13 maj 2009

Lite tankar om gårdagens semifinal

Tänkte bara jag skulle formulera ned lite tankar om gårdagen här i bloggen, så här kommer det!
MrRs tankar hittar ni här.

First things first: Underbart att ha Sverige i final. Jag personligen bryr mig inte jättemycket om hur vi hamnar där (jag har till skillnad från ifjol inga stora vinstambitioner i år) utan jag gillar bara att vi är där på lördag, hoppas vi "hamnar i vänsterspalten" i sluttabellen och känner en enorm lättnad av att slippa en massa hånfulla kommentarer och vad-var-det-vi-sa skadeglädje från alla som så tvärsäkert dömt ut våra finalchanser här och i andra forum……därmed inte sagt att jag tyckte vi var självklara i final. Det har sagts överallt, men jag säger det igen: Körsången dominerade alldeles för mycket över Malenas sång. Jag saknade inte operakören alls, men hör hellre Malena dominera själv än tjejerna bakom ta över låten...och höj musiken! Jämför trycket i Turkiets bidrag mot Sveriges och det är som natt och dag – och då har vi ändå ett skönt Kylie-beat i La Voix som inte bör gömmas undan!

Nya numret tyckte jag däremot var hur snyggt som helst till skillnad från många andra. Gillar att det bara var sköna tjejer istället för grabbarnas überattityd och jag älskade att bli bländad i korta stunder. Kamera-killen borde dock sluta freebejsa. Han hade två lägen: zooma ut och zooma uuuuuuuut. Vissa nummer undrade man ju om artisterna var kvar på scen eller hade gått av. Japp, vi vet att ni har skärmar i halva hallen – visa artisterna nu!

Jag tror Island eller Bosnien vann delfinalen igår med Turkiet som outsider. Island kommer komma högt, vilket borde borga för ett fint nordiskt år om vi ser Rybak som favorit fortfarande.Startnummer fyra på lördag känns verkligen sådär – speciellt eftersom 7 av 10 finalbidrag igår kom från andra halvan av startfältet...varför kunde inte vi bytt lapp med Finland – men vi hamnade åtminstone efter en ballad.

Vad ska man säga om mellanakten egentligen? Blev man inte liiite rädd för deras vapenskramlande mitt i glädjen över att få se t.a.t.u sjunga sin gamla hit med ett gungande hav armékörgubbar?Noterade ni för övrigt att nästan alla de länder - undantaget Malta då - som gick vidare till final var i final ifjol också? Och att alla de länder som inte tog sig dit, misslyckades ifjol också? Om Sverige ramlade in på juryröst och slog ut Makedonien så är för övrigt scenariot ännu mera likt...

...men jag tror faktiskt inte det var Sverige som blev inplockade i år (vilket kanske är synd i år när juryn röstar i finalen) utan att vi kom in typ som 7a-8a på alla operaröster.

Så här ser nedladdningslistan på iTunes ut just nu. Någon som funderar på vart Sveriges tolva gick? Eller vart den går imorgon? Knappast va?

Något partiskt kanske, men jag tyckte Edward & Shirley skötte sig utmärkt. Kanske till och med lite för bra. Med så kassa programledare (snuskgubbe-varianten av Tomas Lundin med fulare hår) hade de gott fått prata i munnen på dem, och man behöver kanske inte ens försöka säga något snällt efter Bulgarien... Men sammanlagt en skön ton med lagom dos humor och fakta. Visst, missen med ljudfördröjningen när Sverige gick vidare var lite tråkig, men själv blev jag mer "lättad fem sekunder tidigare" än vad jag blev upprörd.

Skulle jag förresten chansa på en låt som var juryns val och inte telefoninröstad så skulle jag nog säga Israel eller Malta. Jag menar VEM röstar på självgoda Chiara när det finns ballader som Islands och Bosniens i gruppen? Feeders?Det är ju svårbevisat när vi inte la ut det här i bloggen, men Schlagerprofilerna tippade faktiskt åtta av tio rätt, vilket väl får räknas som rätt bra? Vi tippade oberoende av varandra – men insåg när vi jämförde att vi hade tippat exakt samma tio. Kan iofs bara prata för mig själv, men att jag valde Schweiz före Malta var kanske mera med hjärtat än hjärnan (och som jag skrev ovan – VEM väljer Maltas ballad före alla andra diton i gårdagens deltävling) och vad gällde valet av Vitryssland före Rumänien så kunde jag egentligen valt vad som helst (min "sistaplats i finalen") på den platsen men borde kanske tänkt "sen startordning" före "någon östrock borde kvalificera sig" om jag skulle resonerat logiskt.

