11 december 2007

Schlagerkortisar från Andra Dagens Presskonferens

Andra dagens presskonferens kändes generellt lite roligare. Mera kända namn och en doft av nybakat i hela den lilla (dagarna till ära byggda) SVT-tarmen där artisterna presenterades. Här är lite uppsnappat skvaller - mera detaljerad information går att hitta på QX.se.

Många trodde ju nog Kiruna skulle ta hem spelet om bästa "deltävlingsstäderna presenterar sin hemstad"-monter med sin blåskimrande iskub med infryst Melodifestivallogga, men (min hemstad) Karlskrona slog dem ordentligt på fingrarna genom att istället för att köra den klassiska "mässmonter med kostymtjejer och bjudgodis"-varianten (som Linköping) tog dit de pensionerade Systrarna Lindqvist, en ugn och gjorde om allt till ett café under parollen "Välkommen hem till oss!". Genialt. Charlotte Perrelli lämnade inte fiket på en och en halv timme.

Christer Björkman har inte bara fingrarna i den svenska Melodifestivalsyltburken - han har också varit med i den Lettiska uttagningsjuryn i år, och kunde avslöja så mycket som att han hade tre starka favoriter. Ingen av dem verkade dock vara den här piratlåten av Kerli & Locatellis låtskrivare Jonas Liberg...

Sebastian Fronda - vars nysläppta jullåt Nu Kommer Det Tomtar ni hittar HÄR - såg lite ensam och övergiven ut stundtals under presskonferensen. När folk köade upp framför BWO, Bengtzing och (framförallt i oändliga mängder framför) Charlotte Perrelli så lommande den kraftigt tatuerade (och ganska heta) omkring ganska obehindrat. Tillslut tröttnade han och tog fram sin mobil och ringde någon istället...

...ångrar lite att jag inte lämnade min plats i Perrelli-kön och tog en kaffe med Fronda istället. Om inte annat hade det varit kul att veta om han förstod vilken schlagerhjälte-i-det-tysta han är, som lämnade walk over med plats för Måns förra året.

På tal om Cara Mia så var det Daniel Misogiannis som sjöng på den demo som skickades in med den låten förra året. I år tar han dock saken i egna händer och sjunger Cara Mia-killarna Kempe och Wikströms nya låt Pame även på Melodifestival scenen. Låten är en grek-inspirerad upptempolåt (hörde vi ett "vi hade gärna sett Elena sjunga den men det säger vi inte högt när det nu inte blev så" i kulisserna?) vars text dock är på engelska.

Dagens Ola: Caracola som glatt tänkte posera i Kirunamontern och som snabbt insåg fakta och gav ifrån sig ett "Guuud! Det VAR ju is!!"

Patrik Isaksson är glad över att han hamnade just i Linköping eftersom han tycker det är ett höjdarstartfält då det både innehåller hans personliga favoriter Ainbusk Singers, och hans kompis Martin i BWO som brukar krossa honom i badminton ibland.

När vi frågade de (numera pensionerade) systrarna Lindqvist i Karlskronamontern om deras favoritschlagers visade det sig dock snabbt att damerna var bättre på kaneldelikatesser och koffeinkoppar än Melodifestival. Tillslut kunde de enas om att de gillade Patrik Isaksson - men var desto mera sugna på att diskutera Ulf Lundell eller berätta om hur mycket de gråtit för att Amanda inte vann Idol i fredags. "Hon hade ju en så egen skön stil!" Det har systrarna Lindqvist också kan vi meddela.

Face-84 igår och Calaisa och Caracola idag. En förvillad journalist i vimlet hördes utbrista: "Caracola? Vilka är det? Jag vet att det är ett gäng unga tjejer - men vilka av dem är det?" Svaret från hans kollega löd "Hm. Jag såg några sådana gäng dra förbi nyss, men om det var Caracola eller Calaisa eller vad-fan-de-nu-heter har jag ingen aning om!"

Caracola är förresten säkra att de kommer få åtminstone sex röster. "Vi har ju två föräldrar var". Någon borde kanske tala om för tjejerna och deras parenteser att man KAN rösta mer än en gång på samma låt...

Att det är med så många tjejband i år (Calaisa, Face-84, Caracola, Ainbusk...) utnämner jag här med på helt egen hand - the snap of my fingers I'm back in command - till "Cosmo4-effekten"!

Årets musiktävlingsbebis måste vara låtskrivarparet Lina och Mårten Erikssons unge. Först dök den upp i "nu spelar vi in Idollåten i studion"-klippet i Idol2007, idag var den på presskonferensen och blev gullad av Sibel och under nästa års Melodifestival får vi kanske se fru Erikssons bröst växa i sändning i Green Room när de sitter där som låtskrivare till Nordman?

"På presskonferensen igår rök Wille Craaford och E-type ihop" - att Expressen lyckades skapa en liten beef mellan Craaford och E-type på världens lugnaste och snällast presskonferens är verkligen kvällstidningsskicklighet...

