25 januari 2008

Mera detaljer om ESCs semifinaler

Som vi berättade i måndags så kommer det nästa vecka ske en lottdragning för att bestämma i vilken semifinal som de 38 länder som inte är direktkvalificerade till finalen kommer att hamna.
Nu är de sex olika seedningsgrupperna presenterade, och eftersom de bygger på geografi kombinerat med hur de röstat sedan 2004 så är det väl föga förvånande att se att vi hamnat i samma kruka som våra nordiska grannar (plus Estland).
Ex-Jugoslavien har såklart också hamnat i en egen kruka, liksom de flesta länder med anknytning till Ryssland som rullar runt i kruka fem. Holland + Belgien delar kruka med grannländerna Grekland, Cyper, Bulgarien och Turkiet (som ju tvärsäkert hade hamnat tillsammans med Tyskland om inte detta land varit en av The Big Four och vars semifinal de får rösta i kommer lottas separat, och de övriga två krukorna känns mera som en blandning av det som blev över.

Kruka 1: Albanien, Bosnien Hercegovina, Makedonien, Slovenien, Kroatien och Makedonien.
Kruka 2: Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island och Estland
Kruka 3: Belgien, Bulgarien, Cypern, Grekland, Nederländerna och Turkiet.
Kruka 4: Andorra, Irland, Lettland, Litauen, Portugal och Rumänien.
Kruka 5: Armenien, Vitryssland, Georgien, Israel, Moldavien, Ryssland och Ukraina.
Kruka 6: Azerbajdjan, Tjeckien, Ungern, Malta, Polen, San Marino och Schweiz.


Den stora överraskningen var nog inte uppdelningen ovan, utan hur uttagningen till finalen kommer gå till: Tio länder i varje semifinal ska vidare till finalen - men endast nio stycken röstas fram av telefonröstarna!
Det sista bidraget som går vidare utses nämligen av alla de back-up jurys som sitter i varje land och är beredda med röster ifall någonting händer eller går fel (som till exempel år 2000 under finalen i Sverige då fyrverkerifabriken i Holland brann och mängder av människor dog och ingen telefonröstning genomfördes). Dessa jurygruppers röster kommer räknas samman, länderna rangordnas - och det land högst på deras lista som inte telefonröstarna röstat igenom kommer att få plats nummer tio från gruppen. Alla detaljer om lottningen hittar ni HÄR!

Som personlig reflektion kan jag säga att jag gillar det här nya systemet och tycker det ska bli väldigt spännande att se hur resultatet blir. Att blanda in en jury (om än minimalt) tycker jag dessutom är helt rätt väg att gå, eftersom jag gillar när man blandar jury och telefonröster som i Melodifestivalfinalen.

På måndag vet vi vilka länder vi ska börja fjäska för, och i maj vet vi om det var lyckat eller inte.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ska vi börja tänka nu också? // Henrik