16 december 2008

Nu glömmer vi Idol, snabbt.

Jag vill inte höra ett ord till om (och helst slippa se) Idol-Kevin nu. Enough! På Spåret hade ju ändå en halv miljon mera tittare (och ligger då alltså ändå ungefär en miljon i snitt under Melodifestivalen - Sveriges enda riktiga musiktävling - per program) med en helt vanlig deltävling, och finnarna har ju absolut rätt i att TV4s variant mest är ett barnprogram (fast kidsen ska väl också få se på TV) så varför hålla på att försöka sälja på ännu en meningslös nyhet?

Jag menar hur ORKAR Aftonbladet ens göra en grej av att Kevin vinner en undersökning om vem som är den populäraste Idolvinnaren genom tiderna typ sex sekunder efter att han vunnit. Vänta till om exakt ett år när nästa teflonartist är vald - då får vi se hur många som tycker maltesen är det bästa som hänt sedan skirat smör.

Här har vi för övrigt helgens vinnare av brittiska X-Factor Alexandra Burke. Hon sjöng i deras motsvarighet till Idol-finalen en duett med Beyonce (de andra två finalisterna sjöng med Boyzone och Westlife) och lyckades vinna utan att hon pekade en enda gång på publiken, sjäng bredvid micken eller hoppade omkring som ett hyperaktivt lekskolebarn.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Haha. Håller med om att Idol (och Idol-Kevin) känns uttjatat. Men va fan. Har du sett finska Idols? Deltagarna är usla Nickelbackwanabes, balladtöntar emopoppare eller hårdrockare. Lika värdelösa som deras Eurovision-bidrag. Om det är kidsen som gör att svenska Idol generar kvalitativa popstjärnor som gör dancepop (Danny, Ola, Agnes, Måns), pojkband (EMD), 60-talspop (Amanda), R&B-pop (Darin), indie-pop (Sebastian), så THANK GOD FOR CHILDREN. Sedan har vi fått bottennapp som Daniel Lindström, Marie Picasso och Markus Fagervall. Men allvarligt, bortsett från de tre tar jag vilken svensk Idol-deltagare i Sverige mot skämten som tävlar i Finland anyday.

Jag älskar dig Oswald. Du är min favoritbloggare men att du håller med idioter som Koop Arponen får mig att ifrågasätta din briljans som annars är så uppenbar.

Förresten håller jag med om att X Factor-finalen var bättre finalen här. Även Idolmedleyt var bättre än någonting annat på tv-apparaterna de senaste månaderna. Eller okej, veckorna i alla fall.

Mvh,
Christoffer

Oswald sa...

hahaha
Klart att finska Idol är skräp!
De är ju så förstörda av lordi därborta att det är bortom all räddning!
Men de har ÄNDÅ rätt i att Idol ÄR ett barnprogram (kolla bara på Johan) och det var DET jag höll med finnen om. Inte att finska Idol var bättre eller ens lika illa.

Jag är aptrött på Idol.
Jag är aptrött på Kevin.
Och för alla de Idoler du räknar upp (fyra av dem från samma år) så finns det ju typ sju-åtta som bara försvann och aldrig blev någonting alls...det är inte bara förunnat Marie Picasso.

Men visst har det funnits talang i Idol. Det visade öppningsmedleyt. Men det blir sjukt mycket glesare mellan åren, och att Kevin skulle vara den klarast lysande stjärnan efter fem säsonger är så dumt att nu får det vara nog.

Jag är skitbesviken på årets Idol. Punkt. Det var det jag ville säga.

Så jättetack för kärleken, men om den hänger på att jag inte kan tycka något av det jag just sagt så ligger vårt förhållande risigt till min käre Christoffer! :)

Anonym sa...

Det är lugnt. Du kan ta det där svaret som det perfekta försoningssexet. Jag håller med om allt du sa. Faktum är att jag inte har sett ett enda avsnitt i år förutom finalen (till skillnad från resten av Sverige som i sista stund verkade dissa programmet i sista stund för På spåret).

