19 oktober 2010

Åtta nya bidrag och artister klara för Melodifestivalen 2011!

Idag presenterade SVT åtta nya artister aktuella för Melodifestivalen 2011.Danny tävlar med In the Club, Sanna Nielsen ställer upp med låten I'm In Love, Sara Lumholdt sjunger Enemy, Dilbas låt heter Try Again, Rasmus Viberg tävlar med Social Butterfly, Melody Clubs låt heter The Hunter, Loreen tävlar med My Heart Is Refusing Me och Simon Forsberg sjunger Tid att andas. Det är de åtta nya bidragen och artisterna som nu är klara för Melodifestivalen 2011.

Sanna Nielsen har varit med i Melodifestivalen fyra gånger tidigare och Danny har varit med en gång tidigare – som medlem i gruppen E.M.D. Men för de övriga sex artisterna är det Melodifestivaldebut.

De här är ett knippe låtar med stor hitpotential och musikalisk spännvidd. Det är också spännande med en sån mix mellan etablerade artister, både med och utan tidigare Melodifestivalerfarenhet, och näst intill oskrivna blad, säger Christer Björkman, tävlingsproducent för Melodifestivalen 2011.

Nu är alltså tolv bidrag klara för Melodifestivalen 2011. Tidigare presenterade är: Lasse Stefanz med En blick och något händer, Pernilla Andersson med Desperados, Linda Bengtzing med E de fel på mig och Swingfly med Me And My Drum.

De åtta bidragen som presenteras idag är, i bokstavsordning:

Enemy
Artist: Sara Lumholdt
Upphovsman: Niclas Lundin, Anton Malmberg Hård af Segerstad

Schlagerprofilernas kommentar: Sara Lumholdt blir alltså anda fjärdedelen av A-Teens som dyker upp i MF, och vi kan väl i alla fall för spänningens skull se de som en liten tävling för henne att försöka knäcka Marie Serneholts sjätteplats i Göteborg 2009. Lumholdt försökte ju sig på en solokarriär som Sara Love 2007, men nu tävlar hon under sitt eget namn. Ett ganska bra namn om ni frågar oss. Något man är nyfiken på, men kanske inte extatisk över.

Niclas Lundin var med och skrev Hur kan jag tro på kärlek förra året. Anton Malmberg Hård af Segerstad är en av de kreativa hjärnorna och medlemmarna i popgruppen Le Kid och har turnerat och skrivit med Eric Saade det senaste året.


I'm In Love
Artist: Sanna Nielsen
Upphovsmän: Bobby Ljunggren, Thomas G:son, Irini Michas, Peter Boström

Schlagerprofilernas kommentar: Vad ska man säga om Sanna Nielsen som inte redan är sagt? Det här blir sjätte gången hon ställer upp i MF (alla gånger har hon tagit sig till final) och frågan är väl om hon har en tillräckligt stark låt för att toppa Empty Room och slutligen få ta den där efterlängtade segern? Vi tycker alltid det är kul med Sanna i festivalen (jag känner mig bara så sjukt kort när vi träffar henne – MrK) då hon är en av de trevligaste artister som går i ett par skor och med sex debutanter och en solodebutant i den här klasen känns det väl lite kul med åtminstone en veteran?

Ni behöver kanske ingen närmare presentation på Bobby Ljunggren och G:son (som nu har två bidrag totalt med i år) va? Peter Boström får ni här nedan, och Irini Michas var en av låtskrivarna bakom Sofias Alla när det begav sig.In the Club
Artist: Danny
Upphovsmän: Figge Boström, Peter Boström, Danny Saucedo

Schlagerprofilernas kommentar: EMD i all ära - de var/är ju ett lyckosamt projekt och kom trea i MF 2009 – men frågan är om inte Daniel Gabriel Alessandro Saucedo Grzechowski alias Danny smäller lite högre som soloartist? Vi tycker i alla fall att hans Heart Beats album från 2007 vida överstiger det han lyckats få ur sig i grupp och fastslår på rak arm att han som soloartist är ett av de mest efterlängtade och intressanta MF-namnen.

