07 januari 2008

Norge - MGP 2008

Det blev ju tydligen ett ramaskrik i Norge ifjol när det var så många svenska låtskrivare med i MGP - deras motsvarighet till Melodifestivalen - så nu när första delfinalen av tre drar igång i vårt västra grannland till helgen så är det bara norrmän som ligger bakom rakt igenom. Resultatet går redan nu - här är det inget SVT-smussel inte - att höra på NRKs hemsida (den officiella samlingsskivan är också redan ute), och jag bestämde mig för att göra något som man alltid brukar ångra senare:

Lyssna på varje låt en gång och sedan skriva ned vad jag tycker...utan att varken se framträdandet eller höra den upprepade gånger för att eventuellt låta låten växa eller bli uttjatad.

Så här blev det!
Alla bilder är hämtade från NRKs officiella MGP-sida.

Ann-Mari Andersen - "Ándagassii"
Sjungen på samiska av en tjej som vunnit den samiska varianten av tävlingen tidigare. Väldigt långt ifrån en typisk melodifestivalschlager, men samtidigt en ganska skön etno-möter-country-möter-Mel C-dänga som inte skulle förvåna som Norges ESC-bidrag om man ser till deras trackrecord.

Nicholas Carlie - "Colliding"
Zzzzzzzzz. Sådan där meningslös symfonisk radiorock med dramatiska stråkar sjungen av manlig sångare som jag bara tycker är såååå tråkig. Såg de inte hur det gick för Island ifjol?

Michelle - "Baby Don´t Stop The Music"
Ah, äntligen ett litet eko av den där syntblippiga Margaret Berger-popen som norrmännen är så bra på. Det här tycker jag helt klart är godkänt och faktiskt bra på riktigt...även om jag inte vet om det har någon chans i det här sammanhanget (minns The Attic och Theres i MF). Men i min värld är det här tävlingens bästa låt.

Tinkerbells - "Hold On"
Norges svar på Dixie Chicks? Eller svenska Calaisa? Mig går iallafall sådan här modern tjejcountry spårlöst förbi.

Veronica Akselsen - "Am I Supposed To Love Again"
Sorglig ballad med piano, mandolin, dragspel och en klagande tangostråke. Rätt fint faktiskt, och helt klart något jag skulle kunna lyssna mera på. Men nog känns det mera som ett spår från "Gudfadern - The Musical" än en MF-låt?

Podium - "Lystgass"
Nänänä. Jag orkar inte med mera hårdrock i Melodifestivalen nu. Det var kul med Poodles och Lordi och möjligen Wig Wam. Men nu får det räcka.Zuma - "Always Always"
Oh, är det ett tributeband till A-ha? Helt klart en ganska skön låt med åttiotalska Modern Talking-vibbar...men samtidigt lite lam och med en helt förskräckligt smörig text med varenda new romance-klyscha som gått att få tag i.

Cube - "Would You Spend The Night With Me"
På tal om Wig Wam: här är en låt skriven av det bandets sångare och låtskrivare. Hur det låter? Jag tröttnade faktiskt innan introt var över och snubben började sjunga...

Anne Hvidsten - "A Little More"
Mer anonym countryinfluerad tjejradiorock som Estland inte skulle tvekat en sekund att skicka till Serbien. Men förhoppningsvis gör Norge det.CRASH! - "Get Up"
Ännu mera mangelrock...och ännu en låt från en av medlemmarna i Wig Wam (nu är det gitarristens tur). Men förra årets tredjepristagare i MGP har åtminstone fått en hyfsad låt som känns som en nära släkting till åttiotalspudlarna i Sha-Boom. Godkänt från mig - även om jag fortfarande inte är bästa kompis med schlagerglamrocken.

Sven Garås - "I'm In Love"
Ännu en smått meningslös filmeftertextballad som inte får i gång mig åt varken det ena eller andra hållet.
Maria Haukaas Storeng - "Hold On Be Strong"
Norsk Idoldeltagare som sjunger en låt som känns lite Amy Winehouse (utan någon som helst röstlikhet då...men musikaliskt) och även om det känns ganska blekt till en början så finns det ändå något här som jag gillar...speciellt det där "there's always someone out there"-partiet.

Avalanche - "Two Monkeys (On The Roof)"
Den här duon jobbade tydligen tätt ihop med S.A.W när det begav sig i början på nittiotalet....well...synd att det inte märks här då. Det här känns mera som något Peter Kvint eller Johan Becker skulle kunna snyta ur sig en dålig dag.

Maria Trøen - "Hear When I'm Calling"
Men suck. Jag orkar inte mera nu. Tjej. Rocklåt. Sa jag inte att ni skulle skicka sådant här till Estland?Ole Ivars "Som i himmelen"
Hahahaha. Efter tjogvis av modern (i och för sig ganska anonymt) radioskval så slänger de plötsligt helt oväntat in sin variant av Lasse Stefanz med en låt som skulle varit omodern på Svensktoppen redan 1985. Är det här verkligen på riktigt?

Lene Alexandra - "Sillycone Valley"
Tyvärr, oväntat tamt från Norges tuttpopdrottning. Introt är lite spännande - men versen är i stort sett obefintlig, sticket hyfsat men småtrist och refrängen lyfter alldeles för lite för att göra mig glad. Blir nog skoj att se på dock...men sammantaget en besvikelse. I jämförelse med all annan tam radiorock (och dansbandslåten precis före) känns den dock som en världssensation...och kanske en vinnarkandidat.

Torstein Sødal - "Eastern Wind"
Titanic sjönk på bioduken för dryga tio år sedan och Irland kom ohotat sist i förra årets ESC - men än lever sådana här powerballader med flöjtslinga och gospelkör sitt egna lilla liv i tävlingen. Å andra sidan...ska man powerballadsmöra så kan man ju lika gärna ta i så man spricker.

King of Trolls - "Far Away"
Roger Pontare goes to Norge och ligger med åttiotalsrockgruppen Slade. 'nuf said.

Hm. Vad ska man säga?
Inte en enda brakschlager från landet som ifjol skickade en Let's Dancetävlande med en Tomas G:son-låt av formulär 1A-modell! Smått chockerande...och tyvärr ganska tråkigt.

Nog för att jag inte kan upprepa tillräckligt många gånger att det här skrevs ned efter en enda lyssning (och jag är världsberömd i hela min lägenhet för att ändra mig upprepade gånger vad gäller Melodifestivallåtar under andra, tredje, fjärde lyssningen...och framförallt när jag sett dem framföras) men nog var det är sjuhelsikes massa anonymt radiorockskval i den där samlingen?

Är Norge verkligen det nya Estland?

Som det är nu iallafall så är Michelle min klara favorit, Lene Alexandra fungerar också (och får nog räknas som allmän favorit...iallafall enligt norska schlagerfans) och det gör även Veronica Akselsen och Haukaas Storeng och möjligen, möjligen med viss tvekan Zuma (och kanske, kanske någon till). Vi får se hur det är efter helgen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

...men vinner gör Veronica Akselsen - "Am I Supposed To Love Again"

Oswald sa...

Tror du?
Vacker låt...men är den verkligen en vinnare?