16 februari 2007

Rapport från Schlagersoffan (ett)

Det känns lite konstigt att blogga så här hemma i Stockholm efter en helg på plats där allt händer förra veckan. Vad kan jag komma med när R1 är på plats, liksom? Gör ändå ett försök att rapportera hur melodifestivalen ter sig hemifrån min soffa, och här är del ett:

Schlagerprinsessan uppmärksammar i sin rosa blogg (jag blir alltid så glad av färgen varje gång jag kikar in hos henne) något som schlagerbloggarna snackade om i Göteborg förra helgen; nämligen det faktum av att den lilla signatur som blivit så förknippad med Melodifestivalen de senaste åren faktiskt skrivits (och framförs) av The Attic...killarna bakom bidrag nummer fem i Ö-vik i morgon. Jäv? undrar schlagersessan. Jag skulle nog mera tippa på ett roligt sammanträffande som svt ändå försökt tona ned. Konstigt att inte Expressen nappat?

Aftonbladet har för andra dagen i rad fullt upp med att snacka om det orättvisa i Andra Chansen (kunde de inte dragit igång det drevet första veckan så det kunde fått effekt?) medan svt håller fast vid sitt upplägg. De verkar förresten ändå inte hugga på scoopet jag gav dem igår.

Tidningen Citys schlagerbögar får bara vara med på torsdagens repetitioner innan de skriver sin artikel till fredagens tidning. Det kan ge något konstiga kommentarer som den om Jessicas nakenchock det stod om i City förra veckan. På torsdagsrepen visas nämligen bara kläderna upp på galjar så kamerakillarna kan kolla ljuset...och då visades inte Jessicas svarta tights...bara glittertoppen! Och well...hade hon bara haft den så hade vi nog haft en nakenchock. Men, men. Den här veckan ger de i alla fall femmor till Måns&Sonja, fyror till Nanne&Sebastian och placerar Magnus&Therese precis utanför pallen.

En högst personlig reflektion är förresten att den där kvaltabellen i Andra Chansen för övrigt bara för hela grejen närmare det den egentligen är: Årets sporthändelse för bögar! Man diskuterar ju alltid varför Melodifestivalen är så stor hos oss homos, och min åsikt är att det är enda gången som en stor del av oss kan snacka om något lika intensivt och tippa och hålla på som våra heterosexuella kamrater. Visst, jag gillar också sport och jag VET att det såklart finns massa hängivna homosexuella sportfantaster...men när jag diskuterar Melodifestivalen med R1 är det det närmaste jag kommit att förstå människor i en fotbollsklack. Jag lovar.

Aftonbladets gratistidning .SE har Magnus, Sonja och Sebastian i topp med betyget 4/5. Här får Måns, Therese och Nanne nöja sig med treor.

I sveriges telvisions morgonsoffa satt idag det gamla Peter Jöback-exet, tillika Melodifestivalveteranen, Hans Marklund och snackade gamla nummer och minnen. Riktigt kul att höra hur tankarna gick bakom Lena Philipssons mickstativnummer ("vi ville ha all fokus på Lena, ingen kör, ingen dans"), mellanakten 2000 ("en mellanakt ska inte vara så bra så folk glömmer rösta, vi misslyckades kanske lite där") och hans största katastrof ("människor hade sagt att Vendela Kirsebom var bra som programledare...men det hela blev åtminstone Anders Lundins genombrott som fick rädda allt från katastrof"). Han berättade också lite om hur det går till bakom kulisserna och avslöjade att han höll på Nanne imorgon för han ligger bakom hennes nya krogshow.

Vart tar man vägen efter melodifestivalen imorgon när kroppen rycker av champagne? Lätt; i Göteborg går man till Haket och dansar till världens bästa schlager-DJ Arne och i Stockholm går man till Lino och dansar till världens bästa schlager-DJ Edward. Så lätt var det.

Svts Nyhetspanel var också snabbt inne på ämnet Melodifestival – men då bara när en av deltagarna i panelen dömde ut all jakt på tittarsiffror och ansåg att program som Melodifestivalen skulle förbjudas i svt och förpassas till kommersiella kanaler... Jag avskyr verkligen folk som tror att public service per automatik måste innebära program ingen ser. Det ska väl snarare innebär program som är välproducerade och bra TV så vi som betalar får något för pengarna? Sedan ska det såklart inte göras på bekostnad av Nyheter och smalare program...men att ge upp något bara för att man lyckats göra det till en enorm framgång är ju idiotiskt.

Det var allt från nu. R2 schlagersoffa återkommer förhoppningsvis ikväll med åsikter om helgens låtar efter P4s radioprogram. Då med hjälp från en Melodifestivalskadad arkitekt från Göteborg.

Inga kommentarer: