04 mars 2009

Holler, Mr Holter! - Lite om Mellomixar

Hela grejen med mixar av melodifestivallåtar är lite speciell.
Jag menar, för vem är de egentligen gjorda?

Det vanliga svaret borde väl bli "DJs" – vem skulle annars behöva en sex minuter lång dub-mix av Hero – men let's face it: När vi som vill höra schlagermusik går ut för att dansa till den, då vill vi i 99% av fallen ha våra klassiska treminutare så vi kan skråla med och helst göra koreografin lite taskigt...

Svaret blir helt enkelt att mellomixar görs för att:
A) man ska kunna dansa till balladerna (vem ville ha en schlagerkväll på lokal utan Empty Room 2008?)
eller
B) vi som lyssnat sönder originalen i vår iPod ska ha ett godtagbart alternativ

(nepp, sedan CD-skivan helt försvann finns inte längre alternativet "C) för att fylla ut en skiva så den känns relevant" längre).

I år verkar i alla fall Melodifestivalremixarnas stora namn Soundfactory (lite likt Bobby Ljunggren vad gäller finalbidrag) fått stiga åt sidan för en ny kung: Oscar Holter.
Killen, som är ena halvan av industrisynthgruppen Necro Facility och som dessutom festivaldebuterar genom att ha varit med och skrivit Amy Diamonds låt, har tidigare synts bakom en hel del schlagerremixande, men i år syns hans namn i stort sett överallt.
Här är mina favoriter:

Med hjärtat fyllt av ljus (Oscar Holter Remix)
Schlagerprofilerna är helt överrens om att i den här versionen hade Shirleys Melodifestivalcomeback kännst långt mycket roligare. Originalet stoppade jag inte ens in i iPoden – den här mixen har jag lyssnat massa på. Den är inte bara bättre för att fru Clamp känns mera hemma som MF-artist i en sådan här upptempolåt, utan för att Plingtexten känns mycket, mycket, mycket mera tolerabel i en sådan här "hands in the air" och "jag struntar i vad jag sjunger med i – det är ju en skön schlager jag dansar till"-låt. Lyssna själva!

Show Me Heaven (Oscar Holter Remix)
Något säger mig att min kollega (om han var i landet) skulle vidhålla att originalversionen av L&S comeback är oslagbar – men jag tar risken för en uppläxning när hans plan landat och påstår därför här och nu att den här remixen är bättre. I stort sett all schlagerfeeling är borta, dansbarheten är total och frågan är om inte tjejerna låit mera åt det här hållet om de kommit fram idag istället för på åttiotalet.
Killing Me Tenderly (Oscar Holter Remix)
Behöver verkligen en av årets bästa låtar en ommixning? Nja, kanske inte. Men det här är en skön bonus. Visst, låten kanske tappar lite av originalets coolhet i de vocodade verserna, men samtidigt får den här ett extra superskönt tryck i den härligt blippiga refrängen som raderar ut det sista spåret av klassisk schlager. Ett måste.

Andra Holter-mixar av årets schlagerlåtar är You're Not Alone (Oscar Holter Radio Mix), Hope and Glory (Chainbreaker Remix by Holter & Erixson) och Alla (Oscar Holter Remix)

Och när vi ändå är inne på ämnet, så skulle jag önska mig följande låtar remixade tillgängliga på iTunes pronto:

Dansremixar på Moving On och Så Vill Stjärnorna. Det ska ryktesvis vara på väg en/några på Moving On, och om Shirleys låt kan bli dunder ommixad borde Mollys kunna nå stjärnorna.

Dansmix på EMDs Baby, Goodbye. Originalet funkar fruktansvärt illa på ett dansgolv om man inte råkar ha sin höga hatt och sin käpp med (oftast lämnar man ju in dem i garderoben) och har lust att marschera omkring.

En mix på It's My Life (och förlåt om jag är elak) helt utan Amy Diamond - och istället med någon tjej som kan andas in lite sex i den där sköna elektropopen. Varför inte nya Caracola?

5 kommentarer:

Nille sa...

Haha! Ja,. Caracola kändes ju väldigt mycket "sex" i MF 08. :P

Oswald sa...

Men har du sett de nya bilderna? ;)

Äsch, allting över 18 som inte åker pulka och dricker läsk när de ska fira någonting är väl mera sex än fröken Diamond?

Anonym sa...

F6 här!

Mollys låt går i valstakt...därför går det knappast att bara remixa den!! Den behöver skrivas om och sjungas in i 4/4 dels takt! Ungefär som de gjorde med Celline Dions A new day- som i original går i valstakt och sedan gjordes om helt till singelversionen!!

over and out!

Oswald sa...

hahaha
Okej.
Jag böjer mig för det!
Man bråkar inte med kungen.
=)

Kim M sa...

Haha. Bra sagt om Shirley och remixen.
Mycket bättre än originalet, mycket pga texten. :)