28 oktober 2010

Webjokerpalooza!

- eller rädda det som räddas kan!

Vi har ju inte skrivit så mycket om den tsunami av kass musik som kallas Melodifestivalens webjokertävling, men nu när 15 låtar ska bli tio så tycker vi det är dags att sätta ner foten och uppmana er att gå in och rösta. Vi kommer inte styra er i riktning mot en enda låt, men ni liksom vi kommer snabbt inse att det är vår plikt som fans och Melodifestivalälskare att hindra att släktröstning - det finns faktiskt ingen annan förklaring för vissa av de här bidragen - avgör vad vi ska ha för låtar på vår schlager-CD i mars.

Har ni inte röstat innan så är det dags att ta ni tar ert ansvar NU! Här är vår guide på vägen.

Don't Stop med EnglaUng tjej som sjunger bra och en schyst danslåt med verserna rotade i ett jazzigt shownummer och refrängen doftande av klassisk dansbandsschlager. Det här skulle absolut kunna bli något som skulle kunna stå sig väl i Melodifestivalen. En rättvis etta och gjutet självklar bland de fem i direktsändning.


On My Own med Jonas MatssonJason Mraz-popen är stor över hela Europa och Belgiens balladvariant på samma typ av musik lyckades ju rätt bra i ESC tidigare i år. Med lite fixad produktion, skulle söta Jonas Matson säkerligen så småningom kunna få till en hyfsad P4-hit med den här låten…även om Melodifestivalpubiken erfarenhetsmässigt förmodligen först skulle vara lite mera kallsinnig i en delfinal. Men bland de fem? Gärna.


Beautiful World med Björn Hasselquist

Allvarligt? Det är inte rimligt att sen här meningslösa gäspningen till Grymlings-skit ligger trea just nu. När inte ens Micke Rickfors kan bli mera än femma i en delfinal har det här ingenting i Melodifestivalen att göra. Vi misstänker Björn har en väldigt stor släkt. Eller är musiklärare för ett helt högstadium som han gett varsitt kontantkort.

Tusen Nätter med Billy

Billy är alltså ett GylleneTider-tribute band som tagit sitt namn från Gyllenes första singel. Så långt allt väl. Deras After Beach-status förklarar väl dessutom deras höga antal röster… För nog luktar det här mera Jumper och rejectad Jimmy Jansson än Per Gessle? Ingen katastrof. Men småtråkigt och helt chanslöst.

Better or Worse med Julia AlvgardProduktionen känns kanske lite tunn i den här demon, men låt er inte luras. Det finns nämligen något oemåtståndligt i Julias refräng som skvallrar om att i händerna på rätt producent så skulle det här kunna bli ett riktigt skönt bidrag i årets Melodifestival. Soft RnB som möter elctro är dessutom så 2010 som något kan bli. Definitivt bland våra fem finalister!


Anton & Dejo med I Wanna Be With You

Vem beställde en ny Baby I Love Your Way? Varifrån kommer svenskarnas nyfunna febless för låtsasreagge? Hoffmaestro är ett av sveriges populäraste band och det här ligger topp tio i webjokern… Vad röker folk? Vi fattar nada. Ta bort.


Succubus med Raise Your Hands

Ingen ska väl anklaga oss för att vara några större hårdrockskännare, men schlagerrock känner vi oss hyfsat duktiga på efter att ha tvärtippat HEAT till final efter en enda lyssning i ett snöigt Skellefteå 2009. Succubus känns svårare. Visst finns här en låt och en refräng...men är det inte lite FÖR...eh...snällt? Vi skulle inte slita vårt hår i förtvivlan över lite hårdrock från Succcubus i MF. Men det står inte på vår önskelista heller.

Johan Kollberg med I Don't Need No Fortune Teller

Killen nämner Beatles, Oasis, Elvis och Håkan Hellström som sina förebilder…och sedan skickar han in något sådant här. Fy fan. Schlagerprofilerna behöver våldtäktsduscha öronen. Här finns ju absolut ingenting mer än en helt vansinnigt rörig demoproduktion. Ut, ut, ut!


