11 mars 2010

De sex juryländerna klara!

Nu är det klart: De utländska jurygrupperna kommer från Ryssland, Irland, Norge, Grekland, Serbien och Frankrike.
- De sex utländska jurygrupperna är valda för att ge en jämn spridning och bra representation av de ”musikaliska områden” som i dag tävlar i Eurovision Song Contest. Vi hoppas att deras röster ska ge svenska tittare en fingervisning om hur dessa länder bedömer de svenska finalisternas chanser i ESC, säger Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen 2010.
Och som bonusinfo kan Schlagerprofilerna bjuda på hur dessa länder röstat på oss de senaste fem åren. Med tanke på att de inte gett oss vidare bra poäng tidigare så ska det bli spännande att se vad de tycker att vi ska skicka.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Då kanske Grekland ger oss LITE poäng i esc för en gångs skull, för det har dem inte gjort senaste fem åren. Har faktiskt kollat det sen vi gav elena tolva. // Jonas

Robert sa...

Någon som vet ifall den internationella juryn även kommer rösta i finalen i år som en 12:e jurygrupp som de gjorde förra året?

Sen undrar jag ifall svenskar ens bryr sig vad den internationella juryn tycker. Många har ju den diskutabla åsikten "Vi måste ju rösta på det vi själva tycker är bra, inte på vad vi tror funkar i ESC"....

Jonte sa...

Jag förstår inte alls syftet med utländska jurygrupper. Att Sverige på något sätt skulle få bättre resultat i ESC pga dessa jurygrupper känns extremt osannolikt.

Man får helt enkelt köpa att det inte alltid går så bra i ESC. Nä, dessa utländska jurygrupper är fullständigt onödiga.

Lina sa...

Well... jag tycker de är bra att man försöker i alla fall. Sen hurvida det hjälpte eller inte får man väl utvärdera efteråt.

Nille sa...

Så det blir Serifovic och Barbapappa i juryn igen då :)

Robert sa...

Jag tror absolut att den internationella juryn är värd att lyssna på om vi vill ta den internationella tävlingen seriöst. Att de gav Malena endast en etta i finalen stämde ju väl med vad man tyckte om låten utanför Sverige med facit i hand.
Så de hade ju rätt! Att Norge jämt ger oss poäng är ju ganska väntat. Övriga dessa länder verkar däremot uppenbarligen inte gilla vad vi skickat de senaste fem åren så det är kanske dags att försöka första vad som funkar utanför vårt land? Vi verkar ju inte förstå det själva uppenbarligen.... eller hur? :)

Anonym sa...

Spännande! Det var precis de länderna jag ville ha med... haha ;D

eurofivestar sa...

Robert, det är annorlunda i år! Dessa 6 länder får varsin jury i finalen, det blir inte en 12e jury, utan de utgör över 50% av jurypoängen. Skitkul tycker jag, det kan bli roligt att se vad de tycker och tänker. Men det är inte första, eller andra, gången, man hade även utländska jurymedlemmar 1973!

Anonym sa...

ah vad spännande. det här kan gå hur som helst tror jag.

NYC sa...

Det kommer bli fantastiskt intressant att se vad dessa jurygrupper kommer tillfora. Kommer de i praktiken bara rosta som alla andra eller kommer de favorisera helt andra bidrag? Kommer de rosta sa att svenskarna kommer bli arga, tappa intresset, eller hjalpa oss i ESC? Can't wait!

Plus! Kolla vilken artist under 2005-2009 som fick landerna att rosta pa oss! :)

Thomas sa...

Som röstningsnörd när det kommer till ESC kommer här lite fakta och tankar:

Grekland gav oss 1p 2002, och 2p 1990, så det har inte blivit så mycket poäng därifrån mellan 1990-2009. Ska verkligen bli spännande att jämföra deras poäng mot de svenska tittarrösterna! Blir troligen 0p till Pernilla härifrån. Kanske Eric Saade kan plocka poäng med en Sakis-show?

Norge har ju valt "rätt" låtar till ESC så hoppas de röstar på nåt som verkligen funkar i ESC. Vilken låt är rätt då? Ingen aning... men Annas låt påminner om Hold On Be Strong, ett tecken på höga röster till Anna därifrån?

Ryssland har röstat mycket på Azerbajdzjan, Armenien och Georgien de senaste åren, alltså de länderna som ligger längst ifrån vår musiksmak. De rösterna kommer också skilja sig från de svenska tittarrösterna. Jag har ingen aning om hur dem kommer rösta faktiskt...

Frankrike röstar alltid på Turkiet, Armenien, Israel och Portugal. Och med det tror jag att Timoteij kan plocka röster med tanke på trummorna (Turkiet), har jag rätt?

Irland röstar på Lettland, Litauen och Polen i ESC. Vilken musiksmak har dem?? Jo... en skitkass musiksmak!! :P Så troligen kommer den irländska juryn bara gilla balladerna med tanke på vad de skickar, vilka det finns en hel del av ;)

Serbien (som gav Sverige 2 poäng 2008, missat det?) röstar också på ballader. En österländsk ballad lite i balkan-stil, har vi en sån? Nej... Men jag har känsla av att de kommer gilla Salem Al Fakir, faktiskt.

Vad tror ni? Eller är det jag som analyserar för mkt? :P

Slinkan sa...

Thomas: Irland rostar pa Lettland, Litauen och Polen i ESC endast for att det bor tusentals invandrare fran dessa lander pa Irland. I ett land med fa invanare marks det tydligt pa telefonrosterna. Irlandarnas musiksmak ar annars mycket lik den svenska, de gillar traditionell trallvanlig pop.

M sa...

Tror kanske de utländska rösterna blir så utspridda att det inte spelar nån större roll för slutresultatet, men kan ju också leda till att nån "skräller", ska bli kul att se, och oj vad jag tror de kommer bli..."inte så omtyckta". :)

Erik sa...

Men vad säger att det inte kommer sitta en lettisk irländare och rösta för Irland? Det är mycket troligt faktiskt...