27 maj 2010

Så går det ikväll?

MrK tippar kvällens finalister från Schlagersoffan!

Nåväl. Åtta av tio var väl inte så dåligt tippat i tisdags? Jag lät hjärtat ta över och tippade Finland och Slovakien före Moldavien och Portugal, men annars fick jag med allihop. Inte illa för en så rasande tråkig delfinal...kanske den sämsta jag sett i tävlingens historia. Inte ett enda bidrag jag verkligen älskade, och flera av fyrorna hade, om de tävlat idag, säkert fått lägre betyg i konkurrensen.

Med det inte sagt att jag sällar mig till "Lägg ner skiten!"-pöbeln. Nä, jag älskar istället Tobbe Ek ännu lite mer för det han skrev igår. Men ändå. Det var en skittävling. Det måste man få säga.

Ikväll är det ju dock som bekant bättre. Mycket bättre. Och om inte Tyskland och Norge går och vinner på lördag så får vi förmodligen höra vinnaren ikväll. Att gissa vilka tio bidrag som går vidare är nästan omöjligt när man bara hört studioversioner och sett YouTube-klipp (och förmodligen även om man suttit i arenan och sett repen) men jag ska göra ett försök.

Fast hur tänker man? Armenien, Israel, Turkiet, Kroatien och Azerbajdjzan är väl självskrivna? Eller? Och Danmark? Och Rumänien och Bulgarien? Schlagerkitch många älskar. Och juryn sägs ju gilla damer med ballader så då måste väl Georgien och Irland vara självskrivna? Eller? Och Ukraina kommer väl med av farten precis som Ryssland och Vitryssland? Eller? Och så Sverige då... Vi är ju alltid i final. Eller? Gaaaah. Det här blir jobbigt.

MrRs omdömen hittar ni såklart på QX.se, och notera gärna att han också hade åtta rätt av tio i tisdags – men prickade in de två jag missade. Slutsats? Schlagerprofilerna behöver varandra...

...och därför har jag just lämnat min schlagersoffa för att åka till Oslo och hoppas vara framme i tid till genrepet i eftermiddag! Men först: Betyg från schlagersoffan del 2.


1. Litauen
InCulto "East European Funk"

O

Omdöme: Jag har svårt att uttrycka hur illa jag tycker om sådan här röststyrd funkmusik. Det är bland det vidrigaste jag vet. Därmed inte sagt att det är chanslöst här. Det finns säkert de som tycker det är "skickligt" eller att det "sticker ut" eller liknande. Jag säger dock "fjanterier"! och hoppas Europa tänker samma om uppblåsbara instrument och glitterkalsonger.

Går den till final? Nej
Är det berättigat?
Om det är. Den alltför möjliga motsatsen skulle vara förfärlig i mina öron.

Mitt betyg:

2. Armenien
Eva Rivas "Apricot Stone"

O

Omdöme: En av mina första favoriter i år. Jag gillade den redan i sin första version, men den slutgiltiga versionen tycker jag är helt suverän. En variant på den klassiska, etniska eurovision-dängan som vi hört så ofta de senaste åren (men som är ganska sällsynt i år) med en supersnygg amazon och en gigantisk aprikoskärna. Gjutet vidare.

Går den till final? Ja
Är det berättigat?
Absolut. Toppkandidat.

Mitt betyg:

3. Israel
Harel Skaat "Milim"

O

Omdöme: Om jag sa att jag gillat den här låten från början skulle jag ljuga mig blå. Jag hade nämligen väldigt, väldigt svårt för hebreiskan i början. det är något med det språket som skaver. Men gradvis ändrade jag uppfattning, och när låten hamnade i min iPod på engelska så föll jag slutgiltligen pladask. Nu föredrar jag nästan den hebriska versionen igen och låten med sin vackra sångare har blivit en av mina absoluta favoriter i år. Solklart vidare...men absolut inte en så solklar segrare som många vill tro. Där är jag på MrRs tåg. Den är inte helt lätt.