Lollo med Hurricane

Problemet med Lollo och hennes stormvind är inte att det är dåligt, utan att det är så blekt och intetsägande att man glömmer bort det (inte direkt efter utan) under tiden man lyssnar på det…en egenskap som aldrig är bra när det gäller musik och fullständigt ohållbar i den här tävlingen. Mr R upprepar sitt favoritmantra för den här typen av skval: "Musik för ingen". Vi hoppas verkligen att Lollo sveps bort av sin orkan och inte kommer tillbaka förrän hon hittat sin bortblåsta låt.


One Voice med Varje StegJamen skjut oss då för att vi inte kan hjälpa att vi gillar det här. Det här är Schlagerprofilerna guilty pleasure av stoora mått. Visst, det är extremt omodern gammelschlager, okej de sjunger inte speciellt bra och ja, stylingen är hopplöst Ellos …fast vi struntar i det. Synkopgrejen vid höjningen, koreografin (kolla alltid in den tjej som inte sjunger – sittdansen har fått ett två ansikten) och den helt ogenerade schlagerglädjen gör att vi åtminstone vill ha det här i webjokerfinalen för att få ett YouTube-klipp att förfesta till under turnén i vinter. Go One Voice!

Mona Ersare med Over the RooftopsIngen av oss blir väl kanske direkt bortblåsta av den här låten, ni vet ju hur vi är (Upptempo! Pop! Schlager! Ungt & Snyggt!), men här finns åtminstone någonting som känns på riktigt, tjejen verkar sympatisk och har uppenbar talang och parallellerna till Marie Lindberg är väl inte superlångt borta? Sött och en rättvis topp tio.


Little Miss Trouble med Center of Attention

Om ni inte förstod vad vi menade i vår hyllning av "något som kanske inte är 100% vi" i förra låten så blir skillnaden mellan att hylla och dissa musik man inte skulle rösta på i en vanlig delfinal väldigt tydlig här. Det här är nämligen värsta typen av låtsasmusik. "Hittepå" som skapats bara för sakens skull utan att ha någon som helst förankring i hur musik verkligen låter. Överteatraliskt, töntigt och en skandal att det kommit så här långt.

Madeleine Jangklev med Stay with Me

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Mirna Dakerman med Running Back

Så här låter ju musik i Eurovision – tror folk som aldrig sett eurovision mer än lite på fyllan för två år sedan eller bara läst om det i kvällspressen… Den här låten är ett skolexempel på att orientaliska stråkar INTE gör en låt till varken A) ESC-lämplig B) bra eller C) lyssningsbar. Rösta UT. NU!

Sophie och Michael Ahlberg med Winner

OK, vi vet att det här bara är demos men NÅGON sorts nivå måste väl ändå låtarna hålla? Tydligen inte. Den här hundskiten paketerad som musik ligger nämligen över strecket i webjokertävlingen. Hur stor släkt har Sophie och Michael Ahlberg egentligen? Och vad har de för hållhake på dem? Sämst.

Mattias Warme med Call the Angels

Det är sällan ett bra tecken när man måste skriva en halv uppsats om sitt bidrag för att förklara vad den handlar om. Det är ett ännu sämre tecken när det skär sig i öronen på lyssnaren när refrängen kommer. Allvarligt? HUR mycket meningslös musik skrivs det i det här landet? Och varför skickar folk in den till Melodifestivalen?

Fredrik och Magnus med Get OutAlltså, nu har vi just plöjt mig igenom fem låtar som nästan fått oss att kapa av våra öron och skicka dem i en påse till SVT för att skrämma dem från att utsätta mig för sådant här nästa år också – och så plötsligt bland de låtar som nu är på väg att röstas ut hittar jag en riktigt glad liten trall som slår mer än hälften av de webjokrar som är kvar stenhårt på fingrarna. Skärpning! Rösta det här över gränsen innan midnatt, tack!

