01 februari 2009

Fyra länder har valt!

Fyra länder valde under lördagskvällen sina bidrag till Eurovision Song Contest 2009. Och det är inga höjdare direkt. Den jag är mest positiv till är finska Waldos Peoples Lose Control. En rockig dansdänga där svenska Annie Kratz Gutå (Melodifestivalen 2001) både syns på scenen och i upphovsmannalistan. Tydlig låt med hitpotential, och det är kul att landet vågar satsa på annat än rock.

Danmarks bleka låt har jag redan eldat om i ett tidigare inlägg, och den löjligt taffliga slynpopen från Rumänien betyder helt klart ännu ett floppår för landet.

Men sorgligast är nog att Storbritannien valde en kompetent men trist sångerska till ett otroligt tandlöst musikalnummer signerat Andrew Lloyd Webber och Dianne Warren. I år när britterna väl ansträngt sig och gjort en kul Idol-aktig tävling av sin uttagning så faller det alltså på LÅTEN. Denna sega wailfest gör britterna lika ofarliga som vanligt. Ofattbart. Hursomhelst, här kan ni spana in de senaste tillskotten i ESC-familjen:

Finland: Waldos People "Lose Control"
Danmark: Niels Brinck "Believe Again"
Storbritannien: Jade "It´s my Time"
Rumänien: Elena Gheorge "The Balkan Girls"

11 kommentarer:

Anonym sa...

Äntligen är hon tillbaka - Annie Kratz Gutå. :) Älskar Vända Om. Tycker inte att du behöver vara så hård mot finländarna. ;) Ser dock (inte) fram emot att höra singback-versionen...

/Freddy Starbar

Björn sa...

Ja, britterna får väldigt svårt att klättra ovanför top-20-strecket även denna gång. Låten är en usel kopia av "This is the moment".

Anonym sa...

Tänkte länka till mina kommentarer, för den som vill kika:

http://sites.google.com/site/eurovulsion2009/Home/2009

Väldigt basic...

Vi verkar inte riktigt överens om Danmark, men annars ganska lika.

/Pedro

Alexander sa...

Finlands låt är en av de bättre jag hört någonsin i Eurovision. Kan ju bero på att jag älskar sådan typ av musik också. Känns en en blandning mellan Bomfunk MC's och E-Type! HIT HIT HIT!!!

Schlagerpinglan sa...

Finlands låt kommer att bli en av höjdpunketerna i ESC 2009. Superbra låt!

Däremot är Webbers låt en enorm besvikelse i mina öron (som får utslag av för mycket wailande). Varför göra sig så mycket besvär och sedan glömma bort att göra en bra låt? Förvånansvärt.

Rumäniens Balkan-flört kan jag inte mycket mer än att sucka över. Jag är väldigt besviken över att "Stop" inte vann. Frustrerande. Intressant dock att man kan bli så engagerad. Det är ju "bara" en musiktävling. :)

Danmarks låt vet jag däremot inte vad jag ska tycka om. Ganska menlös. "Someday" var nog bäst, trots allt.

MelloMats sa...

Hej Schlagerprofilerna! Hur ser turnéplanen ut i år? Själv ska jag och en kompis besöka genrepet i Skellefteå. Håller just nu på att snickra på ett plakat med Lili&Susie på ena sidan och Zemlan på den andra.

MelloMats sa...

Kanske skulle kommentera låtarna också...

Finland: Härlig upptemposak. Dansvänlig, men jag har dåliga vibbar för rap på scenen... Även jag får lite Bomfunk MC-känsla, vilket inte är dåligt. Borde gå till final.

Danmark: Nej. Nej. Nej. Det här var riktigt tråkigt. Semifinalpubliken kommer somna, vilket kommer drabba det land som kommer efter Danmark tyvärr. Tyckte scenografin påminde om nåt, men vad...?

Storbritannien: Hur många gånger har man inte sett det här förut? Låten är alldeles för slätstruken tyvärr, även om Jade wailar så glitterklänningen spricker i slutet. ESC-skutan har lämnat de brittiska öarna för östeuropas floder och kommer inte tillbaka på ett tag.

Rumänien: "Slynpop" var ett riktigt bra ord för att beskriva det här faktiskt... Som vanligt vet man inte vilket språk hon sjunger på och det ska bli "intressant" att höra det här live.

Slutsats: Finland till final. Inte Danmark. Storbritannien (för de kvalar väl i år som alla andra va?) får det svårt, liksom Rumänien.

Ronny sa...

MelloMats!
Vi åker runt på rubb som stubb! Har vi setts förr? Om inte så lär vi helt klart trilla över varann i Skellefteå:)
Annars:
- Storbritannien kvalar inte, de är fortfarande A part of the Big Four. Däremot undrar vi när dessa länder ska inse att det LÖNAR sig att kvala.
- Den danska scenen är rippad från ESC 2006. Solklar karbonkopia av den grekiska scenen.
- Och jag har redan förberett Lili & ussie-tröjor. Givetvis en i rött och en i peach:)

eurofivestar sa...

Den brittiska låten kommer att göras om, det är jag helt säker på... och ALW antydde det igår också. Nu när man vet att det är Jade, och att hon klarar av att sjunga och dansa samtidigt så tror/hoppas jag att det blir lite mer action i den.

Oswald sa...

Kris, man kan ju hoppas! Just nu påminner den bara mig om varför ingen kan nynna på en enda musikallåt av Andrew Lloyd Webber efter Boyzones No Matter What... Alldeles för berättande och ocatchy för att fånga folks uppmärksamhet vid en första lyssning bland 23 andra bidrag.

Vad gäller danskarna så kan jag känna att trots Someday är en härlig praktschlager - och trots att jag ville den skulle vinna mycket för upphovsmännens skull - så kanske det är bättre för deras tävling att något hyfsat (med STOR betoning på hyfsat - har Ronan verkligen så taskigt ställt med pengar att han behöver rota fram sådant där i byrålådan nu alltså) modern radiolåt istället. Kanske. Känns mera som att vi kanske inte behöver vara rädda för danskarna i finalen iallafall (men det sa vi väl ifjol också).

Däremot tycker jag massa om Finland. Retrovibbar i väst och hitpotential i öst, kastat hårdrocks-ok och nya vibbar från de vars sak är vår. Lovely. Me like.

/MrK - med i matchen igen efter tio dagars filmfestival

Anders sa...

Jade Ewens låt är ju en riktig komma-ut-låt rent textmässigt "there's nothing i'm afraid of, I'll show you what I'm made of, show you all it's my time now". Men de har ingen chans i år igen med det här tråkiga numret.

Kul ändå att Finland röstade fram "Lose Control".
12 poäng till Finland!