26 mars 2008

Melodifestivalen 2008 - En sammanfattning

Alla behandlar vi våran eftermelodifestivalendepression på olika sätt. Schlagerprofilerna försöker bota sin genom att MrR har flytt till Las Vegas ("in the neon lights...") och MrK försöker komma över allt genom onyttig mat, jobb som inte alls har med schlager eller kändisar att göra, och genom att blogga om annat i Oswalds Popcorn.

Men innan vi helt stänger dörrarna till melodifestivalen 2008 (vi kommer självklart att fortsätta skriva om schlager och annat här i bloggen året runt...men av givna anledningar finns det inte riktigt lika mycket matnyttigt att hosta fram som under de just passerade sex veckorna), och innan vi sakta men säkert börjar ladda för Eurovision och direktrapporter från Serbien, så tänkte vi bara sammanfatta Melodifestivalen 2008 på vårt egna lilla sätt. Håll till godo.

Årets Vinnare: Charlotte Perrelli
Årets Vinnare 2: Bobby Ljunggren - Tre låtar på topp tre? Oslagbart!
Årets Vinnare 3: Kex-Lars - Vann ''Most F*ckable in MF'08" tävlingen

Årets Vinare: Charlottes segerchampagne - Står numera i MrRs vardagsrum

Årets Förlorare: Androla - Aldrig har en Andra Chansen-plats känns som ett så stort nederlag.
Årets Förlorare 2: The Nicole - Ingen fick så få telefonröster som Razborka-bruden

Göteborg...i tio ord: Face-84, Schlagerprofil-TV, Skaldjursbuffé, 35årsfestfylla, Sjögren-chock, SceneIt-turnéring, Congratulation-höjning, Publikundersökningslurad, Homoomvändningssnygg och Pyromättnad.

Årets Genombrott: Björn Gustafsson - Det största genombrottet sedan Carola i MF? När vi komt ill finalen behövde han bara visa sig för att folk skulle skratta...och ja. Carina Berg-sången i Linköping VAR genial.

Årets Mest Överskattade: Björn Gustafsson - Men att fuldansa till nittiotalshits gör vi på Lino varje helg, och det var roligt första gången. Vart ligger det geniala i att upprepa det i finalen? Och beat box-grejen var det skämskuddevarning på!
Årets Mest Underskattade: Lasse Lindh och Velvet. Bortpetade från topp fyra, men med framgångar på Tracks och radiospelningslistor ändå.

Årets Mest Under- och Överskattade?: Ola's Love in Stereo - I alla fall i den här bloggen. MrK håller den som en av årets tre bästa bra dagar. MrR förstod aldrig dess storhet.

Västerås...i tio ord: Androlaskräll, Hotellsvit, Sannatårar, Kommunfest-underhållning, Rongedalröj, Alcazar-återförening, Champagnekorks-bula, Proffstyckar-sammanställnings-start, TheNicoleDoll och Säckpipsöppning.

Årets "Förmodade nackdel som blev en fördel": Headline - När vi hörde demon tänkte vi "oväntat kul låt, men det där rap-partiet kommer aldrig funka live!". Sen dök Mowgli upp på scen och charmade byxorna av oss alla.
Årets "Förmodade fördel som blev en nackdel": Carola - En tredjeplats och en andraplats för Andreas Johnson på egen hand. Med schlagerdrottningen nummer ett vid sin sida borde väl inget kunna gå fel? Tydligen.

Årets Tydligaste Trend: Folk röstar på låtarna! - Det kvittar om du är Eskobar, Niklas Strömstedt eller Andreas Johnson. Försöker du tävla med ett "lagom långt albumspår på kommande skivan" så röstar inte folk. Är du däremot en uträknad Sanna Nielsen alla tror de är trötta på men kommer med en låt som går rakt in folks hjärtan - då får du flest röster av alla.
Årets Tydligaste Trend 2: Folk röstar på de glada låtarna! - Serbien vann med en ballad ifjol, men svenskarna hade redan haft sitt ballad år. Nu var det Rongedal-boogie, upp-å-hoppa-sväng, grisfest-ompaompa eller gladpopdisco som var årets grej.

Linköping...i tio ord: GustavVasa-krage, Mowgli, Bagageåkning, Kex-Lars, Krönikörskompis, Caracola-refräng, Självgodhets-misstanke, Gustafssonmage, Balladbortsupning och Bourgeoisie.

