21 januari 2008

Nya regler - Nya rutiner

Som ni säkert vet så hade egentligen The Arks placering i förra årets Eurovision Song Contest ingen betydelse om vi bara ser till att tvingas kvala eller inte - i år kvalar nämligen ALLA länder (utom vinnarlandet Serbien och UK/Frankrike/Spanien/Tyskland förstås) i två semifinaler i Serbien veckan innan finalen.

Vilka länder som tävlar i vilken semifinal har tidigare varit höljt i dunkel, men idag presenterade EBU hur det kommer att gå till:

Redan nästa måndag kommer det annordnas en lottning, där de kvalande länderna kommer lottas in i respektive semifinal. Dragningen kommer ske i Belgrad mellan klockan 13-14, den kommer göras av berömda Serbiska idrottsmän(?) och den kommer sändas live via webben på eurovision.tv. Även cypriotisk TV kommer sända arrangemanget, och förhoppningen är att flera länders TV-stationer följer efter.

Lottningen kommer inte ske helt slumpvis. Länderna är nämligen seedade i sex olika grupper, och uppdelade efter "röstningsbenägenhet" byggt på statistik sedan år 2004. Det betyder alltså i praktiken att Sverige förmodligen inte kommer kunna hamna i samma grupp som åtminstone två av Norge, Danmark eller Finland, att alla de forna jugoslaviska länderna inte kommer hamna i samma grupp och så vidare - allt för att förhindra kompisröstning och likriktning på länderna som går till final. Det nya är nämligen att man bara kan rösta i den semifinal där ens eget land deltager - och så givetvis inte på sitt eget land - tillskillnad från tidigare år då alla länder (även de som inte kvalade) kunde rösta i semin. I finalen röstar dock alla länder.

Željko Joksimović - killen som kom tvåa 2004 med underbara Lane Moje - kommer också dyka upp i programmet, och hans uppgift blir att lotta i vilken semifinal som Serbien och "The Big Four" ska få rösta i (och därmed tvingas sända - "The Big Four" har inte behövt sända några semifinaler tidigare).

Startordningen för länderna i semifinalerna och finalerna kommer lottas den 17 eller 18 mars, när alla bidrag är uttagna och alla länders head of delegations möts i Belgrad.

Inga kommentarer: