23 februari 2010

Ett trendbrott i årets festival?

I en intressant statistik-uppdatering i en kommentar till ett av de tidigare inläggen här i bloggen satte Schlagerprofilernas polare Pär fingret på något vi mumlat om hela turnén utan att tänka ett steg längre på: Det är dags för något ungt i år. Det är dags för ett trendbrott.

Hela det framgångsrika 00-talet har ju nämligen Sverige skickat rakt igenom artister födda på 70-talet eller äldre. Kolla själva:

2000: Roger Pontare 1951
2001: Nina & Kim 1977 & 1973
2002: Kayo 1964, Blossom 1962 och Gladys 1967
2003: Magnus 1965, Jessica 1973
2004: Lena Ph 1966
2005: Martin Stenmarck 1972
2006: Carola 1966
2007: Ola Salo 1977
2008: Charlotte Perrelli 1974
2009: Malena Ernman 1970

24-åriga Nina i Friends 2001 är alltså det yngsta vi skickat på tio år. Då hade hon ju å andra sidan då 30-åriga Kristian Hermanson med sig i samma grupp på scen.

Men hur ser finalen i Globen ut just nu?

Salem Al Fakir 1981
Ola 1986
Darin 1987
Timotjejerna 1991
Eric Saade 1990


...och så undantaget Andreas Johnson 1970

Var det verkligen bara låtarna som gjorde att Eric Saade slog ut Orsa Spelmän i Sandviken och Timoteij manglade Alcazar till AC i Göteborg? Eller är det så att det inte bara är Schlagerprofilerna som vill skicka något ungt i år – utan att svenska folket vill det också?

Och vad betyder detta då för tant Wahlgren och tant Jöback i helgen? Ingenting? Eller röstar folk hellre på en ballad från unga fröken Bergendahl och en popschlager från NEO, Sibel eller Lovestoned före Pernilla? Och hamnar en 80/90-talist i AC mot Jessica, Orsa och Alcazar – har denna unga stjärna då det automatiskt lite lättare?

Eller handlar allt fortfarande bara om låten?
Vad tror ni? Vad tycker ni?

Vi i Schlagerprofilerna har vår åsikt klart – i år vill vi skicka något ungt och fräscht till Oslo!
(Vilket, ska sägas, inte betyder någonting alls i diskussionen huruvida vi vill ha Peter&Pernilla i Globen till helgen – man kan ju förgylla finalen utan att vara vinnare - men det återkommer vi med från Malmö)

17 kommentarer:

Anonym sa...

Tror inte alls det har med åldern att göra, annat än att man tröttnar på vissa personer för att de varit med många gånger tidigare. Man vill ha något nytt, inte nödvändigtvis något ungt.
Sedan får man inte glömma det viktigaste, LÅTEN.

Markus Gisslén sa...

Jag röstar på ungt & fräscht - OCH en bra låt!!! Timotej var en överraskning som jag hoppas på...

Sjumilakliv sa...

Jag gör som Markus Gisslén - röstar på något ungt och fräscht OCH en bra låt. Troligtvis hamnar min röst på Ola, alternativt Eric Saade.

Alexander sa...

Tror inte heller det handlar om åldern, enbart låten. Spelar det egentligen någon roll hur gammal artisten är? Jag tror inte folket ute i Europa sitter och tänker "Nä, fy fan vad gammal hon är, hon röstar vi inte på." :P

Ser hellre en självsäker artist i 30årsåldern än fyra osäkra flickor i 19-20årsåldern på scen.

Lina sa...

Måste det alltid vara svart på vitt för alla? De handlar varken enbart om åldern eller enbart om låten. Det handlar om en enhet. Jag tänker rösta på bästa numret (låt, artist, framförande och allt annat)!

mrR sa...

Bra Lina! Och du har självklart helt rätt. Åldern är bara en faktor att väga in om man ska tänka Eurovision. Stirrar man sig blind på åldern har man problem, men det är en faktor som absolut ska räknas in om man ser till ESC-toppen de senaste åren.

Slinkan sa...

Men Profilerna, det ar sa uppenbart att ni vill att Saade ska vinna - men tyvarr han haller inte. Svag sang med mycket kor, barsliga klader och skolgards refrang. Och vill ni ha natt nytt sa varfor annu en Kempe lat? Numret ar bara en brakdel sa bra som tex Cara Mia...

mrR sa...

