09 maj 2007

Allt om Semifinalens Genrep!

Programledarna är härligt anonyma och har absolut ingen maffig entré med färgsprakande sångnummer och danssteg. Paret är rätt ungt men verkar i alla fall ha rutin. Dom skötte snyggt en sen entré och en volontärpresentation där en spotlight svajade upp och ner framför dom. Och att räkna ner till omröstningen på finska känns faktiskt rätt skoj...

Favoriterna under detta första genrep inför publik var Andorra, Serbien, Belgien, Schweiz, Vitryssland och Lettland. Det applåderades friskt åt de lettiska tenorerna och snacket i H-fors är att de sjunger fram landet till en finfin placering på lördag. Ja, gubbarna i hatt är alltså löjligt givna avancerare i morgon under semin.

Frågan är om det är något land som fått en bättre lottning än Danmarks druga? Mittemellan skandaltråkiga Albanien och Kroatien gör det inget om DQ missar lite toner - låten framstår ändå som ett schlagermästerverk i det sällskapet...och plymer, discokula, klädtrick, pyro och duktiga, snygga dansare gör inte saken sämre.

Andorras punkpoppojkar lär få mången småbrud (och bög, att dömma av reaktionerna bakom oss på läktaren...), att gå i spinn under semifinalen. Den blonda leadgrabben kan sjunga och är söt som socker. Så underskatta aldrig "tweensens" sminkkladdiga fingrar som lär dansa över knappsatsen på mobilerna i morgon. Andorra ÄR i final.

Scenen är rätt snygg i år och videoskärmarna ger snygga bildlandskap till numren. Men aja baja till att vilja för mycket! Cypriotiska Evridikis blåvita mönster tenderar att framkalla epilepsi, Andorras siffror blinkar för mycket och för snabbt, och Estlands sångerska och dansare syns inte på scenen emellanåt tack vare den mönstrade bakgrunden.
Pluspoäng däremot för Georgiens röda bakgrund som förstärker en trist låt, Serbiens Marija som låter framträdandet tala, samt Bulgariens flödande vatten som helt plötsligt förvandlas till eld under ett hetsigt trumpass.

Norska Guri har klämt in ytterligare ett klädbyte och får en silverbaddräkt i sluttonerna. Men hur gammal är människan? Norska "Let´s Dance"-kändisen ser ut att ha en kropp som en 18-åring men ett ansikte som en 50-åring.

Montenegro. Albanien, Kroatien. Portugal. Där har ni kvällens kisspauser.

Polens sångerska är tydligen 18-år. Man blir lätt illamående när man ser henne sexdansa i en kort klänning i en stålbur och sjunga "I get a little bit crazy, crazy, like a baby baby".
Grow up liksom. Radio-Kris varnade för trafficking och hoppades att någon tar sitt ansvar för att tjejen verkligen hamnar på ett plan hem till Polen senare i veckan.

DJ Bobos nummer är en besvikelse. En bra eurodänga har blivit en tramsig vampyrtrall som aldrig lyfter, trots att körtjejen faktiskt sjunger mycket bättre än de första rapporterna antydde. Men varför har dom slängt upp ett gäng skyltdockor på scenen? Dom förstärker inte alls känslan av att dom skulle vara fler på scenen utan man undrar bara varför dom där figurerna där bak inte rör på sig.

Språkbyte i låten är det nya svarta. Exempel finns bland annat både hos Portugal och Makedonien i semifinalen och Tyskland i finalen.

Turken var mycket snyggare stajlad i videon. Den röda cirkusdirektörsjackan med guldapplikationer känns ruskigt omodern om man jämför med det läckert silvriga i videon. Men Justin Timberlake-låten är stark nog att gå vidare ändå.

Vykorten som visas innan varje nummer är ett FM (finsk mästerskap) i menlöshet. De två första har humor, sen orkade inte finnarna hålla lågan uppe. Resten blev menlösa turistkort utan poäng. Jojk, renar, backhoppning, dragspel, hockey, mera backhoppning, tango, mera dragspel och lite Esa-Pecka - allting serveras helt poänglöst i något som stilistiskt ska se ut att vara inspelat 1950.

Serbiens Marija gör det mest lesbiska numret i ESC:s historia. Våra flatkompisar här nere gick i taket av förtjusning... En stund senare kommer Ungerskan med sin packade väska och sätter sig vid en buss-skylt(!?) och plötsligt förstår man vilka två det är som har brutit upp strax innan sändning.

Det var allt från genrepet!
Vår mera detaljerade genomgång av alla bidragen låt-för-låt och lite resultattippande dyker upp på QX.se under kvällen/morgondagen!

Inga kommentarer: