06 maj 2009

Tankar kring fjärde dagens ESC-repetitioner

Då kör vi igång med repen från andra halvan i torsdagens delfinal. 10 bidrag idag. Fem av dem spelas flitigt i min iPod. Ska bli spännande att se om de håller måttet live! Fyller på nerifrån när tid finns...och ja...alla länkar leder till YouTube-klipp.

Först ut idag är Slovenien som behåller samma nummer som i sitt preview-klipp, även om pappersskärmarna verkar ersatta med modernare metalldetektorer. Om jag inte missminner mig helt så börjar tjejen sjunga tidigare också - och då (i alla fall i klippet) på slovenska. Well... Även om jag gillar sång på originalspråk så vet jag inte riktigt om det tillför något i den här fejkspelar-dängan. Il Divo med fioler mot en bakgrund av notpapper och gigantiska instrument (som mest verkar se rörigt ut i närbild - de borde bara kört på notpapper) är inte min grej. Alls. Men det här känns svårtippat eftersom det i alla fall bryter av och sticker ut - egenskaper som alltid fungerat i ESC.

Ungerns egen George Michael (eller kanske snarare In the Disco-Deen) är precis så härligt barärmad (mums!) och smått överkoreograferad som jag hoppats. Bakgrunden lämnar mig ganska oberörd (gillar bättre när LEDarna skiftar över mot rött mot slutet än det blåa, kalla i början) och koreografin börjar klart bättre än vad den mynnar ut i. Förmodligen chanslöst, men en sevärd liten discodänga efter ett gäng jobbiga låtar IMHO.



Jag har slagit vad med en av de största ESC-fans jag känner att Azerbajdzjan ska komma topp tre i år - och han har satt emot. Jag har fått höra en hel massa kommentarer efter vår inför-film om hur Arash och AySels röster inte alls passar ihop, hur Arash inte alls kan sjunga och att den bara funkar på skiva. Fine. Men jag tycker fortfarande inte alls som ni. Jag tycker det här är ett snyggt eurovisionnummer - kanske ett av de snyggaste hittills - och håller det fortfarande som en vinnarkandidat. Jag hör inga problem med varken sång eller hur deras röster klickar, jag tycker bakgrunden är snygg och jag gillar Andreas Lundstedt/Nanne-idén med dansartjejer i olika nivåer. Men det är ju jag.



Höjdes inte hela klassen på tävlingen plötsligt helt radikalt? Grekland har också en snygg "åka bil i stan"-backdrop och Sakis har släpat med sig Agnes ramp från Melodifestivalen (och även hennes dansare verkar det som - eller "koreografi á la Ludvig, 11 år, hemma framför spegeln" som en vän uttryckte det) som här går att vrida på och spänna fast sig på för en "Michael Jackson-gungning". Bra genomfört, men jag får inte den där riktiga vinnarfeelingen. Åtminstone inte via YouTube. En liten besvikelse.

Litauen blir något uthärdligare utan Another Day in Paradise-vibbarna från videon och är kanske inte värda mitt absoluta bottenbetyg längre - men usch vad jag tycker deras lilla "George Michael efter SONY-bråket"-ballad (med blå bakgrund obviously) är sövande. Jo, jag vet att många älskar det här, men jag hör det inte alls. Jag tycker bara det känns överarbetat. LED:arnas tangenter är annars ganska snygga, men själva numret ger mig inte så mycket och jag tycker den skönsjungande Sasha Son borde stannat bakom pianot istället för att traska omkring helt planlöst. Plus för flamman i handen, dock. Små saker blir oftast långt mycket mer dramatiska än gigantiska skärmbloffar.



Oh, lovely, lovely Moldavien! Hora! Hora! Hur kan man inte älska den där hysteriska folkdansen. Det är ju hur kul som helst. Snygga backdrops med mycket färger som ändå fungerar med sitt väggbonadstema och extra plus för de lika hysteriskt dansande LED-figurerna. Finalchanser? Ja, varför inte. Det här känns ju folkdansetno på riktigt. Kanske inget för iPoden - men förmodligen ett nummer jag koller kolla en hel del på DVDn.



Albanien faller nästan rakt in i "Etymon-fällan" och låter Kejsi dansa alldeles för mycket och leka alldeles för mycket Ani Lorak (lyft, luta, böj & bend) för sitt eget bästa. Bakgrunden kör dessutom på i 180 med mängder av röda färgtoner. Very, very busy...stressframkallande! MEN; med det sagt så tycker jag ändå jättemycket om den här låten, tjejen är tonsäker (även om ingen kan beskylla henne för att ha rytmen i blodet) och numret ser ändå grymt säkert ut. Bloggare på plats rapporterar dessutom om att i bild ser numret mycket mindre rörigt ut då det bara fokuserar på vissa personer åt gången. Jag tror Albanien har god finalchans för första gången på ett tag.



Men vad ÄR det med Ukraina och genomproffsiga, storslagna Eurovisionnummer? Hur gör de? Det här som bara var så äckligt tacky i de där första klippen som kom på YouTube. Men nu... Visst, det är ett första rep, men de där bultarna är ju supercoola och vilket land som helst skulle nöjt sig med dem... Men Svetlana Loboda lyckas alltså dessutom bli runtsnurrad av sina dansare oftare och snabbare (och vansinnigt mest oberörd) än någon jag sett på scen innan, och tar de bara bort den där hemmasydda B-flaggskylten så är det ju hur roligt som helst att hon blir indragen av sina barbröstade karlar på ett trumset mot slutet. Sången? Tveksam...mera gapig. Vulgärt? Självklart (fast inte alls som innan - i alla fall tills vi ser det med mindre kläder på). I final. Minst lika självklart. Dessutom så är låten en av mina favoriter i singelversion.



Det är en ballad, så givetvis är allting blått, blått, blått. Men Estland har en fördel - de har årets bästa ballad. Eller ballad och ballad. Etnoballad! Stjärnhimlen på backdropen känns kanske inte så spännande, men visst är det lite förvånande att de är de första som använder de rörliga skärmarna som en liten ridå som avslöjar resten av folket på scen efter en stund? Snyggt. Annars fortfarande väldigt vackert - men går det genom rutan? Jag är rädd att det här kan se lite för introvert och tråkigt ut.

Handlamporna är kvar hos Holland, TV-apparaterna på väggarna (från videon) är också kvar - även om jag inte kan se om familjen Obama också är det i YouTube-klippet - och tyvärr är ju The Toppers också kvar... Det här är faktiskt rätt förfärligt, men har ändå någon form av I Love Europe-appeal på mig som jag skäms över rätt hårt och knappt vågar skriva ut. Men kan däremot erkänna öppet att jag gillar den tjocka damen med en spisplatta (eller nåt) på magen rätt hårt också...och visst är det käckt att gammelbögarna får glittra lite också! Men det borde inte få en plats i finalen. Väl?

3 kommentarer:

Anders sa...

Men Albanien var ju i final förra året? =)

Och förhoppningsvis i år.

Och nu när andra halvan av semi 2 tände tävlingen till, även om kanske inte vinnaren finns här så gör säkert platserna bakom Rybak det.

Oswald sa...

Sant. Men de var inte en av mina tio då, så jag drog henne glatt över kammen med bidrag från albanien som inte förtjänade finalplats. :)

Hmm. Jag vill så gärna tro att Ryback inte är så överlägsen som alla tror. Men det går inte så bra när jag försöker...

Anonym sa...

vilken äcklig och negativ inställning till konkurenterna. Äcklig svartsjuka, har inte skam i kroppen