09 mars 2009

Skämtar ni, EMD?

Fick precis tips av en bloggläsare om var idén till EMD:s nummer kommer ifrån. Inte nog med att låten är i samma stil, dessutom rippar trion hela numret rakt av. Dansare i samma kläder, käpp, hatt och cool dans där man drar lite i hatten.
Fantasilöst, grabbar.

11 kommentarer:

Anonym sa...

eh, ok och denna klädsel och rörelser skulle vara något så unikt? det finns nog otaliga fler de kan ha "snott" den idéen ifrån isf... plagiatdebatten måste ändå ha sina gränser...

Alexander sa...

Håller med Anonym.

Oswald sa...

hahaha
Det råder ingen tvekan om att grabbarna i EMD har fans som inte vill man skriver det minsta negativt om pojkarna. :)
Gott så!
Hade många av årets finalartister bara haft hälften av er så hade de förmodligen skrattat sig lyckliga.

Och vi har inget emot att man snor från andra - inget är tröttare än de ändlösa "den här låten liknar den"-diskussionerna som dyker upp varje år - då många av de bästa poplåtar som gjorts har sitt ursprung i befintlig musik.

Malena Ernmans Kylie-stöld i verserna är ju för övrigt genial!

Men med det sagt; om man tar äran åt sig att ha kommit på ett helt nummer själv istället för att säga att man sett en cool video och inspirerats därifrån så tycker vi det är helt i sin ordning att vi uppmärksammar det.

Sorry, fans!

Men ni ska se att killarna skrattar hela vägen till banken och topp fem i Globen i vilket fall... :)

Anonym sa...

Jag håller med min namne som kommenterade först...

Låt mig först säga (så min kommentar inte bortförklaras) att jag inte är ett EMD fan. Jag äger inte en skiva, och har inte en enda låt i ipoden.

Men hur kan man påstå att de snott sitt koncept från just den här killen? Har ni aldrig hört talas om Hollywood på 30-40 talet? Fred Astaire ring a bell?

Visst är det kul att veta vad ni tycker om bidragen - bra om Lili & Susie, BWO och Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng (och dem gick det ju bra för) och mindre bra om Måns och EMD - men när kritiken blir larvig är det ju inte lika roligt...

Oswald sa...

Jag har absolut inget problem med varken Måns eller EMDs låtar. De ska absolut vara i Globen båda två! Så det där har du fått om bakfoten!

Okej, vi vill inte att Måns ska vinna med en låt som är snarlik Charlottes, men det är ju en annan femma.

Nåväl. Att vi tycker olika om låtarna var kanske inte stora problem här.

Håller du inte alls med om att det är det en viss skillnad på ett steppnummer med Fred Astaire och en modern danslåt med tufft backbeat där man valt att dansa sex personer med hög hatt och käpp (och där de gör vissa helt identiska moves)?

Okej. Då tolkar vi det bara annorlunda.

Men lita på att vi ska kolla med Danny på torsdag huruvida han är ett Sam Sparrow-fan eller inte så reder vi ut den saken en gång för alla!

Sarah Dawn Finer inspirerades för övrigt av filmen Hero till sitt nummer, Måns är ju onekligen en Pussycat Dolls-video och Alcazar lånar av Miami Vice (åtminstone i Globen). Bara så vi är klara över det också.

Anonym sa...

"Jag har absolut inget problem med varken Måns eller EMDs låtar. De ska absolut vara i Globen båda två!"

När ni listade året bästa låtar satte ni Måns på plats 8 respektive 11, och EMD på plats 13 respektive 17. Tycker ni inte att de tio bästa låtarna ska vara i Globen?

Vad jag menade var att populärkultur lånat från Hollywood i decennier, så varför blir det annorlunda när EMD gör det? Ett exempel av många: http://www.youtube.com/watch?v=4SKkRtTbKWM

Oswald sa...

Jag vet inte om du läste vad jag skrev tidigare: Folk får gärna låna hur mycket de vill för min del (jag skrev by the way inte inlägget heller, bara om en parentes).

Men bara för att det är helt okej gör det ju inte mindre fantasilöst när man rippar ett nummer rakt av, eller?

Sedan ser ju numret snyggt ut på scen, skiljer sig från allt annat i finalen och passar grabbarna - men vi tycker ändå det är fantasilöst att man tagit det rakt av.

Är du med på vad jag menar?

Och nej. Det jag personligen tycker är de tio bästa låtarna ska inte alltid vara de tio som ska vara i Globen. Absolut inte.

Exempel 1: Jag älskar Lasse Linds låt. I min iPod. Live var det absolut inte ett nummer jag vill ha i Globen.

Exempel 2: Jag är så pass stor älskare av MF att jag hellre ser en Globenfinal där det finns något riktigt bra för alla, även om det inte är mina tio personliga favoriter som är där.
HUR trist skulle inte det vara för den majoritet som INTE delar min smak? För mig är blandningen viktigast!

Det betyder i och för sig inte att jag inte på rak arm hade bytt ut Emilia mot Haukaas/Sahlene och Molly mot BWO...

Men du förstår kanske hur jag menar åtminstone här?

Oswald sa...

Måste bara gratulera min kollega också som skrev inlägget.

Tydligen är det bästa man kan göra för att skapa lite debatt och reaktioner så folk börjar skriva lite här, att smådissa EMD lite i förbifarten.

Det är som att fiska abborre och hänga på en riktigt fet daggmask - napp varje gång!

Jag älskar alla er som skriver om ni så tycker vi är helt galna - åtminstone så länge det finns lite motiverade åsikter bakom orden.

Alltid kul att veta vad ni tycker och tänker.

Heja er!

Anonym sa...

Mina kommetarer gäller inlägget. Jag tyckte det var lite lågt, med tanke på att (som du säger) så många bidrag lånar idéer. Så varför blir "Skämtar ni, EMD?" och "Fantasilöst, grabbar". Lite orättvist, eller?

Och ja, Emilia kan vi gladeligen byta ut mot i stort sett vilken annan utslagen låt som helst! ;)

Oswald sa...

Ordvalen är min kollegas som sagt, men jag antar att han ville röra om lite i grytan. :)

Mig kan det egentligen kvitta, även om jag tycker numret har lite för mycket "marscherande" från sida till sida för att jag ska vara helt såld...

För sakens skull så kan jag väl kanske säga att min bok placerar jag EMD någonstans i mitten av fältet på en eventuell lista över vilka i finalfältet jag helst skickar till Moskva. En bit före Emilia och Molly och Agnes, men efter exempelvis Alcazar och La Ernman.

Men Emilia är vi HELT överrens om. Vem skulle du stoppat in?

Pär sa...

..vad synd att E.M.D. inte plagierade den fantastiska låten också.. "Black And Gold" tillhör en av de bästa singlarna från senare år..