@Slinkan. Jag tycker Saade är ett bra val. För mig är det såklart inte heller en Cara Mia, men under ett år då standarden är minst sagt låg så känns Manboy pigg.
Jag ser liksom inte så många andra contenders. Olas låt är en sämre Manboy, Saelems låt är för tråkig, Andreas J är alldeles för blek, Darins låt är bra men en okej radioballad, inget outstanding. Timoteij gillar jag ju och jag tror att den skulle funka rätt bra, men.. Och till helgen har vi antagligen inga ESC-vinnare. Och till AC har vi ju inte skickat nåt med riktigt potential..

MrR

Oswald sa...

Jag tänker inte bestämma mig för en vinnare förrän efter helgen när jag sett alla bidrag om det är okej?

Eric är dock helt klart ett av mina favoritbidrag i år. Skriven av vem det än må vara. Jenny Silver är ett annat.

sysys sa...

Älskar Anna Bergendahls röst och hon verkar att ha fått en fantastisk låt som passar henne perfekt...

Limeboy sa...

Tropr inte åldern har jättemyckt med dethal att göra. Låten, artisten, showen. Men visst, Sverige kanske vill skicka nått nytt i år.

Av dom bidrag som redan tävlat (och hört 1 minut på sista deltävlingen) så tror jag vi har störsts chans att komma bra till i ESC med Darin. Snygg modern RnB ballad med artist som kan få fler hits än en utomlands med rätt PR

Den är hundra gånger bättre än Dima Bilans vinnarlåt, även sångmässigt. Hade dock få hända lite mer på scenen.....men Darin har stark närvaro och bra känsla.

Manboy går lite i fotspåren av Måns Zelmerlöw och Charlotte Perrellis Hero. Det som talar för Eric Saade är den grymma showen och hans charm. Så just i denna stund är han mitt andra handsval att vinna.

Salem kan kanske gå hyffsat i ESC. Alcazar likså (med Stay the night var mycket bättre).

Problemet i finalen är att Ola, Darin & Eric sloss om samma röster, likså Salem vs Andreas vs Peter J (om han går till final).
Skulle kunna innebära att "Kom" vinner.

M sa...

Tror absolut det handlar mest om låten, och om det är en artist man redan gillar som framför den förhöjs ju självklart intrycket, men i andra fall kan det vara så att en okänd grupp eller person överraskar och gör att låten känns ny och fräsch, som nu med Timotejerna och Saade. Och okänd är ju ofta lika med ung, så då kan man väl lika väl säga: skicka nån OKÄND, istället för UNG, vi har kanske tröttnat på att se etablerade artister göra bort sig i ESC...?

Låt nån ny göra det istället ;) skoja bara.

eurofivestar sa...

Saade. Hmm. Jag tycker fortfarande inte att han är redo för ESC ännu. Jag vill se honom igen i Globen, helst då utan all förinspelad kör, som bar hälften av låten i delfinalen. Den låg under hans liveröst i versen och då särskilt i refrängen. För det är ju en sådan variant vi skulle skicka till Oslo.
Jag tyckte också att han var lite flackig med blicken i Sandviken. Han KAN bli något bra, men inte riktigt ännu, han gick inte igenom rutan som Måns t ex, men det kommer med tiden.
Och för min del tycker jag inte heller att låten håller i år. En helt ok poppig sak, men inget som skulle välta Europa, och inget som skulle sticka ut om den INTE var med i MF.
Han får gärna komma tillbaka nästa år, med ett starkare framträdande och en bättre låt. Och det vet vi att Kempe kan fixa.

Erik sa...

Förra året vann ju visserligen Malena, men de flesta andra i finalen var under 30: Måns, EMD, Agnes, Sarah (?), HEAT och lilla Molly.

Anonym sa...

Usch, hur hemsk är inte ND:s idiot??

// Jonas

Anonym sa...

Mina Favoriter efter enminutslyssningar:

Hollow
Stop
Jag vill om du vågar
Thursdays

// Jonas

Anonym sa...

Lite O/T - men finns dragspel ens med i Timoteijs låt?