04 februari 2009

En första lyssning på Göteborgsbidragen

Nu är jag på plats med en hög journalister, bloggare och annat löst folk på hotell Opalen i Göteborg, inklämda i ett litet konferensrum (ni vet ett sådant där litet och långsmalt som alltid hade en overhead längst fram förr) med SVTs bandspelare från 1988 och ska få höra de åtta första bidragen i årets Melodifestival för första gången.

Jag skriver ned mina första intryck allt efter som de kommer. Here we go.
Nina Söderquist - Tick Tock
Melodifestivalen 2009 öppnar faktiskt ganska identiskt som MF08 – med den skillnaden att Ninas rockröj känns något roligare än E-type & Pudlarnas ifjol. Något. Låten doftar lite Hanna Pakarinen (Finland 2007) men med en kul liten nästan omärklig kastanjett-grej och med Ninas långt "musikaligare" röst. Nackdelen är att den är lite enformig. Den bränner liksom allt sitt krut med en gång och därefter händer inte så mycket mer än att den känns långt mycket längre än sina tre minuter. Men okej...rock är ju det nya svarta inom schlagern och jag räknar inte alls bort Nina än. Tvärtom.

Jonathan Fagerlund - Welcome To My Life
Tja, det var väl ganska väntat att High School Musical/Britannia High-trenden skulle drabba även Melodifestivalen. Jaja, nu återstår det väl bara att se om Jonathan är nå'n Zach Efron att räkna med då också. Småtjatig hallåhallåhallå-refräng i en låt som känns som om vi hört många gånger tidigare med då med en Jimmy Jansson eller en Alexander Schiöld. Radiovänligt. Trallvänligt. Men förmodligen helt chanslöst på lördag.

Shirley Clamp - Med hjärtat fyllt av ljus
Om ni hoppats på en ny Min Kärlek är ni fel ute, men om ni trott att det här är en ballad i samma linje som Shirleys S-polare Sonja och Sanna gjort succé med de senaste åren så har ni helt rätt. Ta en skopa Se på mig, en nypa Kärleken Är, sprinkla med För att du finns och så stoppa in några extra Bobby-ballader och en hel säck med Pling-ord (ljus, skuggor, hjärta, änglar, drömmar) och så mixa runt dem med en musikalisk stavmixer och så har ni Med hjärtat fyllt av ljus... Globenkandidat? Säkert. Vinnare där i så fall? Nä, det tror jag faktiskt inte. Shirley kommer säkert att kunna dominera Svensktoppen ett bra tag med den här – men jag kan inte hjälpa att jag hellre sett henne explodera in i det där gaydisconumret hon snackar om i senaste QX...

Scotts - Jag tror på oss
Oh, vi får höra HugoBoss-versionen... Okej, vad ska jag säga? Rocka upp en låt med Uno Svenningsson och stoppa den i händerna på Sveriges mest populära dansband – voila! Där har ni den här förmodade Globen-kandidaten. Eller? Skulle något kanske kunna stoppa Sveriges hetaste dansband att traska rakt in i Ericsson Globe? bra är ju faktiskt inte låten. Man förstår varför Linda Bengtzing valde bort den. Inget speciellt alls. Men "tyvärr" för oss som inte är så nere i dansband - inte så dålig heller. Ska bli intressant att se hur det kommer att se ut live.

Emilia – You're My World
Emilia jazzar till det. Det börjar nämligen lite som en jazzkväll på musikskolan för att sedan blomma ut i lite Motown-vibbar i refrängen som förvandlar alltihopa till en glad, lite trallvänlig poplåt. Kan kanske växa under veckan, men den känns alldeles, alldeles för anonym för att ha någonting i toppen att göra efter en första lyssning. En positiv överraskning i vilket fall.