Slutligen; Tre nordiska länder i final redan. Nu hänger det bara på Ronan Keating om det ska bli fem! På torsdag blir det bättre – och sämre – låtar...och det ska bli ganska skönt att bara kunna titta utan att ha en liten nervös klump i magen.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Visst gick Sveriges tolva till Island men kommer man verkligen välja Island före Norge på lördag? Det är jag inte alls säker på. Håller fortsatt Norge som klar favorit att få Sveriges tolva.

Anonym sa...

Kören, eller snarare vissa delar av den är för stark, tycker inte ens det är nån bra balans inom kören, sparka ljudteknikern....

I övrigt gillade jag faktiskt själva showen och tyckte inte det blev för mycket vitt.

Nån som har kontakt med med Kempe och Co kan ju be dem nämna för ( den förhoppningsvis nya ) ljudteknikern att den mänskliga hjärnan i första hand sållar ut ljud som är närliggande ( sjunger nära micken ), för att ljud som upplevs komma från större avstånd ska ta prioritet måste de vara starkare ( dvs Malena i verserna )

Anonym sa...

Sorry menar naturligtvis refrängen, my bad :(

Björn sa...

Verkligen trist att Schweiz som för andra året både hade låt och artist som är bra på riktigt inte gick vidare. Tyckte överlag att balladerna funkade bättre än up-tempolåtarna. Och ja, det gäller även Malta ;)

Oswald sa...

Nope, jag tror Norge får Sveriges tolva på lördag.
Men jag tror även Island kommer få höga poäng - och om danskarna kvalar kommer även Danmark och Finland få en del.

Jag spår större nordisk uppslutning än vanligt till och med!

Oj. Jag kan ju inget om ljud, och även om kempe brukar läsa här, så vet jag inte om han har så stor makt att fixa det heller.
Däremot vet jag att SVT i Sverige kollar hur det låter här och meddelar Björkman om något behöver göras.

Jag håller med om att Schweiz för andra året hade en bra låt - en av de bästa i år - men problemet var ju att snubben ifjol inte alls var så säker live och att Regina inte direkt fick kamerakontakt i år heller (utan snarare kändes introverta).

"Riktiga artister" må de vara, men de har dålig koll på vad som krävs för att fånga röstare!

Ida sa...

Är jag den enda som störde mig rejält på Islands bakgrund? Den påminde mest om smaklösa t-shirts med vargtryck och liknande. När delfinen kom hoppandes så kunde jag knappt titta längre. Hur smaklöst som helst! Synd på en så schyst låt och duktig sångerska.

Oswald sa...

Oh, jag höll den för en av de bättre!

Tyckte hela det svulstiga, romantiska anslaget harmoniserade med både låt, sångerska och klänning.

Å andra sidan älskade jag även den glada färgtrippen från Portugal och Schweiz berg.

Frida sa...

Norges låt suger.
Jag tycker Turkiet eller Finland är bäst

Anonym sa...

Tvärtemot många andra tycker jag det var bra att kören tonats upp ordentligt i verserna. Verserna är Malenas svaga punkt och igår var första gången som man faktiskt kunde höra texten.

Det kommer säkert att jättebra för Norge, men personligen är jag rätt less på den vid det här laget så någon annan får gärna vinna.
Men helst inte tösen från Island: hon är fantastiskt vacker, fantastiskt duktig och fantastiskt trist ...

Micke sa...

Jag håller helt med om att bildproduktionen var usel igår. Jag stör mig på när SVT kör för mycket glidningar och för få stilla närbilder under MF. Men jämfört med det vi fick se igår så framstår Sven Stojanovic och kompani på SVT som förebilder för en lugn bildproduktion.

Jag tror produktionen påverkar röstningen i mycket hög grad men Sverige blev knappast missgynnade av bildproduktionen (som kvällstidningarna hävdar) eftersom det var lika illa på i princip varje bidrag

Damian sa...

Yohanna finally became first in Swedish itunes chart next evening after semifinal from nowhere when Rybak was climbing to #2 around month. Today she reached #2 in Finnish chart also. Didn't check today but yesterday evening she entered 7 itunes charts, Malena - 5 (except Sweden), Hadise - 4, Waldo's People, Lovebugs, Rybak, Inga & Anush, Noa & Mira, Aysel & Arash - 2.

Anonym sa...

hmm,, nu ligger hon etta på itunes sverige,, och jag kommer rösta mer på henne än norge,, bev positivt överraskad hur jävla bra låten var,, kanske till och med vinst?? // Jonas