Årets Svarta: Kläderna - Det dröjde två och en halv delfinal innan någonting annat än svart, vitt och en guldjacka dök upp.
Årets Vita: Kiruna - Fyra snöfria delfinaler slogs rejält på fingrarna när melodifestivalcirkusen åkte till polcirkeln.
Årets Gröna/Gula/Orange: Caracola

Årets Bästa Buffé: Linköping - Både snapasen på torsdagen och lördagens lyxmat var underbara...men rakt igenom har alltifrån Göteborgs skaldjur via Västerås smörgåsbord varit klart godkända.

Karlskrona...i tio ord: Rullbandsrädsla, Hiphop-tomte, Snefylla, Båtbuffé, Linda-schlager, Häxbränning, Fronda-introvert, DixieChicks-influerad, Sillburgare, och Etymon-överkoreograferad

Årets Hetaste: Lars - Förlåt att vi tjatar. Men dock.
Årets Hetaste 2: Lina Samuelsson - Brändes på bål av Nordman fyra gånger på tre veckor.
Årets Hetaste 3: Velvets dansare - Fick även det hårdaste homo att vilja vara hetero för en liten stund.

Årets Kallaste: Kiruna
Årets Kallaste 2: Transporten mellan pressrummet och hallen i Västerås
Årets Kallaste 3: Ryktesvis Pernilla Wahlgrens Harrysspelning på onsdagen i Västerås.

Årets Bästa Låt (MrK): Lay Your Love on Me med BWO
Årets Bästa Låt (MrR): Smiling in Love med Caracola
Årets Sämsta Låt (MrK): Kebabpizza Slivovitza med Andra Generationen
Årets Sämsta Låt (MrR): Hallelujah New World med Eskobar

Kiruna...i tio ord: Separationsångest, DJ-skandal, Papp-Björn, Flyghangarspressrum, Carola-loj, Samepajsare, Bert-åkning, IshotellsJankellare, Brollekoll och Nordman-noja.

Årets Bitch (positivt menat): Sibel - Battlade så hårt verbalt (på skoj) med MrR att det hamnade i Aftonbladets Söndagsbilaga. Gjorde även festivalens vassaste Britneyimitation.
Årets Bitch (negativt menat): Vakten i Linköping - Krävde stenhårt biljett när man skulle UT ur arenan...

Årets scenshow vi gärna såg om-och-om-igen: BWO
Årets scenshow vi gärna slipper till nästa år: Alla där huskören måste leka band och SVT envisas med att zooma in (och slita ut) deras stackars ansikten gång på gång när de småplågat försöker se ut som om de kan spela gitarr, trummor, cello, mungiga, gurka etcetera.

Årets bästa dansare 1: Velvets
Årets bästa dansare 2: Lindas

Finalveckan...i tio ord: Drömuppställning, Brolinparty, Bitchrelease, Bakfylla, Ryberger-räddning, Vapiano, Bard-limbo, Stenmarck-seger, Linospurt och Linda-diss.

Årets nu-har-jag-varit-med-på-något-sätt-varje-år-sedan-2000: Magnus Carlsson - Involverad för åttonde året i rad - i år genom att läsa röstreglerna i Karlskrona.

Slutligen: Det här kan vara årets mest pinsamma felstavning i en rubrik...Fotnot: Bilden är lånad (=snodd) från bloggen kinkyafro.se

Det var det. Men det här är absolut inte slutet. Keep tuning in, and we'll keep turning up!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ni är så kungligt roliga, men vad menas med Ryberger-räddning.

Oswald sa...

Vi hade tänkt att inte avslöja våra små interna uttryck...
...men va fan. Äras den som äras bör!

En Ryberger-räddning går helt enkelt ut på att rädda två stackars Schlagrprofiler från deras tillvaro bland kreti och pleti på Melodifestivalefterfesten till en långt mycket roligare kväll på VIP-hyllan! :)

Skulle för övrigt säkert också kunna användas som uttryck för hur man styr upp ett Mellonummer med två identiska tvillingar.

Anonym sa...

Haha ni e för sköna, tack för senast/Micke Ryberger

Mika sa...

Hahaha ni är ju helt underbara! ;)
Jag skulle också kunna gå med på det där "sluta-få-kören-att-leka-band", med ett undantag att söta och duktiga Caroline Jönsson får fortsätta leka med elgitarr - Försök att föreställa dig Amanda utan henne! ;D

Och så tänker jag göra smygreklam för Carro. http://carolinejonsson.net ;)

Mika sa...

Hahaha ni är ju helt underbara! ;)
Jag skulle också kunna gå med på det där "sluta-få-kören-att-leka-band", med ett undantag att söta och duktiga Caroline Jönsson får fortsätta leka med elgitarr - Försök att föreställa dig Amanda utan henne! ;D

Och så tänker jag göra smygreklam för Carro. http://carolinejonsson.net ;)