04 december 2010

La Voix kan bli årets låt i Ryssland!

När Malena Ernman stod på scen i Moskva och sjöng La Voix 2009 så blev det kalla handen från hemmapubliken, då Ryssland gav Sverige noll poäng. I dag är det annat ljud i skällan, då låtens upphovsman Fredrik Kempe just nu befinner sig på Rysslands största musikgala, The Golden Gramophon, där låten La Voix är nominerad både som Årets Låt och...Årets Duett!

Det är nämligen inte Malenas schlagervinnare som dominerat de ryska listorna i år. Nope, det är den ryska ESC-legenden Philip Kirkorov (som ju tidigare som spelat in flera Kempe-låtar vilket vi berättat om här tidigare) som spelat in låten (han sjunger verserna) i duett med den berämda ryska operadivan Anna Netrebko. Detta blev alltså en megahit i den gamla Sovjetrepubliken och nu kan detta resultera i två rätt tunga priser till det svenska schlagerbidraget, det bidrag som de trampade så på innan.

Helt rättvist tycker vi - även om vi hellre så klart sett att det var Malenas version som blivit mega och att Ryssarna fattat alltihop några år tidigare. Så här låter låten i rysshitversion.


Tillägg: La Voix vann faktiskt båda priserna tidigare i kväll! Ett svenskt MF-bidrag har alltså därmed blivit "Årets Låt" i Ryssland! Lite imponerande. Om dock något sent påkommet av ryssarna...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Man blir ju lite LÄTT irriterad när europa EGENTLIGEN gillar Sveriges bidrag MEN ändå ger oss kalla handen, för detta är ju defintivt inte lika bra som Malenas version.

Eller så ligger Sverige hela tiden steget före europa?? Måste vara så.. // Jonas

Anonym sa...

Så här är det, enligt min uppfattning... Vi är klara så otroligt sent med vår svenska tävling att det inte finns någon chans att hinna promota låten som vunnit, internationellt...

Det finns heller ingen budget från svt och konsertarrangören som arrangerar melodifestivalen som kan mobilisera en seriös promotionturné.

Alla de låtar som lyckats bra i esc (om det inte rör sig om one off grejer som fairytale- som blev en youtube sensation) har haft enorma budgetar och gott om tid... det är det ingen som ifrågasätter.

Den vinst som Blixten&co och svt drar in på mello genom 18 utsålda ishallar+ spons - den behåller de gärna själva. Det går ju alltid att skylla på låten, låtskrivarna, Christer Björkman eller artisten som skickats senare.

I år hade Grekland- tex 6 miljoner i budget för sin esc satsning. Det var hälften mot vad de brukar ha pga den ekonomiska kris som råder i landet. I sverige rör det sig om under miljonen...

Om man från svt eller konsertarrangörens sida inte vill satsa på vinnaren- då kommer vi mycket sällan nå någon större framgång i ESC- oavsett vilken låt eller vilken artist vi skickar!

Allt annat är rätt tramsigt! Cash is king även här!

FX

kevin (ru) sa...

That is not entirely correct.
Look at the Wikipedia.

There are no 'nominations' at the ceremony and no "Best song" award. Every year 20-30 songs receive the statuette. This time 'La Voix' in Russian was in the selection, of 24 'winners'.

Also it's not even remotely popular in Russia. According to MOSKVA.FM radio monitoring, the duet holds the 1163rd position in Moscow airplay. And even doesn't qualify for the Top 100 most playable songs on the Russian Radio, who was helding that ceremony.

Anonym sa...

Then it is exactly like grammyawards then... or have you been fooled too??

kevin (ru) sa...

In Russia these 20-30 songs are not divided into nominations. All of them are "best", not the only one.

Anonym sa...

But in different categories...

kevin (ru) sa...

Not at all. The criteria behind the choice is hitting the radio chart for a number of weeks.