10 december 2007

Schlagerkortisar från Första Dagens Presskonferens

Schlagerprofilerna tillbringade morgonen i TV-huset för att se vad SVT stoppat för artister i Melodifestivalens deltävlingar i Göteborg och Västeråsn (startfältet hittar ni från och med nu i vänsterspalten). Längre intervjuer med artisterna kommer dyka upp på QX.se så småningom (liksom lite bilder som blir över kommer att göra här i bloggen) - men här är lite uppsnappade schlagerkortisar!

Av årets artister är hela 17 stycken debutanter - enligt Christer Björkman bland annat en liten följd av att flera artister dykt upp lite väl ofta de senaste åren. Man kan kanske dessutom ana att Marie Lindbergs framgångssaga ifjol, och pressens hunger efter att få skriva om lite nytt folk påverkat artistvalen.

Vi är medvetna om att artister som kan verka lagom spännande på pappret kan kläcka ur sig framtida Schlagerprofilerna-klassiker (Verona! Günther!) men när vi såg vilka artister som vandrade in på scenen för att uppträda i Göteborg (på schlagerprofilernas gemensamma födelsedag) ska det erkännas att vi började fundera på alternativa festlokaler till Scandinavium den kvällen...

...en brasklapp dock för 18åriga färöingen Brandur som fick den smått gubbsjuke MrKs hjärta att smälta med sin felfria svenska. Killen är superstjärna på Färöarna (ni vet den där danska motsvarigheten till Åland med 48 344 invånare) och tyckte att det var lite pinsamt att inte veta vilka alla de svenska artisterna var. Ryktet säger dessutom att killen sitter inne med en Wikströmskriven kanonballad, så ni Göteborgare med schlagerbiljett som inte riktigt känner att Poodles eller Chrille Sjögren är er påse...det finns hopp!

Ola kommer inte ge ut någon ny skiva i samband med Melodifestivalen. Den 80talsinfluerade upptempolåten Love in Stereo kommer istället passa som handen i handsken mellan Natalie och SOS på en re-release av senaste skivan Good Enough.

Lasse Lindh tänker inte repa in någon koreografi eller ta på sig "några speciella kläder" bara för att han ska vara med i Melodifestivalen.

Christer Sjögren, som coolt poserade i Göteborgs ganska trista monter, tänker däremot absolut blanda in dansare och gärna en tuff koreografi till sin låt eftersom det är "en låt som tar sig framåt". Han sa också att han inte tänker så mycket på tävlingen, utan ser det som att han gör en perfekt låt för sin publik, med en bra text som han kan stå för. Låten beskrivs som en glad schlagermelodi om gemenskap i ett gränslöst Europa.

I morgon presenteras ju artisterna i Linköping och Karlskrona, och med dagens facit är det en gaska stor knippe artister kvar som det ryktats om på förhand: Vad sägs om Bentzing, BWO, Sibel, Caracola, Nordman, Patrik Isaksson och den numera kanske inte så inofficiella (Christer Björkman meddelade att "imorgon har vi en kvinnlig vinnare av ESC 1999 med bland artisterna") Charlotte Perelli? det blir tufft om finalplatserna i det getingboet.

Buttrast på scenen där artisterna presenterades en och en var gamle Fame Factory-deltagaren Alexander Schöld. Fick ingen klarhet i varför, men kanske var det för att Den Första Svalan mera låter som en psalmtitel än som den "positiva, gitarrdrivna rocklåt" som den sägs vara?

Inget har ju sagts om startordning ännu, men ska vi gissa att de klassiska platserna "först i första deltävlingen" och (favoritplatsen) "sist i sista deltävlingen" i år går till Christer Sjögren och Charlotte Perelli?

Den gamle JustD:aren (och melodifestivaltrean) Wille Craaford dök upp på presskonferensen med sin hund. Vovven såg ut att ta stimmet och stöket ganska bra, och när det blev dags för gruppbild med Wille och tjejerna i Face-84 (som sjunger hans låt Alla Gamla X) la den sig helt sonika tillrätta...på en av tjejernas fötter. Jag är SÅ ledsen att jag missade den bilden med fyra glada ansikten och ett mindre lyckligt.

"Va? Är det riktig is??" - Ola blev lite lätt chockad när han (precis som ungefär alla andra artister i olika omgångar) blev tvingad av ett gäng fotografer att posera vid Kirunas gigantiska isblock-med-infrusen-melodifestivallogga...och bestämde sig för att krama den.

Andra Generationen ska servera sin Kebabpizza Slivovitza (en titel vi för övrigt inte kommer vägra lära oss stava till eller uttala förrän den vinner och vi måste) i Västerås, och de tycker det är skönt att de är helt uträknade på förväg så de kan slå från underläge. Alla sex spelemän i gruppen är andra generationens invandrare (hence the name) och de flesta jobbar eller har jobbat på Volvo i Göteborg. Låten beskriver de som en energisk balkanbrass som spelas på bröllop, födelsedagar och...begravningar och som handlar om att få vara sig själv.

Sanna Nielsen - kvinnan som sedan deltävlingarna infördes aldrig har missat en final med sina tre bidrag - tror absolut att hennes låt har potential att vinna, men främst är hon med för att folk ska få höra låten som egentligen inte skrevs för Melodifestivalen. Låten - skriven av veteranerna Bobby Ljunggren och Aleena Gibson - sägs visa upp en ny sida av Sanna...en ny sida som tydligen är på engelska och i balladtempo.

Henrik Rongedals första musikminne är när han som barn "skrek en ters på brorsan"... Okej. Eh.

Christer Sjögren = gammal medlem i Vikingarna. E-type = besatt av vikingar. Suzzie Tapper = har hållit på med musik sedan vikingatiden. Göteborgs delfinal verkar onekligen ha ett tema.

Jokerspekulationerna är ju i full gång. Liksom Gylleneskor har Schlagerprofilerna hört en hel del namn - men till skillnad från grabbarna borta bland de gyllene sandaletterna så är det inte alls lika stora namn som vi hört viskas. Givetvis är våra läppar förseglade (tills någon hällt i oss för mycket bubbel) men det känns som om de namn vi hört rimmar bättre med Christer Björkmans uttalande om att det redan finns både bredd och riktiga vinnarlåtar bland de 28 låtar som juryn plockat ut, så för en gångs skull kan Jokrarna bara användas för att spetsa till startfältet något, och inte nödvändigtvis vara vinnarkandidater.

Imorgon återkommer vi med viskningar och rop från artisterna i deltävling tre och fyra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

kul att läsa! Tack för bloggen!

Ellen / Schlagerprinsessan.se sa...

Har ni hört Brandur på MySpace? Alltså, finaste rösten ever. Typ.
http://www.myspace.com/brandurenni
Åh, han påminner lite om Jonsi från Island? Eller hur?