02 april 2007

Listkoll Vecka 14

Det går ganska bra på listorna för årets Melodifestivallåtar, minst sagt. Här följer en liten lägeskoll på hur det står till just nu.

Svensktoppen

Mest snack i helgen var det ju om att Benny Andersson & Co legat rekordlänge på listan...men ärligt:
Hur fräsch känns en lista där en låt kan ligga i typ tre år?
Nåväl. Regerande kung på listan är iallafall Måns Zelmerlöw med Sarah Dawn Finer som sin drottning. Carlsson och Uggla finns här också och ettt nytt gäng låtar utmanar också inför nästa vecka. Ännu inget spår av The Arks vinnarbidrag hos Annika Jankell.


Tracks

På P3s flaggskepp är det fortfarande The Ark som totaldominerar med både guld och silverplats (viket är bättre än Pet Shop Boys dåtida rekord för 20 år då It's a Sin och What Have I Done to Deserve this låg etta respektive tvåa samtidigt på Tracks i en vecka, men sämre än Bryan Adams som gjorde denna bedrift i tre veckor 1991).
Även Måns, Andreas, Sarah och Magnus C (och i viss mån Sebastian) har rejäla hits här. Noterbart är också att Tomas Andersson Wijs version av Evighet redan har placerat sig högre (8:a) än vad Carolas vinnarversion gjorde på Tracks förra året (15:e plats i två veckor, 17:e i en och sedan ut)! Nästa vecka utmanar Ugglan.

iTunes Downloads

Här peakade Mellolåtarna för några veckor sedan redan, men noterbart är att The Ark och Måns håller ställningarna här också, och att Marie Lindbergs album har guldplacering på albumlistan.Digilistan

Den svenska officiella nedladdningslistan är däremot nedlusad med schlager som ni kan se i bilden. Utanför topp 25 så återfinns dessutom The Attic feat Therese (33:a), Jimmy Jansson (36:a), Anna Book (41:a), Verona (48:a) och Jessica Andersson (49:a).Topplistan

Slutligen har vi GLFs lista över skivförsäljningen i Sverige förra veckan, och visst är det Melodifestivalsinglarna som är grejen där också - bara sex av låtarna på topp tjugo är inte från Melodifestivalen (och då är ju en av de sex Markoolios Värsta Schlagern). Noterbart är dock att Jimmy Jansson gör större succé här än någon annanstans...vilket (jag antar helt utan bevis) förmodligen beror på att kidsen i större utsträckning inte har kontokort och kan ladda ned låtar, utan i stället köper CD-singlar fortfarande.
Utanför topp 20 hittar vi After Dark (24), Uno&Irma (30), The Attic+Therese (31), Jessica Andersson (37), Verona (42) och Tommy Nilsson (55).
Flest album i Sverige säljer Marie Lindberg, men Andreas Johnson och Nanne flåsar henne i nacken med tredje respektive fjärde mest sålda albumet. På den listan är Jimmy nia och Sebastian elva. Att melodifestivalplattan ligger etta på listan över sålda samlingsskivor behöver kanske inte sägas... Den lär ha parkerat där ett tag som vanligt.

Inga kommentarer: