10 januari 2009

The One to Beat i MF 2009

Idag är det exakt fyra veckor innan årets Melodifestival drar igång i Göteborg, vilket gör den 10 januari 2009 till Första Schlager-Advent! Självklart bidrar Schlagerprofilerna med lite bränsle till tändningen av årets första ljus i schlagerstaken.

En bloggläsare som kallar sig Johnny Roastbeef efterlyste i ett inlägg tidigare i veckan lite schlagerrykten om årets festival, och undrade om "den lilla fågeln viskat nåt om Måns och Mollys bidrag" och "is Måns the one to beat i år" – och självklart ska vi svara så gott det går.

Låt oss börja med Molly My Marianne Sandén. Femtonåringen sägs ha en jättestark ballad (fattas vara annat med Ljungren&Ubeda bakom spakarna) med en "klassisk Pling-text" (vad det numera innebär efter I Love Europe) och alla vi pratat med som hört Så Vill Stjärnorna säger att hon förmodligen är självskriven i Globen.

Så långt allt väl - men vad gäller The One to Beat 2009 så finns det egentligen bara en person:

Fredrik Kempe!

För vart vi än vänder oss med våra stora öron och under vilka stenar vi än bökar runt med våra schlagertrynen så är det någon av Kempes fyra låtar som kommer upp.

Mest tisslas och tasslas det kanske om Sarah Dawn Finers låt. Det sägs vara årets pampigaste och mäktigaste ballad. En "första akten-avslutning i en musikal" som ju också är klassiskt "Björkman-loves-it"-placerad i sista delfinalen, vilket borde innebära att den är något alldeles extra. Sarah ligger just nu bäst till att vara "Årets Sanna".

Måns sägs ha årets praktschlager, ett fantastiskt nummer och nästan ingen som hört låten verkar utelämna epitetet "Hero 2" när de beättar om den. Han verkar helt klart vara "Årets Charlotte" - men är det bra eller dåligt?

BWO är såklart årets BWO. Men är de BWO 2008 eller BWO 2005? Därom tvistar de lärde. Vill folk ha BWO i en känslomässig ballad där texten är en tung beståndsdel eller vill alla ha Temple of Love 2? Att numret ryktas se spektakulärt ut är det nog ingen som är förvånad över.

Slutligen har vi då Jokern Malena Ernman, vars låt nästan frambringar tårar i ögonen på varenda bög som vi talar med som hört den - eller som i alla fall verakr ge dem lust att springa efter sin tajtaste t-shirt och ge sig ut på jakt efter närmaste schlagerdansgolv på diekten. Årets Bengtzing of the Opera? Och hur långt räcker det i så fall hos svenska folket?

There you have it!
Fredrik Kempe är alltså mannen som leder förhandssnacket.
Även om det självklart buzzas om andra låtar också...

Om att Sahlene/Haukaas har en grym låt, om att Cookies'n'Beans är Årets Calaisa, om att EMD kan sjunga Imse Vimse Spindel och gå till Globen med tanke på Grammisstödet, om att Nina Söderqvist är Årets The Poodles (och då snackar vi Night of Passion - inte Line of Fire) och så spekuleras det i hur bra årets hetaste MF-trend "tjejpop a' la' Rix FM" kommer gå: Är Marie, Vevet, Amy och Agnes allihopa i Globen eller tar de ut varandra? Starkast är buzzet i så fall kring Velvets låt, även om Agnes så klart har häng. Men Scotts? Vilka är det?

Så nu vet ni det.
Men innan ni kastar er iväg till Ladbrokes och spelar upp hela er månadslön med de här ryktena som bas så glöm för all del inte vem som ägde allt förhandssnacket ifjol: En liten låt som hette One Love med Carola & Andreas Johnsson.

Hur folket i schlagergettona i Stockholm än snackar så kan verkligen vem som helst fortfarande vinna MF2009! Och i år är det inte bara en klyscha.

9 kommentarer:

Johnny Roastbeef sa...