Figge Boström har tidigare tävlat med bidrag framförda av Emilia och Missmatch. Peter Boström tävlade till exempel ifjol med Alcazars Headlines, Lovestones Thursdays och Saades Manboy och producerade exempelvis Charlotte Perrellis Hero.


My Heart Is Refusing Me
Artist: Loreen
Upphovsmän: Moh Denebi, Björn Djupström, Loreen

Schlagerprofilernas kommentar: I den långa raden av Idol-medverkande som försvinner spårlöst för att sedan dyka upp i Melodifestivalen har vi i år kommit till Loreen. Hon släppte singeln The Snake (som sedan även gjordes av Velvet) tillsammans med Rob'n'Raz men försvann sedan och har jobbat i olika TV-produktioner. Vi som avskyr att Idol numera bara tar fram aptrista rock-snubbar applåderar lite extra att Melodifestivalen plockar upp de få pop-tjejer som TV4-talangjakten i alla fall förr om åren lyckades skaka fram till tredje-fjärdeplatser.

Moh Denebi skrev Higher Ground till Sanne Salomonsen och har också skrivit låtar till lika danska Michael Learns to Rock. Björn Djupström MF-debuterar men har tidigare skrivit musik åt schlagerstorheter som Sarah Dawn Finer, Anna Bergendahl och Eric Saade.


Social Butterfly
Artist: Rasmus Viberg
Upphovsmän: Amir Aly, Henrik Wikström

Schlagerprofilernas kommentar: Rasmus Viberg verkar det inte finnas så mycket information kring efter en normal Google-runda, men nånstans anas det att han kommit topp 100 i Idol nåt år. SVT nämner att han spelat i ett band som heter Oldschool och jobbar i klädesbutik till vardags.

Henrik Wikström kan väl numera räknas som en av våra största schlagerveteraner med otalet bidrag bakom sig, även om han gjorde ett uppehåll ifjol för att jobba med Alexander Bard och Gravitonas. Amir Aly skrev Killing Me Tenderly som framfördes av Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng tillsammans med Henirk och ligger också bakom klassiker som Crazy In Love, Just A Minute och Visst Finns Mirakel.


The Hunter
Artist: Melody Club
Upphovsmän: Kristofer Östergren, Erik Stenemo, Jon Axelsson, Niklas Stenemo = Melody Club

Schlagerprofilernas kommentar: Melody Club får väl räknas som ett av de band som det ryktats flitigast om varje år att de är MF klara ett bra tag nu, och i år var det alltså sant. Ett kul namn, även om de självklart kan sorteras in i facket "artister-som-varit-väldigt-heta-men-som-det-inte-gått-så-bra-för-på-senare-år" och behöver festivalen kanske mer än festivalen behöver dem. Samtidigt är deras debutskiva Music Machine från 2002 en av de bästa svenska skivorna på 00-talet, och ingen kan förneka att de två första skivorna innehöll en hel hög med catchy pop/glamrock-singlar med refränger som passa suveränt i den här tävlingen. Att de dessutom kommer in i festivalen med ett avhopp/MF-gräl gör oss bara glada. Snälla, kan inte 2011 bli året då kvällstidningarna skriver om ARTISTERNA i tävlingen, och inte bara om Christer Björkman?


Tid att andas
Artist: Simon Forsberg
Upphovsmän: Fredrik Kempe

Schlagerprofilernas kommentar: Hur schlager-gay kan det bli? Inte mycket mer än att Fredrik Kempe skriver en låt till Mr Gay Sweden kan man tycka! För Simon är allstå regerande Mr Gay (efter att ha slagit ut sin make i finalen under Pride i somras) och har ju tidigare medverkat i Fame Factory. Vi är ju alltid nyfikna på Kempe-låtar och ser redan fram emot att hänga i baren med Mr Schlager nånstans i Sverige i vinter.


Try Again
Artist: Dilba
Upphovsmän: Niklas Pettersson, Linda Sonnvik

Schlagerprofilernas kommentar: Dilba tycker vi känns som ett litet oväntat namn i festivalen (det brukar åtminstone inte dyka upp i förhandssnacken varje år) men om man tänker efter så är det ju helt naturligt att någon vars största hit numera är en reklamtrudelutt till Rusta (OK, vi minns ju I'm Sorry också såklart, men vi är ju farbröder) vill visa upp sig i Sveriges största TV-program? Och inte oss emot. Vi tycker det ska bli kul att se vad tjejen med Sveriges lägsta hårfäste (jag är galet avis – MrK) hittar på, och välkomnar tillbaka Dilba som faktiskt dykt upp snabbt i ett nummer en gång tidigare. Någon där ute som minns i vilket?

Här har ni vår Spotifylista med några låtar från varje artist som presenterats hittills för tävlingen nästa år. Den kommer fyllas på efter hand.

...och för övrigt så älskar vi att få artister och låtar presenterade samtidigt. Det blir liksom bara så mycket tydligare och så många mindre fåniga spekulationer då...

8 kommentarer:

Holger sa...

Varför inga kommentarer om de mellersta bidragen.

Kul med Melody Club framför allt. Gillar dom stenhårt. Sen lär väl Danny ha en riktigt bra klubbdänga, i likhet med If only you, får vi hoppas.

FF sa...

Hmmm vad kan Dilba ha dykt upp i tidigare...?
Förutom att det var hon som var omsjungen som så "Yeah Yeah Wow Wow!"
*kli, kli*

Nille sa...

Du och jag är dom enda i hela väääärlden som äääälskar varaaaan. Där dök hon upp. :) Om man läst Martins "självbiografi" vet man dock att det inte riktigt var så puttinuttigt. :)

Oswald sa...

@Holger: Sorry, men det kom efter hand. Jag är inte hur snabb på tangenterna som helst... Speciellt inte under arbetstid! :)

@Fredrik: Kan ha varit. Men det var inte den jag tänkte på. :)

@Nille: Så gott som rätt.

Anonym sa...

Now we’re talking. Det var jag som hade synpunkter på SVT’s drag att avslöja den där löjligt ointressanta kvartetten bidrag för nån vecka sen. Tänk om de hade väntat så de kunnat presentera Melody Club, Dilba (som gjort väldigt mycket mer bra än “I’m Sorry“), Danny, och Swingfly på ett bräde—då hade man verkligen fått en känsla av nytänkande. Sen hade man kunnat börja fylla på med veteranerna Sanna Nielsen och Linda Bengtzing. Hur som helst, KUL! Nu kan man börja se fram emot 2011 på riktigt!

Oswald sa...

Haha, ja det ligger kanske något i det. Kul att du blev glad i alla fall! :)

Jag är väldigt nöjd hittills också. Kul blandning av okända namn, veteraner och "kända namn som är debutanter".

Det här kan bli mycket kul om det fortsätter på samma sätt!

Erik sa...

Kul men Loreen, men problemet med Idol är knappast att en aptrist rockkille vann förra året. En ännu mer aptrist schlager/musikal-kille vann året innan, men i Idol skrivs oftast inte historien av vinnarna.
Nej, Björkmans problem är att de bästa tjejerna inte är intresserade. Agnes har sagt ungefär ”been there, done that” och Christer och hans efterträdare lär kunna jaga Tove Styrke, Amanda Jenssen och MaryJet till döddagar utan resultat. Som med Robyn ungefär.

MrR sa...

Amanda, visst. Hon är nog inte intresserad, och lets face it: Hon behöver det inte heller. Tove Styrke har ju precis börjat och haft en halvdan singelframgång. Så varför skulle hon ställa upp nu? Men om ett par år. Absolut. MaryJet vill ju vara med så där har du tokfel. Problemet med Idol är att den nya juryn inte verkar för att plocka fram nya popbrudar: Vi måste ha en ny Agnes. En kvinnlig Darin. En Danny, fast brud.