11 januari 2009

Hetaste året ever.

När vi går in i Melodifestivalsbubblan den 7 februari gör vi det med det starkaste startfältet någonsin. Ja, så är det faktiskt. Vi Schlagerprofiler har hela tiden hävdat att det här kan bli det bästa året någonsin och nu pekar fler pilar än någonsin på just detta. För aldrig tidigare har så många (just nu) heta artister medverkat i Melodifestivalen samtidigt.
Vad bygger vi detta påstående på då?
Jo:

§ Agnes har under hösten rönt enorma framgångar med On & on och albumet "Dance! Love! Pop!" Och i lördags gick hon upp på Trackslistans förstaplats med låten Release me.

§ EMD har toppat Hitlistan med alla sina singlar, och har ett storsäljaralbum i ryggen. Dannys andra platta gick dessutom upp på en andra plats på albumlistan i början av januari.
I veckan fick EMD också en Grammis för Årets Låt. En omröstning som HELT bygger på att folk RÖSTAR. Precis som i Melodifestivalen...

§ Scotts toppar för andra veckan i rad nu Albumlistan i Sverige. Och de kom tvåa i Dansbandskampen, ett tv-program som bygger på att folk...ja, ni förstår.

§ Shirley Clamp toppade albumlistan starx innan jul. Visst, hon delar visserligen den äran med Sanna Nielsen och Sonja Aldén, men tusentals skivköpare drar flickorna över samma skönsjungarkam. Och Shirleys stämma har i jul arbetat sig in i väldigt många öron.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas att du har rätt! "Alla andra experter" i typ kvällstidningar har skrivit att detta är ett mellanår. Kul om de har fel. Och jag vet ju vem jag brukar tycka har rätt.
/håkan

Johnny Roastbeef sa...

Absolut, EMD&Scotts ska ju ha toppchans att gå till final tack vare sina fans! Däremot borde de väl få det svårt i Globen där en jury har halva makten? Rent spontant känns det inte som boyband och dansband står så högt i kurs där? Ron&Ossie, Mästare, er åsikt i frågan?

Underbart att ni inlett det konkreta artist/bidrags bloggandet! Vi är flera informationshungriga som följer bloggen intensivt nu! Ni har kontakterna som vi inte har!

Johan sa...

Håller med om allt som skrivs - men kan vi inte prata lite tyst om det så att man kan kamma hem bettingvinster på att Scotts snor Alcazars finalplats och att Molly/EMD skickar BWO till Andra Chansen? =)

Eller är det bara vi melodifestivalfans som har koll på detta? Vad tror ni, kommer Alcazar och BWO att pekas ut som självklara finalister av pressen?

Tommy sa...

Håller verkligen med om Agnes är het, kanske till och med hetast!
Frågan är ju om det bara är positivt att synas så mycket före festivalen som Agnes gjort? Måns verkar ju köra på taktiken att synas och höras så lite som möjligt..

Oswald sa...

Scotts tror jag absolut skulle ha svårt med juryröster - och jag är inte alls så säker på att de är så säkra i Globen som många tror. EMD däremot är jag osäkrare på. De är nog garanterat i Globen och kan säkert få juryröster också. Avvaktar tills jag hört låten om att säga något om deras eventuella vinstchanser - men jag tror de kommer vara bland de vinsttippade i så fall.

Jag tror nog pressen håller sig på mattan med att tippa favoriter tills de hört motståndet, men visst. På pappret ser säkert BWO och EMD ut som favoriter och de kan möjligen missa att Mollys ballad kan knäacka BWOs. Vad gäller Alcazar så har de varit borta så länge och bytt ut så många medlemmar så jag inbillar mig att de inte alls kommer ha samma favorittryck som Serneholt, Scotts och Shirley i Göteborg.

...och jag tror tvärt om att det bara är positivt att ha buzz när festivalen börjar så länge det är BRA buzz (a la Agnes) - typ att man har haft hits etc. efter en längre tids torka. Då känns man inte "sista chansen".
Man ska ju däremot inte vara utsliten för att man har varit med i alla program som finns så folk känner "nä, inte igen" och Måns har ju klart gjort rätt som valt att ligga lite lågt efter en intensiv period 2007.

Johan sa...

Jag sticker nog ut hakan och säger att Marie Serneholt blir årets stora flopp! Att hon skulle kunna casha in några röster från A-Teensfans tror jag inte på - hur ser den typiske A-Teensfanatikern ut 2009? Existerar han/hon överhuvudtaget? Och de var ju aldrig direkt kända som något liveband direkt. Alltså vet man knappt om Marie (till skillnad från till exempel Agnes, som ju verkar lite i samma genré) har en bra liveröst - se bara på Sara Lumholdt när hon medverkade i Sing-a-long på TV3 - skämskuddevarning de luxe!

Marie fick ju inte ens till några stora hits med sin Elofsson-pennade solodebut för ett par år sedan och i ett fält med ett par folkhemsfavoriter (Scotts, Shirley), en rejäl, men relativt okänd rockröst och bra karisma (Nina S), På Spåret-af Ugglas och ett Alcazar som i och för sig bytt medlemmar men ändå lever lite på namnet så tror jag att Marie får vara väldigt nöjd om hon skulle lyckas kravla sig vidare till andra chansen.

Oswald sa...

Jag håller med dig i mångt och mycket, men skulle nog säga att allting i Maries fall hänger på låten.

Jag tycker inte det finns någon speciellt superfavorit i delfinal 1, så en Andra Chansen-plats för Marie skulle jag inte kalla flopp. Åttondeplats däremot - då snackar vi.

Har hon en riktigt bra låt, vilket jag faktiskt tror att hon har, och lyckas framföra den snyggt så tror jag att hon har en minst lika bra chans som Shirley, Nina och Alcazar. Mellan de fyra hänger allt bara på låt och dagsform.

Scotts framgång däremot känner jag bara hänger på huruvida de lyckas plocka vidare sin Dansbandskampen-hajp (efter faktiskt ha blivit krossade av Larz Kristerz i finalen).

Ronny sa...

Nu kastar jag mig in i detta också.
Jag tror inte alls på Marie. En femteplats som bäst.
Scotts, Nina, Alcazar och Shirley kommer alla före.
Marie blir Velvet.

Johan sa...

Ronny: Exakt det jag ville ha sagt men använde tre gånger som många tecken för att få fram. =)

Och det jag glömde skriva var att för Maries del är nog en "Velvet" att betrakta som en flopp med tanke på att hon nog kommer att hypas av pressen under Göteborgsveckan.

Oswald sa...

Usch.
Kan vi inte bara komma överrens om att sluta nämna Scotts så mycket.
Jag blir sur i magen.

Den stora frågan är ju också om Velvet blir årets Velvet.

Anonym sa...

Usch,, jag tycker inte ens Skotts är särskilt bra // Jonas

Anonym sa...

Mellanår? Skriver "experter" det? Allvarligt? Det är såhär jag vill ha mitt Melodifestivalen - med Sveriges popelit och så lite skämtlåtar som möjligt. Håller med fullständigt, 2009 kan bli det bästa Melodifestivalsåret någonsin.