Fredda med People

Mera reagge med en kritvit snubbe som inte skulle hitta Jamaica på en karta om det så bara var karibien på kartan. Rättvist på väg bort, bort, bort från schlagervärlden.

Trison med Lovar & SvärVisst, det här är väldigt mossigt och doftandes av Arvingarna 1999 och vi hade inte alls varit förvånade över att det här är på väg bort om alla de låtar som legat över hade varit bättre och mer moderna… Men större delen av det som håller på att slå ut den här dansbandstryckaren är ju olyssningsbar smörja. "Töntigt men på riktigt" slår ALLTID "olyssningsbart hittepå"!


Natalie med Just a DreamPå ett sätt är vi uppriktigt förvånade över att den här skönt jazziga udda fågeln kommit så här långt i tävlingen. Det här känns ju mycket mera som något Frankrike eller typ Ungern skulle kunna skicka till ESC – och som Sverige inte skulle lägga en enda röst på. MrR kunde inte bry sig nämnvärt om att den är på väg ut. MrK sörjer faktiskt lite att Natalies lilla visa inte hamnade topp fem.


Fotnot: Bidragen är listade i den ordning de låg runt lunchtid idag torsdagen den 28e oktober. Den ordningen kan/lär ha ändrats när ni läser detta.

Uppgifter om hur ni röstar hittar ni på SVT.se

24 kommentarer:

Damian sa...

Jag har mycket liksom favorit list. Hoppas att åtminstone en av dom skulle få biljett till MF.

On my own
Better or worse
Don't stop
Get out
I wanna be with you
Just a dream
Lovar och svär
Over the rooftops
Varje steg

Anonym sa...

Det handlar inte om stor släkt.
Det handlar om att ha råd att köpa fler simkort och rösta på sig själv

Anonym sa...

Några av bidragen har varit från fri religiösa och deras församlingar har röstat hårt!

Anonym sa...

Dont stop måste vinna webbjokern, och det kommer inte bli en lika stor webbjokern nästa är då.. :)

Älskar Just a dream, röstat massor på den..

// Jonas

Anonym sa...

"en lika stor flopp webbjokern" skulle det stå,, // Jonas

Anonym sa...

En grej till:
Varje steg är en STOR favorit hos mig likaså for better or worse.. // Jonas

Anonym sa...

Är det verkligen 2 systrar i one voice? Är det inte samma tjej som dom klippt i hop? One voice=en röst.

Anonym sa...

Hur tänker SVT när de inte gallrar webbjokern?
Man kanske skulle ha haft en jury som tagit ut de 100, 59 eller kanske 20 bästa bidragen och sedan låtit folk rösta?

Nu är det ju bara löjligt och handlar knappast om vad folk egentligen gillar för musik!

Anonym sa...

Du skulle höra People live, jag vet vem artisten är och han vinner helt klart på liveframträdande - man behöver inte vara svart för att genuint gilla reggae.

Johan sa...

Det finns två låtar som inte har "webbjoker" tatuerat i pannan i den här samlingen - och det är Don't stop (hon skulle väl antagligen inte göra den, men vad grym den hade varit med Idol-Linnea!), med sin Son of a liar-refräng, och For better or for worse. Resten varierar mellan totalt värdelöst och i bästa fall medelmåttigt.

Anonym sa...

Luktar inte er etta som Sibel (don´t stop) så det stinker om det?

Anonym sa...

OMG kan over the roof top ha tagit sig vidare i sista minuten?
Det skilde 2 röster näst sista updateringen och sedan parrerade over the roof top med 20 röster innan det stängde! Puh!

Anonym sa...

its a shame you have,nt examined yourself what qualifications do you have to judge other artists in such a way i agree that a lot of people have voted themselfs up to the top but this is due to a money hungry tv station were it could have been fair with the top 10 being live on tv in front of a panel of judges as for you thinking Madeleine Jangklev with Stay with Me is boring im sure if you listen to her voice you will find its one of the best in the competion as for my qualifications for judging this 27 years international dj plus i,ve had two songs that went to number one in fifty two country's around the world and your qualifications are what !! that you can write bias drivel !! anyway have a good contest !!