...nästan bara toppad av Aftonbladet.ses påstådda catfight mellan Bengtzing och Perelli.

Nordmans låt I Lågormas Sken handlar för övrigt om 1600-talets häxprocesser. Snacka om två för en: Schlager och historialektion i ett. Beat that, Arn!

Pressmaterialet berättar att Mickey Huskic har försökt få med en låt i Melodifestivalen sedan han var 18 år (han är 26 nu) och att det var nionde gången han skickade in i år. Historien förtäljer dock inte om det är samma låt.

Kan NÅGON säga Linda Bengtzings låttitel "Hur Svårt Kan D Va" utan att omedvetet göra det till rytmen i "Jag Ljuger Så Bra"? Fast eftersom det är låtskrivarna Fransson/Larsson/Lundgren som ligger bakom så borde den kanske istället uttalas som frasen "Alla Flickor Utom Ja'"? Linda själv säger i alla fall att låten är en helt naturlig fortsättning på de två tidigare hitsen och att om man älskade dem kommer man att avguda Bengtzing version 08.

Priset för årets mest udda beskrivning av sin låt går till upphovsmännen bakom That's Love som beskriver den som "...en trevlig käftsmäll, en spontan rock/pop-hyllning med brittiska förtecken och en smula 60-tal till kärleken, som doftar fish'n chips med hjortron till dessert"

På frågan hur BWO ska ladda tiden som är kvar fram till schlagern svarade Alexander Bard att han och Marina Schiptjenko (frånvarande på presskonferensen precis som under samma tillställning 2006, och kallad Martina på vissa ställen i pressmaterialet) tänker åka utomlands på semester, medan Martin ska ägna hela julen åt att repa in scenshowen till Lay Your Love On Me. Grabbarna berättade vidare att showen ska bli något man kommer minnas, men medan de behåller de tre bonuskörochdansmedlemmarna från Temple of Love -konceptet så spolar de pyrotekniken. "Med E-type och Poodles i första delfinalen känns det rätt gjort vid det laget".

Ainbusks Ljunggren/Wikström/Pling-ballad ryktas vara en "För Att Du Finns fast bättre". Farligt!

Skillnaden på BWOs schlagerbidrag (som ju kom som ett liten ping-pong-skickande av låtslingor, verser och refränger mellan Bard och Ljunggren) och deras tidigare låtar är att "den här är mera Madonna". Ord som "dramadiscorökare" och "häftplåster" hördes också. Låter onekligen som ganska rättvist att de just nu har lägst odds.

Slutligen en liten Mello-palör 2008: Caracola betyder snäcka på spanska, Pame är "kom igen"/"let's go" på grekiska, Izdajice betyder svek, Slivovitza är en plommonkonjak, och Razborka är den dans som killen i låttexten måste sjunga för att visa sig värdig The Nicole.

Rongedal sägs för övrigt betyda något i stil med "snart kommer en exakt likadan till" på norska...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Och fan ta om Nordman slår ut Linda eller Charlotte, som dem gjorde med alcazar 2005(såna sår läker aldrig)!/ Henke

Oswald sa...

Jag håller självklart med dig helt - Nordmanincidenten 05 har satt kratrar i mig också!

Lyckligtvis är ju överraskningsmomentet/comeback-grejen borta nu - men det ryktas att de har en bra låt. Blä!

Nä, ingen tuff joker och ingen kärlek till Nordman i Karlskrona, tack! Jag vill sitta på schlagerbaren vid 23tiden den första mars och lysa med ögonen i kapp med min bloggkollega över tjejernas triumf! :)

Schlagerboys sa...

How fabulous that Christer was on the Latvian jury and his favourite was the completely schlagertastic "Wolves of the Sea"!

Have a look at what Jonas says about the song on the Schlagerblog!!

Mika sa...

Bengtzing och Perelli... HALLELUJAH! Jag tjuter ännu mer av lycka över mina genrepsbiljetter till lördagen ;)
Aaand... Systrarna Lindqvist... Visst är det deras café som ligger bakom Bokia i Karlskrona, eller blandar jag ihop det med några andra systrar?! Okejokej, nu ska jag inte tjafsa för mkt om hemstaun. Men Karlskrona for lajf, och vi vill se Perelli & Bengtzing tjuta av vinnarlycka där den första mars!

Oswald sa...

Schlagerboys: I've of course already read that in your FAB blog, boyz! We're your greatest fans!
But unfortenately was NOT Christer B a big fan of the pirates as I understood it...but maybe he just lied!?

Mika: Du har så rätt! Det är det bredvid/baom Bokia! Å självklart ska vi fira med Bengtzing och Charlotte efteråt. Vi ses på bardisken i schlagerbaren!

Schlagerboys sa...

Oh dear! Guess we missed that vital phrase in Swedish, "Ingen av dem"....

Ooops... better check the Swedish dictionary next time!