:

17. Island
Hera Björk "Je ne sais quoi"

O

Omdöme: Jag gillar verkligen inte den här låten. Inte alls. Inte ens på " men den är ju kul när den spelas på ett schlagergolv"-sättet. Jag tycker den känns plastig, konstruerad och har en artist som visserligen kan sjunga, men som inte alls passar till låten. Och så "sidogång på schlagerscen" till det. Det förbjudna! En fanfavorit jag tror hade fallit med bara publikröster, men som Perrelli-räddas av västländska jurygrupper med nostalgiska Ibitzaminnen.

Går den till final? Ja
Är det berättigat?
Jag är inte så säker på det.

Mitt betyg:
Slutsats/Till final: Ryssland, Slovakien, Finland, Serbien, Bosnien och Hercegovina, Belgien, Albanien, Grekland, Vitryssland och Island.

Vad tror ni? Jag är som sagt väldigt beredd på att få stryk i det här...

7 kommentarer:

Pierre sa...

Jamen det där verkar inte vara så himla tokigt tippat förutom... ja det har du ju redan läst hos mig. :-)

Anonym sa...

Kan du ge lite länkar till utländska Eurovision-bloggar som du brukar följa?

P. sa...

En kort "hur-det-brukar-gå"-tanke ändå: När EBU redovisade hur jurygrupperna röstat ifjol kunde man urskilja en tydlig trend, nämligen att juryn gillade långsamma kvinnliga ballader, typ Island, UK och Frankrike. Mot bakgrund av det kanske man kan anta att en eller två oväntade ballader slinker med till finalen.

Oswald sa...

@Anonym: Kolla länkarna i vänsterspalten! Det är de jag brukar kryssa mellan.

@P: Dammit. Där rök ju mina chansningar om varken malta eller Portugal till final all världens väg... :)

Markus Gisslén sa...

Så här tror jag:

http://markusgisslen.blogspot.com/2010/05/semifinal-1-dessa-10-gar-vidare-ikvall.html

Anonym sa...

Albanien är absolut bästa låten MEN varför måste den där tråkiga, feta killen/ gubben spela fiol? Kunde dem inte tagit nåt snyggare?? // Jonas

Pär sa...

Min gissning:

Belgien
Grekland
Serbien
Albanien
Finland
Malta
Bosnien & H.
Moldavien
Island
Slovakien

..och tror att Ryssland, Vitryssland och Portugal trillar just utanför. Makedonien ska aldrig räknas bort - förutom i år. Estland, Lettland och Polen hamnar sist i tabellen.