09 mars 2009

Några ord om startordningen, vinnaren och engelska översättningar

Signaturen Johnny Roastbeef tyckte sent igår att vi fick sluta mysa med vår baksmälla (hmm, myser du verligen med dina baksmällor Johnny? And for the record var vi mest "lite trötta") och "ge oss en låååång kombinerad startnummersanalys/och vilka bidrag som Globen-juryn kan tänkas premiera". Klart vi lyssnar på våra läsare - so here we go!

Fast särskilt lång blir den nog inte.
Det finns ju inte mycket att säga om startnumren?

Att Måns och Malena förmodligen vunnit sina delfinaler visste vi ju innan, och det här var väl det slutgiltiga kvittot på det. Däremellan ligger resten uppdelade på upptempo vs ballad, många telefonröster vs lite mindre, avskalade nummer vs storslagna shower.

Jag är helt övertygad om att en låts startnummer har noll betydelse i en Melodifestivalfinal. I Eurovision är det en helt annan sak, men här i Sverige (med bara elva låtar där en stor del av publiken hört och sett alla låtar redan) betyder det nada.

Hur juryn röstar är däremot en helt annan grej.
Det är ju kalassvårt att avgöra i år!

Förra året sopade ju Linda Bengtzing hem högvis med röster från juryn (hur någon kan tro att Mr Björkman manipulerat dem till det övergår mitt förstånd...I love Linda, men känns den "internationell" eller som "en list-hit") och låten alla trodde skulle sno de flesta juryröster innan finalen blev istället stoppad ifrån att vinna av densamme!

Men ska vi våga oss på en gissning tror vi att Malena, Caroline af Ugglas, Sarah och Alcazar kan vara bidrag som drar till sig en del juryröster. Möjligen hjälper de även Sofia från att hamna sist och ger Agnes lite ströpoäng för ren hitkänsla och modernitet. Vi tror däremot att Måns och EMD kan få det svårare med jurykärlek. Vi tror de anser att Måns förmycket liknar det vi skickade ifjol, och att de inte är jätteimponerade av Idolpojkarnas röstinsatser.

Men vad vet vi? Kanske älskar juryn Pussycat Dolls och Sam Sparrow?
Vi skulle knappast skaka av förvåning om vi har helt fel.

En sak är i alla fall säker:
Just nu känns det dock som om vi går mot en final med den största skrällsegraren i Melodifestivalhistorien; Caroline af Ugglas leder de flesta omröstningar, och trots att säkerligen en större del av schlager-Sverige avskyr än älskar tjejens Commitments-soul, så råder det ingen tvekan om att den väldigt stora skara som älskar henne (och hon ÄR verkligen festivalens största snackis) har ett enda bidrag att rösta på på lördag medan belackarna har ungefär 4-5 andra bidrag de fördelar sina röster emellan...

Schlagerprofilerna skulle nog varken direkt jubla eller gråta om det blev Caroline i Moskva, men en sak är säker. OM så blir fallet vill vi INTE ha någon engelsk översättning på låten. Då måste den få förbli som den är.

10 kommentarer:

Johan sa...

Usch skriv inte så där om af Ugglas - jag får kalla kårar...

Låten är väl i och för sig bättre nu än när man hörde den första veckan, men jag får verkligen panik bara att blotta tanken på henne. Men det är väl antagligen det som är grejen. Hate it or love it.

Rostbiffen sa...

Hmm... det var Mr K:s mysande mot den norrländske alfahannens hals jag syftade på! :P

Alltid lika intressanta analyser maestros, lapar girigt i mig av er MF-visdom! (H)

Lite debatt:

”Jag är helt övertygad om att en låts startnummer har noll betydelse i en Melodifestivalfinal.”
”Vi tror däremot att Måns och EMD kan få det svårare med jurykärlek.”

Men visst brukar väl den som av Björkman&Co äras att gå ut FÖRST och SIST även vara poppis hos juryn rent historiskt? Således borde även Måns få högt av juryn i.o.m. sin tilldelade startposition som numero 1?

