05 februari 2007

Välkomna till Göteborg!

Som 38%ig Göteborgare tänkte jag vinka av Jönköping för gott och istället hälsa veckans artister välkomna till Lisebergskaninens, barkisens och de dåliga vitsarnas stad. Göteborg är Sveriges största småstad och brukar ändå lyckas piska upp en rätt bra schlagerstämning i stan när det väl gäller.

Välkommen Regina Lund (Rainbow Star)!
Självklart hoppas vi på att din 'Rainbow Star' är minst lika bra som 'Kärleksikonen' som du sjöng som Sabina i Livet i en Schlager. Lite sådana diva-fasoner vore bara skojigt när du nu beträder klassisk schlagermark. Det var här Lill Lindfors tappade kjolen 1985. Det var här i stan telefonomröstningen infördes och som Lena Philipsson sjöng 'Dansa i Neon' samma kväll som Arja sjöng 'Högt över Havet'. Och det är här tre av de topp fem bästa delfinalerna hållits hittills om man får tro QX undersökning. Götet ÄR schlager.

Välkommen Marie Lindberg (Trying To Recall)!
Du känner självklart till Göteborg och kan ta dig kollektivt till Scandinavium. Bara hoppa på bussen i Munkedal och åk till Uddevalla. Sedan tåget till Göteborg (akta dig för ras) och så spårvagn två, sex eller åtta till Scandinavium. En sak du främst ska 'försöka att minnas' (ahhh...see what I did there? snyggt va?) är att Scandinavium inte är orange längre som det var förut – det är grått! Ljusgrått med blå neon runt taket och förmodligen skimrandes i alla schlagerns färger den kommande veckan.

Välkommen Jimmy Jansson (Amanda)!
Vill du dansa till schlager med killar-som-gillar-killar (du vill väl inte göra Sandra sotis?) i din egen ålder så är Göteborgs ständiga bögklubb Gretas schlagergolv öppet torsdag, fredag och lördag i schlagerveckan. Vill du däremot dansa och titta på samma typ av grabbar fast något äldre (och dessutom en å annan tuff flata) så styr du såklart stegen till förra årets QX-galavinnare Cattis & Co på Castro. På fredagen kan du dessutom få se DJ Catenacci tvingas spela Linda Bentzing upprepade gånger mot sin vilja när R1 & R2 firar sin gemensamma födelsedag på detta hak efter genrepet.

Välkommen Cosmo4 (What's Your Name)!
Fyra cosmos i närheten av Scandinavium? Lätt fixat i Göteborgs bästa skybar Heaven 23! Med en grandios utsikt över Göteborg i allmänhet och Liseberg i synnerhet kan man förutom en massa goda drinkar också få i sig stans (Sveriges?) största och godaste räkmacka här. Priset må vara högre än huset du sitter i, men det är det värt för detta berg av nyskalade räkor. Innan finalen på lördag lär här dessutom vara packat med glada förfestare och kön till Götets snabbaste hiss lär ringla lång.

Välkommen Lustans Lakejer (Allt vi en gång trodde på)!
Trevligt med en comeback - även om en gratiskonsert på centralen på tisdag förhoppningsvis inte är karaktäristiskt för vilka arenor ni siktar på den här vändan... I närliggande Nordstan landar annars Aftonbladets Schlagerturné mellan den 8-10 februari. Talangjakt, signeringar av lördagens artister och Ville Viskanen är bland annat det som bjuds i Sveriges största (och mest klaustrofobiska) galleria. Inget för folkskygga. Här köper du också schlagerchampagnen på stans mest välsorterade Systembolag.

Välkommen Jessica Andersson (Kom)!
Efter stol&ingen kjol-fiaskot ifjol (har någonsin en så bra låt supits bort så effektivt som när du förskrämt försökte bestiga en pinnstol?) är vi lite rädda för vad du ska ha på dig i år. Vi rekommenderar därför ett besök på Victoria Arena på Kungsgatan, Design Only på Fredagatan, Fever på Vasagatan, Bobby Dazzler på Kaserntorget, nån av affärerna på Södra Larmgatan eller (herrkläder kan ju kanske funka – det kan ju inte bli värre än de där shortsen) varför inte ett besök på Ted Bernardz på Järntorget eller nya Filippa K Man?

Välkommen Svante Thuresson & Anne-Lie Rydé (Första gången)!
'Första gången' i Göteborg? Jag antar att du vill glömma fiaskot med 'Säg att du har ångrat dig' i så fall Anne-Lie? Well, well. Februari är kanske inte stans vassaste månad (Liseberg är stängt, Paddan är kall och Göteborg ligger fortfarande inte vid havet så skärgården är en bit bort och inte alls lika buskischarmig som i Saltön när det blåser full storm) men Universeum och ett och annat museum på Götaplatsen finns ju alltid. Dessutom går det ju att äta stans bästa amerikanska brunch på Egg&Milk på Övre Husargatan (om det finns plats) eller varför inte ta en paus från repetitionerna och slinka in på Sveriges modernaste biograf – Filmstaden Bergakungen – nästan vägg i vägg med Scandinavium och se The Queen eller Darling eller något annat bra.

Välkommen The Ark (The Worrying Kind)!
Bra titel. Den som oroar sig mest är kanske nämligen undertecknad... Så ser ni en stackars förvirrad Oswald med sitt första pressleg i handen irrandes utan mål och mening så får ni vara snälla (åtminstone tills Schlager-Ronny anländer senare på torsdagen) mot mig. Jag oroar mig dessutom lite för att lyckas vara sådär Stockholmskt jag-bryr-mig-inte-ett-skvatt-om-vilka-ni-är när man träffar alla artister. Jag skulle nog inte ha problem med Jimmy och Jessica...eller ens Regina. Men Ola Salo? The Ark är ju för fasiken mina idoler på riktigt...och mina förväntningar på den här låten är redan så höga att jag dessutom oroar mig för att jag bara kan bli besviken. Men okej...det är jag. Det ni andra ska oroa er för är nog mest bara att det kommer regna konstant när ni ska ta er mellan Scandinavium och Scandic Opalen. Det är trots allt Göteborg i februari - regn snett nerifrån rakt upp i näsan är obligatoriskt.

Välkomna!

Inga kommentarer: