04 mars 2009

Rangordning av alla årets 32 bidrag!

En gång är ingen gång.
Två gånger är en tradition.
Så därför kommer här den traditionsenliga rangordningen av alla årets 32 bidrag från era två favorit-Schlagerprofiler.


MrK tycker!1. Alcazar – Stay the Night
Det är så sjukt tight i toppen i år – jag har bytt plats på mina placeringar 2, 3 och 4 typ tjugofem gånger - men topplaceringen var aldrig hotad. Från första, förlåt...rätt ska vara rätt, andra gången jag hörde låten var jag fast. I min värld finns det få saker musikaliskt som toppar upptempodisco från Anders Hansson – speciellt då om det framförs suveränt av en av mina favoritgrupper sedan flera år tillbaka – och nu skickar vi Alcazar till Moskva!

2. Malena Ernman – La Voix
Ibland ska man bara lita på sig själv och sin magkänsla, och jag skäms fortfarande lite över att jag/vi "släppte" Malena som en av favoriterna i Malmö påverkade av publikundersökningar och av andra surgubbar under repen i ishallen. Jag älskade Vincero. Jag älskade Cara Mia. Och jag älskade den här underbara hybriden (pimpad med ett lånat komp från Kylies Can't Get You Out of My Mind) mellan dessa låtar från första lyssningen. Dessutom har låten den där perfekta "älska eller hata"-grejen som utmärker ett framgångsrikt Eurovisionbidrag. Nu skickar vi Malena till Moskva (och blir snuskigt rika på kuppen)!

3. Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng – Killing Me Tenderly
En del låtar är nog egentligen bara för bra för Melodifestivalen - eller åtminstone inte ämnade för att fastna hos folk på tre minuter vid första lyssningen. Det här är en fantastisk blandning av modern Duffy-soul och klassisk ABBA-schlager som har haft få motsvarigheter i den här tävlingen och som kommer att leva ett långt liv på radio och i min iPod framöver trots finalmissen.

4. Sarah Dawn Finer – Moving On
Jag är fortfarande i smärre chock över att den här låten inte är i final ännu, men jag erkänner att när jag hörde den första gången förstod jag inte heller what all the buzz was about. Men sen. Wow! Det här är ju en magnifik ballad som bara växer och växer och som har tävlingens absolut bästa och mest känslomässiga stick mot slutet. Hade gärna fått åka till Moskva.

5. Velvet – The Queen
Kanske den av årets låtar som har den absolut snyggaste/mest spännande produktionen i mina öron; här är fullt av roliga ljudkrumbukter som jag faller för stenhårt. Velvets Melodifestival-facit är väl inte direkt glimrande, men i mina öron är The Queen ohotat det bästa hon ställt upp med och Tony Nilsson ska ha all credd i världen för att ha gett oss danspopelectrobögar "årets The Attic".

6. BWO – You're not Alone
Den växer och växer för varje lyssning, men jag och BWOs ballader kommer aldrig ligga sked så mysigt som jag gör med deras upptempolåtar.
7. Agnes - Love Love Love
Den där början då en Disneytrudelutt övergår i värsta loungediscorökaren är festivalens snygg, snygg, snyggaste inledning.
8. Måns Zelmerlöw – Hope & Glory
Måns och Kempe är fortfarande en match made in heaven, men ska vi verkligen skicka lånade BoneyM-vibbar i år igen trots en ovanligt bra schlagertext och snyggare folk på scen än ifjol?
9. Lasse Lindh - Jag Ska Slåss I Dina Kvarter!
När Lasse stod på scenen i Skellefteå var jag ganska kallsinnig, men så här i efterhand har jag spelat sönder den här Hellströmlight åttan på min iPod.
10. Lili & Susie – Show Me Heaven
I mina öron kanske fortfarande mera "schlagerroligt" än riktigt bra, men onekligen en kul comeback för några av mina största barndomsidoler.

11. Marie Serneholt – Disconnect Me
12. Heat - 1000 Miles
13. EMD - Baby Goodbye
14. Molly – Så Vill Stjärnorna
15. Starpilots – Higher
16. Emilia - You're My World
17. Amy Diamond - It's My Life
18. Cookies 'n' Beans – What If
19. Caroline af Ugglas – Snälla, Snälla
20. Rigo & The Topaz Sound Feat. Red Fox – I Got You
21. Jonathan Fagerlund – Welcome to My Life
22. Shirley Clamp – Med Hjärtat Fyllt av Ljus
23. Nina Söderquist - Tick Tock
24. Maja Gullstrand – Här För Mig Själv
25. Thirleifs - Sweet Kissin' In The Moonlight
26. Sofia - Alla
27. Susanne Alfvengren - Du Är Älskad Där Du Går
28. Jennifer Brown - Never Been Here Before
29. Next 3 - Esta Noche

30. Scotts – Jag tror på oss
Menlös låt, menlös grupp, menlöst framträdande. Jag tycker inte ens den omtalade demon med Linda Bengtzing (som juryn plockade ut av någon obegriplig anledning) är något annat än ett sömnigt Uno Svenningson-försök med fjantig text, och den blev ju uppenbarligen inte roligare med Sveriges mest överskattade dansband bakom mikrofonerna.

31. Markoolio - Kärlekssång Från Mig
Är det på allvar? Är det på skoj? Nej, det är bara Markoolios gigantiska magplask. Hur kunde killen som gjort så många fåniga-men-dock-oemotståndliga partylåtar ge sig i kast med en ballad i MF utan att någon stoppade honom?

32. Mikael Rickfors – Du Vinner Över Mig
En i mina öron ointressant artist med en fruktansvärd låt som var den enda av Melodifestivalskivans 32 låtar som jag valde att inte lägga över i min iPod. Say no more. Lika självskriven här som Alcazar var på förstaplatsen.


MrR tycker!1. Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng – Killing Me Tenderly
Någon gång varje år hör man en låt som man faller pladask för efter en första lyssning. En låt som man vet att man för alltid kommer att älska. KMT är en sådan. Refrängen är bara såå mycket Ronny att jag i princip kan lägga till låttiteln som mellannamn. Jag misstänkte tidigt att det inte skulle gå så bra i delfinalen eftersom låten var FÖR snygg. Men det bryr jag mig inte om. Jag har fått en fantastisk poplåt som jag för alltid kommer ha i min iPod. Årets absolut bästa låt.

2. Sarah Dawn Finer – Moving On
Varje gång Sarahs mäktiga ballad tickar igång på min iPod ryser jag av välbehag. När sedan den himmelska höjningen kommer så reser sig typ vartenda hårstrå på min 195 cm långa kropp. Och att en kroppslig reaktion av den arten inträffar den 157:e gången man hör låten är fanimig unikt.

3. Malena Ernman - La Voix
Första gången jag hörde La Voix hade jag redan innan hört så mycket gott om den att jag anade att den aldrig skulle kunna leva upp till det. Men ibland vill gudarna annorlunda, och när jag och min vapendragare tittade på varandra efter att ha hört låten skrattade vi bara. Det här var låten som skulle ta oss till Moskva. Under Malmöveckan fick jag däremot kalla fötter och trodde aldrig att något så homosexuellt och eget skulle kunna tilltala även Svennebanan. Jag hade fel. Och det är jag så glad för.

4. Lili & Susie - Show Me Heaven
När ens gamla idoler ställer upp i Melodifestivalen så är man alltid orolig för att deras låt inte kan leva upp till deras tidigare låtmaterial. I Skellefteå visade sig denna tes sig helt felaktig, i alla fall när det gäller Lili & Susie. Dom bjöd på en perfekt hybrid av Norell-Oson-Bardsk åttiotalspop och nutida G:sonschlager och jag ringde som en galning i deras duell mot Måns. Tjejerna föll, men jag är övertygad om att det här blir en av årets stora schlagerklassiker oavsett. För mig är det här heaven.

5. Alcazar - Stay the Night
Under många år föll bra låtar på att dom var för ”bögiga” eller på att dom var för snygga och moderna. Jag är så glad att denna trend bröts i år. När Alcazar utropades som vinnare i duellen mot Scotts i Göteborg infann sig en lycka i mitt bröst som är helt obeskrivlig. Allt är faktiskt möjligt i schlagerland, och när den bästa låten och det snyggaste framträdandet går till Globen så inser jag varför jag älskar MF så mycket.

6. Molly Sandén – Så Vill Stjärnorna
Vackert växande ballad av härligt klassiskt schlagersnitt. Och här funkar Plings text till skillnad från Fallen Shirley & Alfvengren.
7. Agnes - Love Love Love
En discoexplosion med en magisk början. Hade önskat mig liiite mer av fortsättningen av låten, men den är helt klart värd en topplacering.
8. Thorleifs - Sweet Kissin in the Moonlight
Jag vet. Live sög Thorleifs purjo. Men på skiva är det här så oemotståndligt för mig. Årets mesta Linda Bengtzing-schlager.
9. H.E.A.T - 1000 Miles
Tjong! En rocklåt som faktiskt är bra i schlagern. Sångaren sjunger så bra att man blir helt lycklig. Men vinna får den INTE.
10. Caroline af Ugglas - Snälla Snälla
Den låt som vuxit allra mest. En fantastiskt vacker och naken låt som är omöjlig att få ur skallen.
11. Måns – Zelmerlöw - Hope & Glory
12. Cookies 'n' Beans – What If
13. BWO - You´re Not Alone
14. Sofia - Alla
15. Star Pilots - Higher
16. Marie Serneholt - Disconnect Me
17. EMD- Baby Goodbye
18. Amy Diamond - It´s My Life
19. Emilia - You´re My World
20. Next 3 - Esta Noche
21. Jennifer Brown - Never Been Here Before
22. Rigo & The Topaz Sound Feat. Red Fox - I Got You
23. Velvet - The Queen
24. Shirley Clamp - Med hjärtat fyllt av ljus
25. Nina Söderquist - Tick Tock
26. Susanne Alfvengren - Du är älskad där du går
27. Lasse Lindh - Jag ska slåss i dina kvarter
28. Scotts - Jag tror på oss
29. Maja Gullstrand - Här för mig själv

30. Markoolio - Kärlekssång från mig
En god vän som hört låten i förväg sa att det här var en otroligt fin låt. Jag förstår fortfarande inte vad han menade. Låten är ju skrutt och jag har fortfarande hur luften gick ur de tusentals tv-tittare som satt framför tv-apparaten och förväntade sig en maffig Markoolio-låt i stil med Värsta Schlagern eller The Markoolio Anthem. Kan man inte sjunga ska man inte ge sig i kast med en ballad.

31. Jonathan Fagerlund - Welcome to My Life
Ledsen Jonis. Du är svintrevlig, men din låt är så menlös att färgen vitt framstår som färgstark.

32. Mikael Rickfors - Du vinner över mig
Att sån här skit kommer med i festivalen är helt oförlåtligt. Och det är ännu mer oförlåtligt att det kommer femma. Årets mest bortkastade tre minuter.


Så, där har ni det!
Vad tycker ni? Om listan och hur rangordnar ni låtarna själva?

För de som vill jämföra med vår lista ifjol så hittar ni det inlägget här.

20 kommentarer:

eurofivestar sa...

Och vad tycker ni om året som helhet, om ni skulle rangordna de senaste 7 åren?

För mig skulle den komma rätt långt ner, inget katastrof, men inga särskilda toppar heller. För mig är hela MF2009 lite som den 3e delfinalen i 2002(Om än inte riktigt kanske lika illa). Musikaliskt rätt ointressant, och vinnaren blir lite som "Big time party". Bäst av de som tävlade, men inget jag kommer att lyssna på i framtiden så mycket.
Vad säger ni?

Och vilken låt har störst chans i Europa?

Oswald sa...

Jag tror vi får återkomma med lite mera reflektioner om årets utbud efter festivalen när man har lite perspektiv, men personligen kan jag känna att jag spontant har flera riktiga toppar i år (alltså låtar jag verkligen älskar och känner är "min musik") men att finalen känns långt sämre än ifjol och att mellanmjölksskiktet som lämnar mig helt oberörd varit klart fler.

Jag tror själv just nu på Malena i Europa. Mycket av den anledningen att jag vill att Sverige skickar ett "antingen älskar man det eller hatar man det"-bidrag i år. Ett bidrag som märks! Som inte bara är "nordiskt bra" eller "klassisk Melodifestival" utan något som sticker ut och kanske stör lite.

Däremot är jag osäker på om någonting i vår final luktar lika mycket ESC-vinnare som Norges Alexander...en låt som för övrigt också har precis de kvalitéer jag efterlyser.

eurofivestar sa...

Just nu tror jag nog mer på arash och azerbajdjan än Norge. Men, ja hellre en 19e plats med Ernman än måns till exempel.

Robert sa...

Om vi skickar Alcazar tror jag tyvärr på ännu ett dunderfiasko. Men jag tror ändå inte att de har någon chans i globen. Flera av de övriga låtarna är betydligt starkare. För det första tror jag inte att disco funkar i europa För det andra är Alcazars låt otroligt tjatig och enformig. För det tredje är refrängen låtens svaghet då den inte lever upp till vad resten av låten bygger upp, vilket gör att låten faller platt. För det fjärde är låten iskall, vilket vi vet inte är något som går hem av europer som föredrar låtar med antingen humor, värme, äkthet, originalitet eller något som berör. Låten är absolut inte ett vinnarbidrag. Heja Malena! La Voix har vad som krävs.

Oswald sa...

Robert: Nu handlade det här inlägget främst om min personliga smak, och hade du läst lite noggrannare hade du sett att jag också vill ha Malena till Moskva. Men välkommen in i spelet i en jäkligt skoj diskussion några inlägg ned!

E5*: Jag älskar att Arash ska tävla (han borde ställt upp i Sverige!) men låten övertygade inte mig vid de första lyssningarna. Jag hoppas dock att det går bra - även om jag absolut inte vill åka till ännu ett östland 2010.
Och det är lite så jag menar: Hellre att vi tar en risk i en smal genre och kommer på 19e plats, än att vi skickar samma trygga schlagerval igen och kommer på samma placering. I delfinalen.

Robert sa...

Sorry Oswald.. missade att du även ville skicka Malena till Moskva. ;-) Kul att du också gillar hennes bidrag.

Anonym sa...

Nix H.E.A.T till Moskva

Holger sa...

Här kommer min lista (topp 10 och botten 7). Övertygad om att Malena är den som vi ska skicka till MOskva. Även om hon "bara" är 6:a på listan.

I övrigt ett väldigt medelmåttigt år. Skandal att inte Sahlene & Haukaas gick till final. Men det är väl bara att inse för Anna (liksom Velvet) att MF kanske inte är hennes forum.

1. Sahlene & Haukaas
2. H.e.a.t
3. Cookies & Beans
4. Alcazar
5. Lili & sussie
6. Malena Ernman
7. Lasse Lindh
8. Sarah DF
9. Måns
10. Star Pilots
-----------------
26. Emilia
27. J. Fagerlund
28. Shirley
29. Serneholt
30. Thorleifs
31. Rickfors
32. Maja Gullstrand

Oswald sa...

Heja Holger!
Mera listor!

eurofivestar sa...

Okejrrå.

While waiting for the Semi 4 repeat on SVT24 (My dvd recording failed AGAIN, quelle surprise) here's my ranking, not a great year though... only 1 gets 5/5, and only another 6 get 4/5... :-S

1. Higher - Star Pilots
2. The Queen - Velvet
3. Disconnect me - Marie Serneholt
4. Baby goodbye - EMD
5. Show me heaven - Lil & Susie
6. Stay the night - Alcazar
7. Hope and glory - Måns Zelmerlöw
8. La voix - Malena Erman
9. Love love love - Agnes
10. Alla - Sofia
----------
28. Du vinner över mig - Mikael Rickfors
29. Så vill stjärnorna - Molly Sandén
30. Kärlekssång från mig - Markoolio
31. Med hjärtat fylld av ljus - Shirley Clamp
32. Sweet kisses in the moonlight - Thorleifs

Anonym sa...

1. E.M.D. - Baby Goodbye
2. H.E.A.T - 1000 Miles
3. Malena Ernman - La Voix
4. Sarah Dawn Finer - Moving On
5. Måns Zelmerlöw - Hope & Glory
6. Agnes - Love Love Love
7. Velvet - The Queen
8. Lasse Lindh - Jag ska slåss i dina kvarter
9. BWO - You're Not Alone
10. Alcazar - Stay the Night
-----------------
30. Next 3 - Esta Noche
31. Thorleifs - Sweet Kisses in the Moonlight
32. Markoolio - Kärlekssång från mig

Hedersomnämning: Sofia med 'Alla' som jag misstänker kan klara sig ända till Globen.

Kritik: Sahlene och Maria's låt really isn't all that! Och tiden kommer bevisa det! Nästa år har ni glömt den för evigt!

Ronny sa...

Till du siste anonyma.
Man får helt klart ha hur mycket olika smak man vill, men om du säger så om Killing Me Tenderly och dessutom sätter Baby Goodbye som årets bästa låt kan jag inte riktigt ta dig på allvar.