Alcazar - Stay the Night
Efter en första vers och refräng har jag ingen riktig kläm på låten (den hoppar omkring och byter stil på något underligt sätt som någon mer musikalisk än undertecknad säkert kan förklara) men efter andra refrängen är jag helt med och när de tre minuterna är över är jag helsåld och vill kasta ur mig påståenden som att den här raka Knock on Wood-discon är det bästa Alcazar figurerat med i den här tävlingen. Nä, den har inget av de schlager- och dansbands-ok som Not a Sinner... och Alcastar ju faktiskt hade (och som gjorde dem stora med Magnus i fronten) men den är istället pure Alcazar som jag redan vill dansa till...men så är jag ju ett svårt skadat Alcazar-fan sedan länge (som tycker de aldrig varit bättre eller snyggare än sedan Lina kom med). Jag har ingen aning om hur folk ute i stugorna tar till sig det här – kanske är det för enformigt eller för "hårt" och "kallt" - men just nu känner jag att om undertecknad ska måla en skylt med någons namn på till arenan på lördag så är det just Alcazars som kommer stå på den. Alla på en gång nu: "Stay the night, won't you stay the night?"

Caroline af Ugglas - Snälla, snälla
"Snälla, snälla, snälla stäng av!" ropar någon i lokalen. Haha. Inte så snällt, kanske...och kanske inte helt rättvist heller. För visst är det ganska okej? En soft soulballad med berättande text på svenska med Carolines speciella röst ("Billiga julklappsrim!" hojtar någon framför mig i och för sig) - men låten låter kanske mera som svensköversatt variant av coverversionerna i The Commitments än som originalen, då. Sistaplatsen på lördag? Eller hittar den sina fans? Den är ju åtminstone väldigt tydlig i sin genre.

Marie Serneholt - Disconnect Me
Hmmmm. Jag gillar Marie Serneholt och jag brukar älska Tony Nilssons låtar – men det här extremt tydliga försöket att låta Eurovision (eller i alla fall hur vi svenskar uppfattar Eurovision) får jag inte riktigt kläm på efter en första genomlyssning. Lite för enformigt, lite för "icke-hookigt", lite för mycket "vi vill gärna låta som 'Skara-schlager' förmodligen låter i Turkiet eller Grekland"... Mera hmmmm. MEN! Får jag bara höra den lite mer – det här är ännu en låt som kanske kan komma att växa - och får jag framförallt se Marie in action – så kanske jag kan säga något mera definitivt. Men efter ett första intryck citerar jag Bob Hund: Istället för musik; förvirring!

Jahapp, det var alltså alles. Ganska okej. Lite roligare start än ifjol tycker jag allt...i alla fall så här innan de spelats om och om och om igen. Men det är ju imorgon det kör igång på riktigt – precis som med maten på en bra restaurang så är minst 50% av ett Melodifestivalbidrag det visuella intrycket...om inte mera. Då återkommer jag inne ifrån ishallen – och då förmodligen med helt andra åsikter än de här första.

Bilderna kommer från SVT.se

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för infon! Oj oj oj kan inte vänta! Vill ha MF nu!!! :D

Damian sa...

Thanx so much, I really hope that we'll see Alcazar instead of Scotts in final. Pity that Shirley brought another Lionheart ballad, I don't think that it will be my favorite.

Pierre sa...

Spääännande! Melloadrenalinet börjar rusa bara av att läsa det här!

Posh sa...

Åh tack, tack, tack för dina kommentarer och all info om låtarna. Dessutom tycker jag att det är bra att du är lite småkritisk vid en första uppspelning så att vi vanliga dödliga inte blir besvikna när vi sen hör låtarna. Brukar själv vara mycket negativ när man först får lyssna på nätet/radio för att sen bli lite gladare i de flesta fall när man ser showen.

Ser fram emot att läsa om repetitionerna!!! Och nya videobloggar om laxkastning och annat skoj!

Alexander sa...

Jag kan riktigt se Caroline ligga eller sitta på scen och ropa "Snälla snälla snälla!!". Så typiskt henne. Usch hatar den kvinnan! Och fler verkar ju hålla med :)

Jag hoppas på Shirley och Alcazar.

Damian sa...

Nej! Caroline is so sweet ^_^ She's clown, she brings so much fun on the stage :)))