19 februari 2008

Storbritannien 2008 - Hur går det till?

Storbritannien har nu tillslut meddelat på vilket sätt man ska plocka ut sitt bidrag till Eurovision, och varför göra det lätt för sig? Här följer ett litet försök att bena ut britternas väg till Serbien.

A) Programmet har bytt namn från Making Your Mind Up till Eurovision: Your Decision

B) Sammanlagt tävlar sex bidrag i en första omgång, där fyra av dem går vidare till en final.

C) Bidragen tävlar mot varandra två och två (lite som i svenska Andra Chansen) och en jury bestående av tre personer utser vilket av de två bidragen som är bäst. När tre bidrag är vidare utser även juryn ett fjärde wild card av de utröstade.

D) Bidragen är indelade två och två i tre olika kategorier. Det betyder att ett bidrag från vardera kategori går till final, och att i en kategori går ju båda bidragen vidare pga wild cardet.

E) De tre kategorierna är "Soloartister", "Tjejgrupper" och "Joseph vs Maria".
Den sistnämnda bygger på de två dokusåpor (båda a' la' TV3s West End Star, fast där man letade efter en huvudroll till musikalen Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat respektive Sound of Music) och de två tävlande artisterna Simona Armstrong och Rob McVeigh är alltså båda deltagare som var med men inte vann i dessa såpor.

F) Även deltagarna i solistgruppen är före detta dokusåpadeltagare (Andy Abraham var med i X-factor och Michelle Gayle i Reborn in the USA) och det är även den ena tjejgruppen, då Loveshy är skapades i Popstars: The Rivals.

G) Programledare är som vi nämnt tidigare Terry Wogan (som vanligt) och Claudia Winkleman, där Wogan dessutom är den mäktigaste av medlemmarna i juryn, dvs den som sitter med utslagsrösten.

H) När juryn plockat ut fyra för final så får TV-tittarna äntligen rösta. Då ryker först de två bidragen med lägst antal röster efter en första omgång, och alltihopa slutar med en duell om resan till Belgrad.

I) I pausen kan britterna se sin senaste vinnare igen, då Katrina framför (ännu) en remix av Love Shine a Light från 1997.

Här är slutligen deltagarna med respektive bidrag och kategori - och med länkar till deras respektive MySpace-siter (i de fall det finns sådana).

Soloartister
Michelle - Woo (You got me)
Andy Abraham - Even if

Tjejgrupper
Loveshy - Mr Gorgeous
The Revelations - It's You

Joseph vs Maria
Rob McVeigh - I owe it all to you
Simona Armstrong - Changes


HÄR och HÄR kan ni läsa mera om deltagarna och deras låtar.

1 kommentar:

Nille sa...

Glöm inte att berätta att en av tjejerna i The Revelations är från Sverige, och att Teresia från Melodifestivalen 2001 varit med och skrivit låten som LoveShy sjunger. :)