01 mars 2010

Fiaskosiffror för helgens festival

Snacka om OS-slakt. Helgens tittarsiffror för festivalen är ett riktigt praktfiasko. Endast 2 363 000 såg Anna Bergendahl och Peter Jöback gå till final i helgen, och så låga siffror har en deltävling inte haft sedan Kikki och Magnus Carlsson gick vidare i den andra delfinalen 2006. Även då pågick OS samtidigt i en konkurrerande kanal. Klockan 20.42 satte 1 342 000 svenskar på tv:n för att se 30 km längdskidåkning och skippade därmed festivalen. Vad festivalen hade i tittare mellan 20.00-20.41 undrar vi dock över. Hur många bytte kanal? Och påverkar det låga tittarantalet utfallet i Globen?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag zappade själv mellan MF och OS, jag hörde låtarna men allt däremellan såg jag inte. Jag älskar MF men är även tokig i sport och framförallt OS. Jag tror många yngre tittade och därav utfallet att Anna gick direkt till final med flest tittare för jag tror hon lockar flest yngre i åldrarna 10-16 därmed inte sagt att andra inte röstat för låten var helt ok men många äldre har nog slopat MF och tittat på OS då finalen ändå är den som gäller och den är först om 2 veckor. Det kan vara en förklaring till varför Timoteij och Anna fått flest röster dessa 2 veckor då OS gått för de har sina fans bland de yngre. Tror inte man ska dra några slutsatser av att Darin och Jöback blev slagna i sina deltävlingar för många röstar inte ens i deltävlingarna utan endast i finalen däribland jag själv. Dessutom tillkommer jury grupper och jag tror inte vare sig Timoteij eller Anna kommer stå högre i kurs än Darin och Jöback. Detta var min analys kanske helt tokig vem vet.

Erik sa...

Fiasko är att ta i. Väntad nedgång skulle jag vilja säga.
Det var ändå inte SÅ många som såg OS. Om Kalla varit guldfavorit hade det nog blivit en halv miljon till.
SVT kan i alla fall vara nöjda. Nästan 4 miljoner såg på deras kanaler.

@Anonym:
Både Anna och Timoteij tror jag är sådana artister som tilltalar både barn och deras mor- och farföräldrar. Darin däremot är väl en typisk flickidol (och musikkritikernas kelgris av någon anledning). Så nej, jag köper inte den analysen.

Det gemensamma är att båda numren känns äkta och okonstlade och är befriade från en massa ”pyro” och annat krafs som ändå inte går igenom rutan. Den stora skillnaden är att Anna sjunger skiten ur de ganska bleka Timoteijerna.

Anonym sa...

Och jag köper inte din analys Erik så då är vi ense om nåt.

Anonym sa...

Håller nog med anonym här och det hon eller han menar är nog att den största gruppen alltså medelålders killar och tjejer förmodligen såg OS eller var ute på krogen. Jöback tilltalar inte den yngsta gruppen men väl den mognare övre medelåldern så helt fel ute var inte anonym i sin analys och att Anna och Timoteij skulle vara äkta nja kanske Anna men inte Timoteij dom spelade ju inte ens på instrumenten och kunde med nöd och näppe sjunga fast låten var ok.

Anonym sa...

Anna har en dötrist låt och hon är rena sömnpillret. Förmodligen en massa idol fans som röstat hon kommer inte ha en chans i finalen där dessa idolfans förmodligen unga tjejer kommer lägga sina röster på ursöta Erik Saade och Darin. Men sant är att många röstar inte i delfinalerna.

Anonym sa...

Äähh jag håller inte med om att BARA småbarn röstade på timmteij o Anna,, Min mamma tex röstade på Anna då hon hade bästa låten och rösten (gillade även Peter J) så nej jag köper inte det resonemanget. // Jonas

Anonym sa...

BTW SKÖNT att äntligen OS är slut nu.. // Jonas

Anonym sa...

Jag älskar sport och OS och MF så det känns skönt att OS är slut nu så man kan fokusera på en tävling. Tycker det var dåligt av SVT att sätta deltävlingarna samtidigt som OS dom kunde ha börjat 2 veckor tidigare, Norge och Danmark och en massa andra länder har ju varit klara för länge sedan.

Anonym sa...

Två veckor tidigare hade ju inte hjälpt då hade ju andra chansen och finalen istället varit samtidigt som OS men jag förstår vart du vill komma. Antingen skulle man gjort ett uppehåll efter deltävlingarna och kört andra chansen och final efter OS om man börjat 2 veckor tidigare eller börjat ännu tidigare för det var verkligen en stor miss att lägga MF samtidigt som OS.