31 december 2009

00-talets bästa låt: Nummer ett är här!

1. Lena Philipsson - Det gör ontMrK: Så avslöjar vi den då, på decenniets sista självande timmar, den bästa låten i Melodifestivalen mellan 2000-2009. Oväntat? Knappast, va? Men det går väl egentligen inte att komma runt att det var lite det här ögonblicket, det här ögonblicket som jag tillbringade med min (då ganska nya) kompis Johan framför TVn i Kålltorp i Göteborg med chips och alkohol och allt det där som man ska ha när man ser MF, när Lena klev in i sin rosa klänning och sitt legendariska mickstativ i Malmö som cementerade den nya Melodifestivalformen som en kopiös framgång för Christer Björkman - en man vi kanske nämnt alldeles för lite när vi snackat MFs 00-tal...tack Christer! - och för SVT. Kombinationen Lena + Orup känns ju lite trött så här fem år senare men då (och fortfarande när jag ser klippet) så var det en sådan perfekt förening av "en artist som skrev bra låtar men som alla slutat lyssna på" och "en artist som alla ville lyssna på men som snöat in sig i dålig dussinschlager" att man nästan inte trodde det var möjligt. Allt stämde; comebacken var klockren, Lena är fortfarande det snyggaste jag vet i kvinnoväg next to Marina Schiptjenko, klänningarna är lika snygga båda två, låten håller fortfarande, mickstativet var precis en lagom gimmick (jämför tex med Anne-Lie Rydés boa) och att hon lyckades komma på delad femteplats med något som låter så typiskt svenskt måste väl i backspegeln ses som helt makalöst. Nä, för mig råder ingen tvekan om att vi valde rätt låt som 00-talets absolut bästa Melodifestivallåt (och ögonblick). Gott Nytt Schlagerår! Snart drar vi igång nästa decennium...bara att börja om.

MrR: Jag har en hemlighet. Nån gång ibland så får jag nämligen "schlagerrysningen". Den kommer inte ofta, men när den kommer ställer sig alla håren givakt på min kropp, jag får typ en smärre musikalisk orgasm och jag är övertygad om att det jag hör kommer att succé i festivalen. Rysningen kommer inte ofta, men den kom första gången jag hörde Evighet. Den kom när jag hörde La Voix. Och den kom under en av de låtar jag hört i kommande års festival (säger givetvis inte vilken). Och den kom såklart när jag hörde Det gör ont under radiouppspelningen vintern 2004. Det gör ont är nämligen perfektion i låtmakeri. Introt! Versen! Refrängen! Höjningen! Texten! Det är precis så här man ska göra om man ska vinna hela Sveriges gillande, gammal som ung. Herregud, låten blev Årets Låt på Tracks 2004, det har ingen annan schlagerlåt ens varit i närheten av. Och Lena gjorde ett fulländat scenframträdande (som för mig bara toppas av Alcazars Stay The Night-dito): sexigt. smart och snyggt. Det finns nog ingen annan schlagervinnare, låt eller artist som känns mer logisk att toppa den här listan. Lenas Det gör ont är den klart bästa under 00-talet. Eller stryk det. Det är den bästa schlagerlåten någonsin. Punkt.

MF-placering: 1:a i finalen 2004 Tracks: 1 Svensktoppen: 1 Topplistan: 1

Här kan du lyssna på listan hittills på Spotify!

20 kommentarer:

Anonym sa...

Detta är faktiskt ingen favorit för mig... alls. Jag anser att Lena är väldigt osexig och hennes våldtäkt på mikrofonstativet var bara pinsam!
Sen är låten på sin höjd OK

Anonym sa...

Rätt vinnare! Men jag är lite förvånad att inte "Nevet let it go" platsade på er lista. Vad har ni emot den?

Sofia sa...

Så himla rätt! Jag håller med om varenda litet ord i era motiveringar, och gosh vad bra den är!

Len sa...

Tack SÅÅ mycket för den här lista. Att läsa allt om decenniets absolut bästa från schlagervärlden har varit min favorit julklapp av 2009. Och det skulle finnas ingen annan på topp än underbar Lena Ph.

Gott nytt år från LA, CA, USA!

Mirja sa...

Ja, älska "Det gör ont"! Själv firade jag faktiskt in det nya decenniet med att showa loss till låten med en golvmopp ;)

Holger sa...

Håller med. Den är så fruktansvärt bra egentligen. Lätt nummer 1 på den här listan. Dessutom innehåller den en hel minnen från just den våren, som man ibland längtar tillbaka till.

Tack för en grym lista. Funderar på om man ska orka göra en likadan. Beror på om någon (ni?) orkar bry er om en (till)?

MF blir bättre och bättre, bara tack vare er. Sluta aldrig med detta.

Kram från P.

Anonym sa...

Såg på Robins när hon var med och berättade att hon skulle släppa en ny platta snart, kanske till och med i vår. Och att hon berättade att samarbetet med Orup var över.. //Jonas

Uffe sa...

Var i Köpenhamn på jobb när delfinal 4 var.. dessutom på en dejt.. med en dansk som inte ville se MF.
Men tvingade honom att kolla.. (det blev ingen mer dejt ;) *asgarv*
Men Lena kom sågs och segrade och jag var såld.. varje gång jag ser Lena så blir jag "hög" ;) snyggt, sexigt och helt helt fantastiskt.
Mitt sista år boende i London och Lena vann inför ESC tävlingen med stor majoritet på RetroBar.. (tyvärr betyder det kiss of dead) och Lena vann inte ESC på riktigt.
Kan det bero på den fruktansvärda översättningen till Engelska???

Anonym sa...

Helt rätt vinnare. Det gör ont med Lena Ph är inte bara 00-talets bästa, utan bästa någonsin! Allt var perfekt!

eurofivestar sa...

How very vanilla ;-)

Anonym sa...

Absolut en värdig vinnare.Tyvärr håller jag inte med om så mycket annat på eran lista men så är det ju med smaken.Skulle vilja upplysa er om något som ni kanske inte vet men Lena kom inte på delad femteplats då det under 2000-talet ändrades i regelverket för ESC och man har beslutat att två bidrag eller fler inte kan dela plats.Har två eller fler bidrag samma poäng går man in och kollar vilket bidrag som fått högsta poängsiffror och rangordnar placering efter det.Det cypriotiska bidraget det året fick samma poäng som Lena med hade fler tolvor eller om det var tior minns inte exakt men det gjorde att Lena blev sexa och cypern femma.En liten parentes bara men rätt ska vara rätt.Gott nytt år på er killar!!

Anonym sa...

Mycket underhållande läsning grabbar!! Tack så mycket!! Jag har surfat in här så många ggr och läst, funderat, försökt förstå och nån gång ibland hållit med *haha*

F6

hwb sa...

Tack för er lista. Spännande att följa och gissa, vilken som skulle komma på nästa plats. Några överraskningar och några saknade men i det hela, rätt låtar och rätt vinnare!

bacardiboy sa...

Kul lista att läsa! Gillar cokså Bwo och Alcazar:s bidrag.
Och så den rätta vinnaren, Lena Philipsson. Bästa låten, bästa framträdandet och den låt och framträdande som sitter i folks minne i många år.

Björn sa...

Ingen annan seger har väl aldrig känts mer rättvis?!! En sådan seger som man verkligen också unnar Magnus C en vacker dag. Och Måns.

Lena rockar! sa...

Word! :)

Tomtefar sa...

Glömde ni Let your spirit fly med Nilla & Janne? Den borde ha platsat bland dom 31! Själv tycker jag den skulle vara top 10 - kanske t o m top 5! Men nu ser jag otrooooligt mycket fram emot Pernillas "jag vill om du vågar". Suck...hur ska jag ha tålamod till den 27 feb????

Oswald sa...

Hej Tomtefar, MrK här.

Jag kan meddela att Let the Spirit Fly är en av de absolut värsta melodifestivallåtar jag vet. Jag fullkomligt avskyr den. Min kollega har den betydligt högre, men över min döda kropp att den kommit med på en lista jag varit inblandad i.

God fortsättning!

Johan sa...

Tack för december månads absolut bästa 00-talsläsning! Jag köper Det gör ont som etta även om jag hade en annan favorit. Här kommer min topp 20.

1. Cara Mia - Måns Zelmerlöw
2. Empty room - Sanna Nielsen
3. Alla flickor - Linda Bengtzing
4. The Worrying Kind - The Ark
5. Det gör ont - Lena Philipsson
6. Not a sinner, nor a saint - Alcazar
7. La Dolce Vita - After Dark
8. Världen utanför - Barbados
9. Give me your love - Fame
10.Show me heaven - Lili & Susie
11. Hela världen för mig - Sanna Nielsen
12. Stay the night - Alcazar 13. Min kärlek - Shirley Clamp 14. Att älska dig - Shirley Clamp 15. Jag ljuger så bra - Linda Bengtzing
16. A little bit of love - Andreas Johnson
17. Hur svårt kan det va - Linda Bengtzing
18. Love love love - Agnes 19. Hero - Charlotte Perrelli
20. Allt som jag ser - Barbados 2001

MrR sa...

Åh, tack Johan! Vi blir såå glada för allt beröm!
...dessutom tycker jag att du har bra smak...:)