Går den till final? Ja
Är det berättigat?
Inget snack om saken.

Mitt betyg:

4. Danmark
Chanée & N'evergreen "In a Moment Like This"

O

Omdöme: Om Israel är Schlagerprofilernas första stora vattendelare är Danmark vår andra. MrR älskar det här. Jag gör det inte. Jag retar mig dock inte på det (eller går igång i 180 över hur gammalt det låter) som många av våra gemensamma schlagervänner, utan hör bara en ljummen Sportradioschlager som är trallvänlig men som jag inte rycks med av och tycker nog mest bara att den är en axelryckning. Ett tag trodde jag dock Danskarna hade segervittring – nu beror nog hela deras avancemang på dagsform och om de slutar se ut som två syskon som sjunger en incestvisa. En av mina osäkraste tippningar.

Går den till final? Jo. Jag tror nog det ändå.
Är det berättigat?
Nja. Det beror på vem de knuffar ut.

Mitt betyg:
5. Schweiz
Michael von der Heide "Il pleut de l'or"

O

Omdöme: Mannen med guldkostymen och de lustiga öronen har en inte helt oäven liten poseringsdiscodänga som absolut faller mig på läppen. Men att tro att Schweiz skulle lyckas nå finalen med årets Golden Shower när underbara Highest Heights och snygga Era Stupendo missade känns väl inte så troligt?

Går den till final? Nej.
Är det berättigat?
Nja. I jämförelse med vissa av delfinal ett-bidragen som är i final så borde den egentligen vara gjuten där..

Mitt betyg:

6. Sverige
Anna Bergendahl "This is my life"

O

Omdöme: Om jag plötsligt skulle börja hävda att jag älskar This is My Life så skulle jag behöva göra världens pudel sedan MF och det kommer inte att hända. Däremot gillar jag Anna – ännu mer nu efter att ha sett klipp på hur hon hanterar media i Oslo – och hon är en stjärna ut i fingerspetsarna. Kunde Carola lyfta en skitlåt som Främling till stjärnorna så kan Anna absolut komma till final med okej Bobby Ljunggrenare. Det är mycket hjärta, nationalism och självförtroende från repetitionsklippen i den här gissningen – men jag tror Sverige fortsätter sin finalsvit (trots att Anna ryktesvis hade ett av sina sämsta rep igår när det verkligen gällde på det genrep som juryn tittar på).

Går den till final? Ja
Är det berättigat?
Klart det är.

Mitt betyg:

7. Azerbajdzjan
Safura Alizadeh "Drip Drop"

O

Omdöme: Den här låten har varit storfavorit ungefär sedan någon Azerbajdzjansk oljemiljardär bestämde att den skulle vara det och den är förmodligen det bästa bidrag som pengar kan köpa i år. Svenskpennad Timbaland-möter-Halo-låt med töntrefräng man aldrig glömmer koreograferad av Beyoncées koreograf med klänning som lyser och en dansare istället för Rysslands konståkare. Köpt, köpt, köpt...men jag köper det inte.

Går den till final? Ja
Är det berättigat?
Jovars. Och säger man ordet vinnarkandidat tillräckligt många gånger så blir det en sanning tillslut.

Mitt betyg:

8. Ukraina
Alyosha "Sweet People"

O

Omdöme: Det här är svårt. Låten är fortfarande sönderwailat skräp i mina öron, men kan Ryssland och Vitryssland vara final med sina låtar så borde det inte vara helt omöjligt för Ukraina att snika sig dit med vad som helst heller.

Går den till final? Jag hoppas inte det...
Är det berättigat?
...för de är verkligen värda en tankeställare efter allt sitt strul. Men jag höjer ett varnandes skrällfinger!

Mitt betyg:

9. Holland
Sieneke "Ik ben verliefd (Sha-la-lie)"

O

Omdöme: Ja, ni ser rätt. jag ger det här en tvåa. I mina öron är nämligen det här så dåligt så det blir bra. Så ESC-kitchigt med sina perversa mimare och sitt gigantiska positiv att jag inte kan sluta gunga i takt och sjunga Sha-La-Lie. däremot tror jag kanske inte att så många andra tycker det. Framförallt inte i öst. Så final blir det nog inte för Holland. I år heller...