Anonym sa...

Jag bedömde låtarna. Och jag tycker 'Baby Goodbye' är en grym låt. På scen var killarna osäkra och det tog ned betyget lite. Men låten är hooky, lite originell, men samtidigt en monsterhit i mina öron!

Vi får väl se vilken låt som klarar sig bättre på listorna!

Jerry sa...

Alcazar etta! Sarah Dawn Finer tvåa och resten här:
http://jerbaz.wordpress.com/2009/03/01/melodifestivalen-2009-min-final/

MrK har alltså helt rätt! (;-)

Anonym sa...

Kul att läsa era inlägg... Har följt dem under februari. Enligt mig så överdriver ni båda era betyg till bidragen med Sahlene och Lili & Susie som jag anser är väldigt ordinära musikaliskt - faktiskt på gränsen till intetsägande. Annars håller jag med er om mycket.

De här låtarna, utan inbördes ordning, håller jag nog högst i år tätt följda av Måns och Jonathan:

Alcazar – Stay the Night
Malena Ernman – La Voix
EMD - Baby Goodbye
Sarah Dawn Finer – Moving On
Velvet – The Queen
Emilia - You're My World
Agnes - Love Love Love

Andréas sa...

01. La Voix
02. Disconnect Me
03. Tick Tock
04. Stay The Night
05. Show Me Heaven
06. The Queen
07. Baby, Goodbye
08. Alla
09. Love Love Love
10. Higher
----------------------------
28. Esta Noche
29. Du vinner Över Mig
30. Jag Tror På Oss
31. I Got U
32. Kärlekssång Från Mig

Hoppas verkligen på La Voix som årets vinnare. Inte för att jag tror att den kommer att ha störst chans, (hur ska man kunna veta det egentligen?) utan för att jag tycker att det är den bästa låten, med det bästa scenframträdandet och helt klart den bästa rösten i MF 2009!

Sören sa...

Grym blogg! Tillåt mig att sticka ut ur mängden...:

1. Star Pilots - Higher
2. Lasse Lindh - Jag Ska Slåss...
3. Heat - 1000 Miles
4. Sofia - Alla
5. Velvet - The Queen
6. Agnes - Love, Love, Love
7. Marie Serneholt - Disconnect Me
8. Sahlene & Haukaas - Killing Me..
9. Molly S - Så Vill Stjärnorna
...
27. Amy Diamond - its My Life
28. BWO - Youre Not Alone
29. Måns Z - Hope And Glory
30. EMD - Baby Goodbye
31. Rickfors - Du Vinner Över Mig
32. next 3 - Esta Noche

...Star Pilots är de enda i startfältet som kan ställa till med en show och nå långt i Moskva. La Voix är ju som Sloveniens bidrag i fjor, hyfsat första gången men huvudvärk sen. Måns kör en Hero-cover och Rickfors är trött. Det enda som funkar i Moskva av de kvarvarande är piloterna! Ser inte riktigt hur någon av de andra har topp 10-potential, ett sämre år än ifjor tycker jag överlag. Men allt kan hända!

Robert sa...

1. La Voix - Malena Ernman *****
2. Moving On - Sarah Dawn Finer *****

... resten har inte i Moskva att göra.

Förutom ovan spelas dessa mest på iPoden just nu:

It´s My Life - Amy Diamond ****
Jag Tror på Oss - Scotts ***
Show Me Heaven - Lili & Susie ***
Killing Me Tenderly – Anna Sahlene & Maria Haukas ***
Disconnect Me - Marie Serneholt ***
Love Love Love - Agnes ***
Baby Goodbye - E.M.D. ***
Stay The Night - Alcazar ***
Alla - Sofie ***
Hope & Glory - Måns Zelmerlöw ***
You´re Not Alone - BWO ***
Higher - Star Pilots ***

Underbara tider för melodifestivallovers! :)

Anonym sa...

MEN VEM ska vinna? Malena, Alcazar eller SDF? GÅR det inte att skicka alla tre?

Förövrigt tycker jag att ni placerade Jennifer Brown för dåligt,, men samtidigt hade JAG gärna skickat i väg Agnes... // Jonas

Anonym sa...

OCH i AC hoppas jag på SDF till finalen, den andra gruppen skiter jag i. OCH internationella juryns val HOPPAS jag blir Sofias Alla /// Jonas