18 september 2008

China twelve points! Chine douze point!

European Broadcasting Union (EBU) meddelade idag att de sålt formatet för Eurovision Song Contest till Asiavision Pte. Ltd som har för avsikt att arrangera världens första Asiavision Song Contest (ASC?) i mitten av 2009. Den europeiska motsvarigheten sänds ju numera både i Mellanöstern och Nordafrika, men det här blir första gången som formatet används utanför Eurovision Song Contest.

Tävlingen är planerad att likt sin storasyster återkomma årligen, ha nationella deltävlingar under en sexmånaders period före den stora finalen, och i en första etapp inkludera femton deltagarländer.

Regionen har över tre miljarder invånare och programmet beräknas därför kunna få en tittarsiffra på runt 500 miljoner.

De länder från vilka vi kan i framtiden kan förvänta oss att få se treminutare med tonartshöjningar på YouTube ifrån är för övrigt Kina, Kambodja, Hong Kong, indien, Indonesien, Japan, Laos, Macao, Malaysia, Pakistan, Philippines, Singapore, Sydkorea, Taiwan, Thailand och Vietnam – som synes en lika härlig blandning som i Europa av till exempel några av världens största ekonomier och människor som aldrig sett en mobiltelefon, och den demokratiska röstningsprocessen där röster och tolvpoängare från länder med hysteriskt många invånare (hallå Indien och Kina liksom) väger lika mycket som länder ungefär lika stora som Kalmar kommun.

Själv funderar jag mest på hur de mest besatta schlagerbö...nördarna i Europa ska hantera det här. Måste de skaffa alla singlar från de Asiatiska ländernas alla lokala delfinaler nu också?

Läs mera här.

Inga kommentarer: