05 januari 2011

Startordningen för MF2011 är klar!

När SVT idag lanserae sin nya Melodifestivalsite så passade de även på att gå ut med årets startordning. Det blir alltså Dilba som inleder hela kalaset i Luleå den 5e februari och, inte helt oväntat, Love Generation som avslutar kalaset den 26e februari med sin låt som nu äntligen fått ett namn.

Låten heter Dance Alone, är skriven av RedOne tillsammans med Bilal "The Chef", Teddy Sky, AJ Junior, Jimmy Joker och BeatGeek (ett gäng som dykt upp ständigt i samband med den numera världsberömda, svenska låtskrivarens hits).

Så. Kan man då säga något om årets bidrag m.a.p de här siffrorna? Knappast.
Visst är det gammal Christer Björkman-tradition att inleda och avsluta varje MF-lördag med en rejäl hit/show/kanon/överraskning/vinnarkandiat - och så är det säkert i år också. Men tro mig när jag säger att det lär finnas en hel del andra kandidater med andra nummer än ett och åtta på listan nedan som kommer vilja vara med och bråka både om Globenplatser och listplaceringar...

LULEÅ 5 FEBRUARI

1) Dilba
2) Swingfly
3) Jenny Silver
4) Jonas Matsson
5) Le Kid
6) Rasmus Viberg
7) Pernilla Andersson
8) Danny

GÖTEBORG 12 FEBRUARI

1) Brolle
2) Loreen
3) Babsan
4) Elisabeth Andersson
5) Sanna Nielsen
6) The Moniker
7) Anniela
8) Christian Walz

LINKÖPING 19 FEBRUARI

1) Linda Sundblad
2) Simon Forsberg
3) Sara Lumholdt
4) The Playtones
5) Shirley´s Angels
6) Sebastian
7) Sara Varga
8) Eric Saade

MALMÖ 26 FEBRUARI

1) Melody Club
2) Julia Alvgard
3) Lasse Stefanz
4) Linda Pritchard
5) Anders Fernette
6) Linda Bengtzing
7) Nicke Borg
8) Love Generation

15 kommentarer:

Nille sa...

Kan man gissa att Christer smugit in lite favoriter på femman? :)

Anonym sa...

det har nästan alltid varit #1 och #8 som oftast går vidare till finalen. Hmm... rättvisa much?

Oswald sa...

Kan vi bara en gång för alla slå fast att startnumren i sig inte har någonsomhelst betydelse?

Att vissa nummer gått vidare oftare än andra beror helt enkelt på att det legat bättre låtar där. INTE på att de startade just då.

Hade startordningen lottats och statistiken varit densamma DÅ hade vi kunnat prata om orättvisor. Men så är det ju inte.

Är en låt bra kvittar det vart SVT stoppar den. Den klarar sig ändå.

Nille sa...

Kempe har hamnat på nr 2 för första gången, eller hur? Och han är inte sist ut för första gången sedan 2007. Stackarn. :)

Oswald sa...

Han kommer nog över det. :)

Anonym sa...

Tycker att det ser riktigt bra ut, det finns ett gäng kanon låtar som inte går ut 1 eller 8.// Micke R

Anonym sa...

När ska ni i urvalsjuryn avslöjas? :)

Oswald sa...

Urvalsjuryn är offentlig och har varit det ett tag. Men det är väl egentligen mindre intressant vilka som satt i den?

Bättre att fokusera på arbetet som gjordes och se fram emot låtarna!

eurofivestar sa...

Haha, nej men jag vill gärna veta vilka som satt i juryn, har inte sett den någonstans på nätet. Man är ju lite nyfiken :)

Oswald sa...

Jag vet faktiskt inte vart du hittar det...men jag vet att det är offentligt. :)

Leif sa...

Det där med att startnummer inte har någon som helst betydelse stämmer inte. Det har en enorm betydelse. Om man ser statistiskt (2002-2010) så är startnummer 8 bäst följt av nr 6, 1, 5, 4, 3, 7 och allra sist nr 2. Vad det senare har för betydelse vet jag inte, men jag antar att går man ut sist så har man större chans att bli ihågkommen och går man ut som nummer 2 blir man nedtystad av alla "där hemma" som ska babbla på om låt nr 1.
Men det kan också vara så att SVT sätter ju bidragen i en viss ordning, till skillnad från ESC där man lottas till ett nummer. SVT sätter ju inte världens tråkigaste ballad allra först eller sist, likaså är ju startnummer 2 oftast till för en annan okänd eller "mindre värd" genre som är okänd i MF-sammanhang. En låt som man kan använda för att göra annat under tiden. Hamnar man däremot på nr 1, 6 eller 8 så har man troligen en hitlåt. Nr 3, 4, 5 är mellanlåtar och 2 & 7 totalt okända/mindre värda låtar.
Till sist: Enligt statistik har Love Generation störst chans att vinna medan Swingfly har minst chans att vinna.

Lina sa...

Med så få startande i varje deltävling är det nästan omöjligt att "glömmas bort" pga ett startnummer. Så nej, jag tror inte bidragets startnummer har någon betydelse. Inte i sin deltävling i alla fall. Att det brukar gå bra för vissa startnummer har o göra med att SVT placerar de dom tror på där.

Däremot tror jag bidrag som startar i sena deltävlingar, och/eller andra chansen har en liten fördel, då folk har dom i färska minnet.

Oskar sa...

Hej Schlagertokar:)
Bortsett från alla startnummer så ser jag istället att listan med bidragen under den första deltävlingen inte har en enda titel på svenska, det måste betyda att vi för första gången har en deltävling helt utan en svensk text. Rätta mig gärna om jag har fel. Det betyder isåfall att det första bidraget som kommer framföras på svenska är den 11:e låten i årets festival. Den ska ju då framföras av Babsan har en titel om en spanjor (kanske är den på spanska:P) och är skriven av buskisgänget Sjöberg/Forsberg/Wastesson...kan det bli en bättre entré på svenska:P

Johan sa...

Det är väl inte helt känt om Pernilla Anderssons låt har svensk eller engelsk text. Desperado funkar ju på båda språken. Dock har hon ju precis släppt en platta på svenska, så då borde väl hennes festivalbidrag knappast vara på engelska? Men jag vet inte.

Oswald sa...

@Leif: Men det där resonemanget håller ju inte eftersom startordningen inte lottas. Om de starkaste bidragen har placerats på vissa nummer så är ju statistiken styrd och bestämd.
Det är ju som om jag skulle blogga mest varje tisdag och torsdag - men aldrig på en fredag. Då skulle ju statistiken visa att chansen för ett blogginlägg på en tisdag var rätt stor men mycket mindre på en fredag.
För jag har bestämt det.
Om jag sen istället började blogga på fredagar - eller om MrR bestämde att lördagar var grejen och bloggade massa då - då skulle ju den statistiken inte betyda någonting alls för bloggen.
Samma sak här.
Skulle SVT lägga en kanonlåt/något folk gillar på startnummer två skulle den gå till Globen, Lex Marie Lindberg.

@Lina: Håller med dig. Ingen glömmer ett bidrag när det är åtta låtar. Eurovision är däremot en helt annan femma. Där både lottas bidragen OCH man riskerar att glömma de som kommer tidigt.

@Oskar/Johan: Vi har kollat upp det där: Så vitt vi vet så ska Pernilla sjunga på svenska, och en helt engelsk melodifestivaltävling åtestår alltså att anordna på svensk mark!