Går den till final? Nej
Är det berättigat?
Jo, det är det nog.

Mitt betyg:

10. Rumänien
Paula Seling & Ovi "Playing with Fire"

O

Omdöme: Bra ös, en kvinnlig storstjärna i tajt fodral (både silver och läder har synts under repetitionerna) som tar höga toner, och entt nummer med en hel massa eld. Tja, varför inte?

Går den till final? Jo, jag tror det.
Är det berättigat?
Jodå.

Mitt betyg:

11. Slovenien
Roka Žlindre & Kalamari "Narodno zabavni rock"

O

Omdöme: Vidrigt.

Går den till final? Nej
Är det berättigat?
Om.

Mitt betyg:

12. Irland
Niamh Kavanagh "It's for You"

O

Omdöme: Jag tycker det här är så sjukt tråååååkigt så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Hon får ha vunnit hur mycket hon vill (en av Irlands mest berättigade segrar under den där galna nittiotalssviten) men numera ser jag bara en tant som sjunger något präktigt med Titanic-flöjt. Zzzzzzz.

Går den till final? Ibland måste man chansa: Nej
Är det berättigat? Ja, det tycker jag. Sova kan vi göra efteråt.

Mitt betyg:

13. Bulgarien
Miro "Angel si ti"

O

Omdöme: Überkitchigt och Bulgarbögigt som jag trots dess refränglöshet ("ett långt å är ingen refräng" som vi säger) fallit pladask för. En av mina guilty pleasures i år, som jag skäms lite smått för att jag älskar, men vars vita läderkläder och glittrande änglavingar jag egentligen hejar på.

Går den till final? Det här går egentligen emot alla mina teorier om att bögkitch inte funkar i ESC, men jag tippar med hjärtat här och väljer Bulgarien före Irland (eller hemska tanke Litauen eller Ukraina). Dessutom vill jag ju avvika från min käre kollegas tips på någon punkt!
Är det berättigat?
Jajamensan!

Mitt betyg:

14. Cypern
Jon Lilygreen & The Islanders "Life Looks Better In Spring"

O

Omdöme: Fast min stora hemliga förälskelse har nog hela tiden varit Cypern. Jag vet inte vad det är i den här ganska bleka pojkbandsballaden med sin ganska bleka sångare som är så oemotståndligt, men jag har lyssnat på den hur mycket som helst. bra är den inte och jag är väl kanske inte hundra på att den har samma effekten på andra, tyvärr. Men det köper jag. Jag har svårt att förklara min förälskelse ören själv. Fast om den går vidare istället för Bulgariens bögkitch som min kollega tippat så kommer jag knappast gråta...

Går den till final? Nej
Är det berättigat?
Jag vill helst inte svara på det.

Mitt betyg:

15. Kroatien
Feminnem "Lako je sve"

O

Omdöme: Tre snygga brudar från forna Jugoslavien som tidigare tävlat för ett annat land och som nu har en balkanballad framförd med lite lätta lesbiska undertoner kan faktiskt aldrig gå fel i ESC. Finalklara.

Går den till final? Ja
Är det berättigat?
Absolut

Mitt betyg:

16. Georgien
Sopho Nizjaradze "Shine"

O

Omdöme: Det här är den låt i år som jag alltid lyckas glömma bort. Förhandsvideon var helt anonym och den halkade liksom aldrig in i min iPod. När jag nu sett på repetitionsklippen är det däremot en annan femma. Det här är ju faktiskt en rätt fin ballad, och i sub-genren "standardballader i 2010 års ESC med sångerska" så är den klart bättre än Malta, Irland och finalklara Portugal. Dessutom har man lite oväntat gjort en Etymon och överkoreograferat numret å det grövsta...vilket på något märkligt vis ändå fungerar och lyfter den lite ur anonymiteten. Det och startnumret gör att jag tror den är i final.