Anonym sa...

Haha systrarna ser ut som graaf innan plasric surgery,.. sorry dålig låt ingen utstrålning alls

Georgie Free, United Music Magazine sa...

Onevoice är två tvillingsystrar som gör sig fantastiskt på scen med glädje och bra sång live. Att deras demo inte är professionellt producerad där man inte fixat sången tekniskt borde inte få gälla. "Dont stop" e mycket vvälproducerad så live kan den bli som thailändarna förra året fullständig katastrof.. att kalla det för sittdansen..är just det som blir problemet med en äkta video som här gjorts. SKandal att SVT låter fuskbidrag med stillbilder och svart ruta delta trots att de bryter mot svt egna regler...

jag röstar Aldrig på välproducerade webbjokerbidrag. Det borde vara tvång att skicka in ett LIVE uppträdande. så vet man hur det låter live....

Georgie Free, United Music Magazine sa...

och jag har sett onevoice LIVE..jag måste säga att det vore härligt med några nya schlagerklassiker. De gör allt från avundsjuk till det gör ont med äkta artistfeeling.

Anonym sa...

ha ha ha blogers are people who could,nt get a job as working in news papers

Anonym sa...

detta är precis vad ni gör: Vi kommer inte styra er i riktning mot en enda låt,
vad är annars era åsikter om låtarna, när ska ni lära er att det håller ej i ESC med vanlig töntig schlager det måste komma nytt, och om ni är det minsta lite musikaliska och kan någonting om musik, måste ni inse att både Beautiful World med Björn Hasselquist
och Anton & Dejo med I Wanna Be With You
är bra och polulära låtar, så sluta tra att ni vet bäst för det gör ni uppenbarligen inte

Anonym sa...

SVT borde skämmas!
Folk röstar som galningar på sin egen eller kompisens låt.
Hittils har svt fått in 1,3 miljoner kronor(!!!) på att få fram 2 webjokrar till melodifestivalen.

Anonym sa...

Ja, i praktiken kostar en röst 360kr!

Anonym sa...

Ni som för huvudtaget ens engagerar er i att följa den här skittävlingen har ingen som helst kunskap om musiken och är fullständigt okunninga om den samma. hör ni inte att det här är musik på låg låg nivå??
Inget nidrag är bra och har en chans!

Helt konstigt att 2 webjokrar får chans när det finns flera tusen låtar inskickade av låtskrivare och..
då menar jag såna som haft chans att bli sajnade eller gjort.. nånting!
Alla dess som är med i webjokern får bara va med om dom i n t e är signade. Säger inte det allt??

DEtta är bara för att SVT ska tjäna pengar! (Och Ni alla som bloggar o röstar o engagerar er hjälper SVT med det!

Anonym sa...

rösta upp over my rofftop högre upp tack

Anonym sa...

DU ÄR SÅ DRYG!
SÅÅ töntig blogg!!! :@ :@ :@
"överteatraliskt, töntigt och en skandal att det kommit så här långt.
som om du kan SÅÅÅÅÅ mycket bättre!!! -.-'
låten är inte så här i verkligeheten .. -.-
DET HÄR ÄR EN ÖVERTEATRALISK, TÖNTIG OCH EN SKANDAL ATT DEN HÄR BLOGGEN ENS EXISTERAS! :@@@@

Kolle sa...

Gaaaaa vad Björn Hasselquist suger.... Läste hans kommentar i lokaltidningen -De är så kul att folk uppskattar min låt och röstar. Han har köpt upp hela Nv-Skånes kontantkort och kommer få be nån kirurgkollega att operera sina svårt sargade smstummar, sen får han spela Gitarr med gipsade tummar i finalen o då kommer de låta än jävligare........Skärpning SVT