Ojoj ett helt inlägg tillägnat lilla moi i favoritbloggen den här tiden på året! (H)

Så word on the street i schlagergettona är Sarah D alltså.. Hmm tycker mycket talar för att vi får rekordmånga ballader i Globen!

Vi har inte skickat en ballad sedan 1999, delvis beroende på att juryn inte gett nån kärlek till ballader de senaste åren.

Folkets dom däremot var tydlig förra året, det är dagas att bryta vårt usla ESC-mönster och skicka en ballad! Typ 50k fler röstade på Empty Room än på Hero, anmärkningsvärd siffra då en viss Queen Perelli framförde den senare.

Blir det allt för många ballader i Globen finns scenariot att de tar ut varandra (balladälskarna där ute sprider ut rösterna) och då sopar Måns "Hero 2" rent, no doubt! Han om nån lär tjäna på nya 8-manna regeln då han hintat i en intervju att scenshowen är inspirerad av Ani Lorak (youtuba "ani lorak russia" hennes promo-framträdande under rysslands nationella final med alla dansare som äntrar scenen, MÄKTIGT!!) Något i närheten, även i 8-manna version, skulle ju vara en revolution i Melodifestivalen (generellt torr på extravaganta scenshower) och dra röster som fan!

Men blir det lite skrällar i delfinalerna så att några av alla favorittippade artister med ballader slås ut innan Globen, ja då vinner en ballad MF 2009!

Och då tror jag trots allt Molly har bättre chans än Sarah D. Hon har förmågan att framkalla gåshud något iaf jag inte får av Sarah D trots att även hon har fin röst. Och stugorna visade ingen överdriven kärlek till Sarah D i finalen 2007 när skolfröken(!) slog henne med 71k röster och vann balladkampen i folkets ögon..

I popularitetstävlingen MF räcker det inte att ha en stark låt för att vinna, är man inte superstar (Carola, Ark, Perelli) behöver man charma tv-tittarna to da bone!! Antingen med oskyldiga rådjursögon och gåshudsframkallande sång (Molly) eller med en jäkla energi&dans på scen (Måns).

M&M i skålen den 14 mars känns helgarderat! (H)

Anonym sa...

Tycker att du själv skall inse att du trots vad som stod i artikeln fortfarande har bestämt dig för Måns eller Molly! Säger en del om dig!!
Lycka till!

Rostbiffen sa...

Anonym:

Eh what? Artikeln bekräftar ju att Mollys bidrag är en ”jättestark ballad” och att den ”antagligen är självskriven i Globen” och att Måns låt är en ”praktschlager, ett fantastiskt nummer, en Hero 2”. Varför ska jag då ändra mina förhandstips? Låter ologiskt. Eller var det någon info som jag inte tagit fasta på tycker du? Den om Sarah D? Men där motiverar jag ju varför jag tror hon förlorar en duell mot Molly trots stark låt.

Så ja, vad säger det om mig?? Att jag kan tolka information från en artikel och använda den i en analys? Jo tack, men det vet jag redan. :)

Och Lycka till? Med vadå? Förhandstipsen? Haha det är lugnt, tror jag överlever i fall någon annan vinner också! ;)

Anonym sa...

Men Lili och Susie då? De är ju de som ska vina i år!

Anonym sa...

Nej inte vinna, det hoppas jag inte om lili och susie :/ // Jonas

Oswald sa...

Lili&Susie säg ha en klassisk schlager i klar Lili&Susie-tappning. En perfekt comeback. Men vinnarbuzz har de knappast...de får nog vara glada om de tar sig till Globen!

Anonym sa...

Klart de vinner:-) Hoppas kan man alltid. Fast de vill ju inte vinna heller så.

Bonnie sa...

Jag blir lite ledsen över att inte finna namnet Alcazar i texten en enda gång.. :/

Oswald sa...

Bara lugn, Bonnie!
Vinnarbuzzet kanske inte kretsar kring Alcazar, men vi har hört att de har en riktigt bra discolåt helt i klass med deras tidigare bidrag - möjligen lite mindre schlagrig/svensktopp och mera cool (och därför kanske inte Globen-material).

Men inga fans lär bli besvikna!