15 januari 2009

Startordningen är här - vi har statistiken!Får vi bjuda på lite intressant statistik med anledning av dagens startordningspresentation? Hur mycket betyder ett startnummer egentligen? Jo, rätt mycket visar det sig när vi blickar tillbaka på sju års deltävlingar.

Många snackar om att det är bra att gå ut först och ännu bättre att starta sist. Och visst, det stämmer rätt bra visar det sig. Av de 28 bidrag som alla gått ut som nummer åtta i sina delfinaler har hela 15 gått direkt till final, och 10 till "Andra Chansen". Sedan 2005 har faktiskt alla de bidrag som vunnit hela festivalen gått ut med just startnummer åtta (Las Vegas, Evighet, The Worrying Kind och Hero). Bara tre bidrag har misslyckas med detta gyllene startnummer (Fredrik Wennmans Vackrare nu blev 2002 femma, Kayos Innan natten är över blev 2006 sexa och stackars Eskobar blev i fjol sist i sin deltävling med Halleluja New World). Anmärkningsvärt är också att ett bidrag som startat sist aldrig slutat som sjua i någon delfinal.
Fredrik Kempe kan med andra ord skatta sig lycklig eftersom han ligger bakom tre av årets bidrag som fått startnummer åtta...


Att starta först har som sagt också visat sig vara bra. Sju av låtarna som startat som etta har gått till Globen, och hela 12 har tagit sig till "Andra Chansen". Deltävlingsöppnaren Lena Philipsson vann dessutom hela Melodifestivalen 2004 med Det gör ont.
Bara Regina Lunds Rainbow Star (2007) och Niklas Strömstedts För många ord om kärlek (2008) har misslyckats totalt med detta startnummer och slutat sist i sina delfinaler.

Intressant är att startnummer sex faktiskt har visat sig vara det näst vassaste efter att gå ut sist. Detta startnummer har genererat hela 11 Globenfinalister och 10 Andra Chansen-platser! 2008 var ett riktigt toppår för de som fick detta startnummer: Amy Diamond och Sanna tog sig direkt till final, Sibel gick till final via "Andra Chansen", och debuterande Caracola tog sig till AC från startnummer sex. Kan detta upprepa sig för de fyra akterna som startar på samma position 2009?
Mycket troligt för en kandidat i alla fall, då Sarah Dawn Finers mäktiga ballad fått detta startnummer i sista delfinalen. Alcazar och Amy Diamond har också ärats med startnummer sex, vilket känns rimligt. Men varför Maja Gullstrand fått samma startnummer är dock i vår värld obegripligt.

Sämsta startnummer då?
Tja, att gå ut som andra bidrag har inte visat sig vara lätt. Bara två låtar har gått till final från detta startnummer (Marie Lindbergs Trying to Recall (2007) och Sanna Nielsens Hela världen för mig (2003), och bara två har tagit sig till "Andra Chansen" (Dates Det innersta rummet (2002) och Electric Banana Bands Kamelont (2006). Däremot har startnumret genererat tio sjundeplatser och nio sistaplatser. Knappast en drömsits att starta som tvåa alltså.
Sorry, Fagerlund, Lindh (andra året i rad med det startnumret i samma delfinal), Rigo och Star Pilots.

I övrigt:
Startnumren tre och fyra har båda genererat ungefär lika många finalister och "Andra Chansare": Som trea har fem gått till final och sju till "Andra Chansen", och som startnummer fyra har fem gått till Globen, och lika många till "AC". Som startnummer fem däremot så har hela sju bidrag gått till Globen och tre till "Andra Chansen". Rätt bra finalodds för en "femma" alltså...

Och slutligen, fem bidrag med startnummer sju har nått final, och sex "AC". Men troligast enligt statistiken är en sjätteplats. Åtta gånger har bidrag nummer sju blivit just sexa.

5 kommentarer:

Johan sa...

Ernman får Perrelli/Carola-platsen - det hade jag aldrig trott! Usch, den sista delfinalen blir ett riktigt getingbo. Är riktigt rädd för att Agnes inte ens tar sig till AC. SDF är gjuten bland de fyra och dansbandsfansen (och de är inte få...) sluter upp bakom Thorleifs och tar dem säkert direkt till final. Håller med om vad som skrivits innan - det här blir det bästa året någonsin!

Alexander sa...

"Men varför Maja Gullstrand fått samma startnummer är dock i vår värld obegripligt."

Pardon me... men varför är det obegripligt?

Ronny sa...

För att Maja är en menlös artist och vi tror inte så mycket på låten. Finns betydligt intressantare låtar och artister än henne.

Alexander sa...

Jag hejar på Maja!

Ronny sa...

Okej, det respekterar vi. Men jag tycker ändå att Maja är påfrestande i både musik och stil. Har aldrig gillat henne vidare mycket.