Jag är förundrad att Idol har gått så pass många säsonger. Okej att American Idol har korat sju vinnare, men om lilla Sverige på nio miljoner invånare gör det är det självklart att talang blir en bristvara till sist. Om man ser till karriärerna sedan kan ju Sony BMG inte förse hur många popstjärnor som helst med låtar utan att kvalitén sinar. Det här året borde ha blivit den sista säsongen. Sedan kunde TV4 låta landet pusta ut ett år och lansera X-Factor hösten 2010. Eller nåt.

Men Kevin verkar ha någonting speciellt. Om det beror på hans personliga historia (kommer till Arvidsjaur, lär sig svenska på kort tid, är allmänt hyperglad hela tiden osv) eller på hans faktiska stjärnpotential vet jag inte. Om jag förstått det rätt är han hur som helst bra mycket populärare än Marie och Markus. Hans första skiva kommer att sälja som smör. Förmodligen blir hans första singlar hittar. Det tror jag.

I min mening finns det fyra idoler som förtjänar att stanna på pophimlen; Darin, Agnes, Amanda och Danny. Resten bryr jag mig mindre om även om det vore trevligt om de stannar också. Inklusive Alice och Kevin. Men Sony BMG borde alltid prioritera de fyra.

Oswald sa...

Agnes - liksom Sebastian - är inte kvar på BMG längre. Jag vet inte om Måns är det heller - för övrigt den kille, som tillsammans med Ola, jag tror att jag gillar bäst av alla Idolerna.
Så Sony får väl satsa på de de har kvar eller nåt.

Att folk slutade titta var ju för att finalen var helt ointressant och ospännande när Kevin vunnit hela hösten. Och jag lovar: ett evigt flinande och "jag ÄLSKAR er!" blir inte speciellt roligt efter X antal gånger varje fredag.

Men jag håller med: Stäng Idol och öppna upp för X-Factor om några år.

Man kan också fundera på hur bra det gått för Kevin om han varit muslim och talat lika dålig svenska. Skulle folk tycka att han var lika imponerande då? Man stöter ju alldeles för ofta på sjukt mycket fördomar om folk som pratar långt mycket bättre svenska än Kevin - men som såklart inte har en blond flickvän, sjunger Bon Jovi och John Farnham (med tillhörande pek-ticks) fläckfritt och är från Malta då...

Intressant! Å så klart en annan diskussion och inte något som har med Kevins artistkarriär att göra...men ändå intressant.

Själv tror jag att Kevins skiva kommer försvinna under Melodifestivalen när skivan kommer i februari - men det mest intressanta är ju i vilket fall: vad ska killen göra för musik?

Som den kameleont han är har han ju inte visat en enda sekund vilken typ musik han vill göra när det inte gäller att göra After Ski/Wallmans-covers längre. Han har ju alltid bara gjort showversioner av allt...och gjort det bra...men en hel skiva med sådan musik? DET blir intressant! Alltså inte skivan. Men om han ska göra det.

Speciellt som hans egna favoritval varit allt från Lyssna till ditt hjärta till Your the Voice...

Anonym sa...

Men jag tycker det var mest intressant att Amanda inte verkade vara särskilt intresserad av att komma till Idol finalen, kanske känner sig för fin för Idol? Inte tillräckligt creddigt? // Jonas

Anonym sa...

Jasså? Det visste jag inte. Det förklarar varför Agnes äntligen har släppt ett genomgående bra album. Hennes två första hade sina stunder men var mest tråkiga. Sebastian är lite ute ur leken, är han inte? För egen för Rix FM. För kommersiell för hipsterna. Och även om hans senaste singlar har varit okej har de inte direkt varit potentiella hits.

Angående Ola och Måns... Ola är officiellt den enda med en faktisk personlighet som har tävlat i Idol. Han har bra humor och ibland rätt intressanta saker att säga. En dröm för en tidning som OKEJ om de brydde sig att skriva om andra än Tokio Hotel och grupper som låter som Tokio Hotel. Synd att han sjunger som en riktig kratta och gör musikvideor som är tråkigare än Westlifes. Men på skiva och i intervjuer älskar jag honom. Måns är bra men jag har alltid sett honom som en blivande typisk folkkär artist som gör julshower på vintrarna och Allsång på Skansen på sommaren. Nja, det enda med honom som får min intressesvans att vinka är faktumet att han är den mest påsättbara killen i Popsverige 2008. Med det vill jag ha sagt att "Brother Oh Brother", "Cara Mia" och "Miss America" var riktigt bra låtar.