Och juryn är den utbytt från förra året? Om inte så borde ju samma personer ha ungefär samma smak och inte tokdissa en Hero 2... 116p förra året... låter 20p avdrag för Charlottes fiasko och åtminstone 95 juryp. i år helt orimligt?

Håller helt med om att Malena, Sarah och Alcazar kommer få jury love! Men Ugglas? Tycker det lutar mer åt ett skolfröken-07 resultat... but that’s me!

Er serve! :)

Mvh, er lärling rostbiffen

Oswald sa...

Jurymässigt kan Ugglas ABSOLUT bli årets Marie Lindberg. Jag har svårt att tänka mig att hon uppfyller det de flesta skulle tycka känns "Eurovision 2009" (även om jag själv tror det skulle funka långt bättre i ESC med ugglan än med exempelvis Agnes mfl).

Det var mera en teori om att A) juryn och "folket" skiljer sig väldigt sällan SÅ mycket åt om vad som är favoriten (visst, vi vet alla när det har hänt - men både Stenmarck och Charlotte var folkets tvåor) och B) Melodifestivaljurys (juryar? juries?) har väl historiskt sätt alltid haft en förkärlek till vad som man med generalism kan kalla "riktig musik"?

I alla fall. Den biten är klart diskutabel.

Däremot tror jag inte att Ugglas är en Marie Lindberg i avseendet "får femte mest publikröster".

Marie Lindberg ledde aldrig några Aftonbladet/Expressen-undersökningar och var aldrig en vattendelare/ett "älska-eller-hata"-bidrag som Caroline är.

Vad gäller Måns eventuella jurykärlek så tror jag att varenda jurymedlem (oavsett om de satt med ifjol eller inte) vet vad som hände ifjol, och känner sitt ansvar för att skicka något diametralt annorlunda...

...men visst gäller devisen "folket och juryn tycker egentligen inte så olika" här också, och i så fall har du såklart rätt.

Är vi åtminstone överrens om att Molly, Sofia och Emilia är tre av de fyra bidrag som inte får några telefonrösterspoäng från folket?

...och i övrigt så myser man alldeles för lite med Marcus Larsson. hahaha. Han är verkligen världens skönaste snubbe!

Oswald sa...

...och okej...
Jag VET att Marie fick fjärde mest publikröster. Det var mera menat som ett bildligt exempel!

Rostbiffen sa...

Yes yes...va juryröster (4p) jag syftade på med mitt ”Tycker det lutar mer åt ett skolfröken-07 resultat...”

Abso-fuckin-lutley, vi e överens om Molly, Sofia, Emilia i folkbotten! (synd på Molly dock, Bert höll inte sitt löfte om en stark låt! GRR) Släng dit Agnes också så har vi den lottlösa foursomen när folket sagt sitt!

Nille sa...

Tittar man historiskt så har startnummer ett funkat grymt bra hos juryn (1-1-2-1-1-2-1) medan startnummer 10 haft bättre stöd hos tittarna än hos juryn (4-4-3-3-3-1-4). Hoppas på omvänt i år.

Och visst är det roligt att nörda ner sig i statistik? :D

eurofivestar sa...

Och Caroline hinner nog inte med en översättning. Texten och inspelningen av Sveriges bidrag ska med Herr Björkman till Head of Delegations möte i Moskva på måndag. Så om hon inte har den redan klar så är det för sent. Men inte vinner hon väl.....

Anonym sa...

Caroline får bara inte vinna! Skam isåfall.

Posh sa...

Jag är helt förälskad i både "Snälla, snälla" och Caroline och skulle bli överlycklig om hon faktiskt gick och vann hela skiten. Men jag har en känsla av att hon hamnar på andra plats med Malena snäppet över sig. Hur som helst så hoppas jag att ugglan har en engelsk text i byrålådan just in case. Tror att den starka känslan går igenom språkbarriärer men för att folk verkligen ska förstå innebörden av texten hjälper det ju med en BRA engelsk text. Låten får mig att tänka på min ESC07-favorit Ungern. Skitbra på ungerska men fenomenal på engelska. (Men Caroline lär ha bättre engelskt uttal...)

Anonym sa...

Ni har ju koll på det här. Vet ni vilket underlag juryn har för sin bedömning?