Går den till final? Ja
Är det berättigat?
Om Portugal är där så...

Mitt betyg:

17. Turkiet
maNga "We Could Be the Same"

O

Omdöme: Om Tyskland har årets poplåt i mina öron, och Israel har årets ballad, ja då har Turkiet förmodligen den låt som ligger närmast min "vanliga" musiksmak. Klart den mest spelade av årets låtar i min iPod och självklart i final (hallå, som Markus Larsson skrev: Turkarna kan skicka en kebab och vara i final).

Går den till final? Ja
Är det berättigat?
Absolut. Det vore sjukt annars.

Mitt betyg:
Slutgiltig finalgissning alltså: Armenien, Azerbajdzjan, Bulgarien, Danmark, Georgien, Israel, Kroatien, Sverige, Rumänien och Turkiet.

Vad tror ni om det?

6 kommentarer:

Markus Gisslén sa...

Vi är ganska överens...
http://markusgisslen.blogspot.com/2010/05/semifinal-2-dessa-10-gar-vidare-ikvall.html

Pär sa...

Det här är inte lätt.

Självklara finalister är Turkiet, Azerbajdzjan, Armenien, Kroatien och Israel.

Helt uteslutna är Slovenien, Nederländerna och Schweiz.

Då finns det 9 länder kvar för 5 platser. Litauen säger mitt musikhjärta inte klarar sig. Juryn fäller killarna, tack och lov. Jag tror inte heller Bulgarien räcker ända fram. 5 platser och 7 länder: Cypern, Irland, Rumänien, Ukraina, Sverige, Danmark och Georgien. I den osäkra högen sticker Sverige ut. Georgien tar sig vidare också med grannröster. Rumänien är catchy och uptempo. Irland klassisk och juryn räddar henne. Vem ska rösta på Ukraina? Håller danskarnas röster? Och är Cypern tillräckligt karismatisk? Hissar motvilligt den danska flaggan..

Så, de 10 blir:

Kroatien
Turkiet
Armenien
Azerbajdzjan
Israel
Sverige
Irland
Rumänien
Georgien
Danmark

(11. Ukraina 12. Cypern 13. Litauen 14. Bulgarien 15. Nederländerna 16. Schweiz 17. Slovenien)

Jerry sa...

Att läsa dina omdömen och efterföljande kommentarer visar verkligen vilket getingbo detta är. Jag har i många fall helt annan uppfattning, Schwiez t ex är min favorit i år.

Efter att ha läst här så blir ju kvällen än mer spännande ju...

Jerry sa...

Att läsa dina omdömen och efterföljande kommentarer visar verkligen vilket getingbo detta är. Jag har i många fall helt annan uppfattning, Schwiez t ex är min favorit i år.

Efter att ha läst här så blir ju kvällen än mer spännande ju...

T sa...

Och jag älskar dig precis lika mycket som innan, MrK!

Hoppas ni inte deppar ihop totalt utan hejar fram något av de andra svenskbidragen till vinst på lördag. Jag kan tänka mig att åka till både Georgien och Azerbajdzjan nästa år. Och det har inget med låtarna att göra :-)

kramar från Tobbe som står på gymmets trappmaskin för att träna av mig lite irritation från gårdagkvällen.

HANNA sa...

ang. cypern: DU/NI TOG ORDEN UR MUNNEN PÅ MIG! jag förstår om inte andra än jag gillar den (speciellt efter den fruktansvärt pinsamma musikvideon jag fick se i inför ESC-programmet...herregud) men det är nåt med låten som gör mig så lycklig. jag har nött och nött och nött den sen jag råkade hitta den på youtube för några månader sen, måste även erkänna att jag röstade på den två gånger igår. och i och med att den gick vidare har jag inte mord i blicken över att sverige inte gick vidare (även om jag fortfarande står fast vid att fel låt vann och salem skulle tagit hem allt).

underbar titel om inte annat. "life looks better in spring".