Kevin har nämnt att han gillar Justin Timberlake och skulle vilja göra någonting i stil med hans musik. Han vill bli en ny Darin med andra ord! Lite skrattretande. För att kunna göra sådan musik måste man i alla fall vara LITE cool, vilket Darin är, men Kevin ser jag snarare uppträda på Bobster än MTV Music Awards. Dessutom är han till skillnad från Darin väldigt ful. Men, vi får se om skivbolaget håller med - de kanske snarare vill göra honom till en ny Lucas Prata (vilket skulle passa honom mer plus att det blir en perfekt ursäkt att ogilla honom). Eller varför inte latinomusik? Haha. Burr, jag hurvas av bara tanken.

Så. Vad har vi kommit överens om? Att Kevin är irriterande och allmänt kass i jämförelse med tidigare idolpojkar? (Samma problem med Alice - sätt henne bredvid Agnes eller Amanda och du inser vilket skämt hon är.) Och att Idol har slutat generera bra grejer och borde skrotas fortare än du kan säga Marie Picasso innan folks syn på musiktävlingar har gått helt åt fanders? Vilket kan ha effekt på viktigare saker som, säg, Melodifestivalen.

Intressant diskussion. Vi borde bli kulturminstrar, du och jag.

Oswald sa...

Jonas: Ja, och? Jag skulle också tycka jag var för fin för Idol om jag var amanda. Visst. det hade inte varit nån miss för henne att vara där och det hade sett snyggt ut...but let's face it. Just nu är hon störst av de inblandade Kanske inte imorgon. men nu. Så jag tycker gott hon kan dissa. det fungerade ju ändå.

Christoffer: Nä, nu tror jag faktiskt jag är kär i dig också och håller helt med. :)
Vartenda ord typ.
Ola is lovely. Och okej...jag tycker iofs han sjunger hyfsat i Idolsammanhang. Men hans sociala sida är klart hans tillgång.
Osv osv.

Jag skulle LÄTT bli kulturminister med dig. Bara du också är på på grejen med fria inträden till alla muséum. :)

Anonym sa...

För en okunnig och kanske utanför ämnet men hur går X-factor till? Är det stor skillnad mot Idol?

Oswald sa...

Grejen med X-Factor är väl att det inte ska vara så mycket en talangjakt som ett sätt att låta oupptäckta artister som har "det" (The Xtra Factor)...men den avgörande skillnaden är väl egentligen att efter auditionturnén så får varje jurymedlem en kategori artister.

I år var de "killar", "tjejer" "de över 30" och "grupper".

Sedan väljer jurymedlemmen själv ut de som går vidare till veckofinalerna och ansvarar för dessa artister (väljer låtar och cochar dem) genom hela tävlingen.

Det är också juryn som väljer vem som åker ut (lite a' la' Fame Factory sjunger de två som hänger löst efter att folket röstat varsin ny låt - men sen väljer juryn vem som åker ut och inte folket) fram tills det är fem kvar. Då bestämmer bara publiken.

Resultatet blir (enligt mig) en skönare mix på artister, smartare låtval och ett rättvisare och roligare TV-program.

Och om vi fortsätter plocka redan färdiga artister som Kevin så finns det väl ingen anledning att inte köra ett sådant här koncept fullt ut istället för att ställa dem mot 16åriga debutanter.

Anonym sa...

Bonjour, schlagerprofilerna.blogspot.com!
[url=http://viagraes.fora.pl/ ]vendo viagra online[/url] [url=http://viagramedica.fora.pl/ ] viagra en espana[/url] [url=http://viagrasinreceta.fora.pl/ ]vendo viagra [/url] [url=http://farmaciaviagra.fora.pl/ ]venta de viagra online[/url] [url=http://viagrafarmacia.fora.pl/ ] viagra [/url] [url=http://medicoviagra.fora.pl/ ]comprar viagra [/url]